Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πως βλέπουν οι λαοί της Ευρώπης, τους άλλους Ευρωπαίους,

http://www.skaipatras.gr/media/k2/items/cache/4b7b6b77a0ea4fb5c0bdc06cb169ebb8_XL.jpg


Πως βλέπουν οι Έλληνες την Ευρώπη και τους εταίρους τους; Πως μας βλέπουν αυτοί; Τι πιστεύουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, Οι Αμερικανοί;
Η κρίση πέρα από τις αδυναμίες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος αναδεικνύει και τα στερεότυπα με τα οποία οι λαοί βλέπουν ο ένας τον άλλο. Οταν δε, αυτά παρουσιάζονται με φαντασία και χιούμορ αποτυπώνουν με ξεκαρδιστικό τρόπο την ψυχοσύνθεση κάθε λαού.
Έτσι, για τους Έλληνες η Ευρώπη είναι μια «ένωση εργασιομανών», η Ισπανία «η χώρα του Ελ Γκρέκο» ενώ η Ρωσία υπάρχει ως «χώρα ορθόδοξων βαρβάρων που εκπολιτίστηκαν από εμάς». Η Τουρκία περιγράφεται ως «ελληνικό έδαφος υπό μόνιμη ενοικίαση» ενώ η FYROM ως «χώρα Χ».

Για τους Βρετανούς, η Ευρώπη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «διαβολική ομοσπονδιακή ένωση». Οι χώρες περιγράφονται μόνο με βάση τα προιόντα που παράγουν: η Γαλλία είναι «μαγαζιά», η Ελλάδα «αγάλματα» και η Γερμανία ως «σκληρό πορνό». Το φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών δεν θα μπορούσε να μην ξεκινάει από τους ίδιους με τη χώρα τους να περιγράφεται ως «Ημι-ενωμένο Βασίλειο»
Οι Γερμανοί βλέπουν τους Γάλλους σαν «κράτος του Αϊφελ», και τις χώρες της τέως ΕΣΣΔ ως «πηγή γκαζιού». Το γειτονικό Βέλγιο απεικονίζεται ως «βάφλες» , η Τουρκία ως «πηγή εργατών» ενώ η Αυστρία ως «κράτος των σνίτσελ».

Στο μυαλό των Γάλλων οι Γερμανοί φαντάζουν «οι καλύτεροι φίλοι», οι Ελληνες «θορυβώδεις τριχωτοί άνθρωποι» ενώ οι Ισπανοί «χορευτές φλαμέγκο». Οι μνήμες της Ζαν Ντ' Αρκ δεν έχουν ξεχαστεί και έτσι οι Αγγλοι περιγράφονται ως «σφαγείς παρθένων» ενώ Βέλγιο και Ελβετία έχουν καταγραφεί ως «ημι-Γαλλία»

Οι Ρώσοι δεν φαίνεται να έχουν ξεχάσει τη δύναμη που είχε η Σοβιετική Ένωση και έτσι στο δικό τους μυαλό χώρες όπως η Λευκορωσία είναι καταγεγραμμένες ως «Φρανκεστάϊν» και η Ουκρανία ως «Νότια Ρωσία». Η Ιταλία είναι ένα τεράστιο «εμπορικό κέντρο» ενώ η Ελβετία «τράπεζες». Οι Γερμανοί είναι «βαπτισμένοι Ναζί» ενώ η Σουηδία «ομαδικό όργιο».

Φυσικά από τα στερεότυπα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ιταλοί που βλέπουν τη βόρεια Ιταλία ως «Ιταλική Δημοκρατία» και τη νότια Ιταλία ως «Αιθιοπία». Οι Γερμανοί παρουσιάζονται να έχουν εμμονή με το χρόνο ενώ η Γαλλία είναι η αυτοκρατορία της Κάρλα Μπρούνι. Η Ελλάδα απεικονίζεται ως «Βυζάντιο» ενώ η Πολωνία σαν «παπικό κράτος».

Για τους Τούρκους η Γερμανία είναι η «Δημοκρατία του ντονέρ- Βόρεια Τουρκία» ενώ οι Γάλλοι περιγράφονται σαν «υποκριτές που μασουλάνε κρουασάν». Η κατεχόμενη Κύπρος είναι για αυτούς «ελεύθερη» ενώ το νότιο κομμάτι είναι «κατεχόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ρουμανία είναι «χώρα γύφτων» ενώ η Αυστρία έχει την ημερομηνία «1683», οπότε οι Οθωμανοί πολιόρκησαν τη Βιέννη.

Πολύ αστεία είναι η οπτική των Αμερικανών, που βλέπουν την Τουρκία σαν «γεύμα της ημέρας των Ευχαριστιών» αφού στα αγγλικά η ίδια λέξη σημαίνει «γαλοπούλα» ενώ η Ιρλανδία ταυτίζεται με τον «Άγιο Πατρίκιο». Οι Ρώσοι φυσικά είναι «κομμουνιστές» και οι Γάλλοι «βρωμιάρηδες». Στην Ιβυρική χερσόνησο, η Ισπανία ταυτίζεται με το Μεξικό και η Πορτογαλία με τη Βραζιλία ενώ εμείς φυσικά είμαστε γνωστοί μόνο για τη δημοκρατία.

To φαινόμενο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει απο τη σάτιρα και έτσι μαζί με τα εθνικά στερεότυπα παρακάτω παρουσιάζεται η «Europa Berlusconiana» στην οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός βλέπει μόνο σεξ και γυναίκες!

skaipatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: