Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Επερώτηση του βουλευτή Άρτας Χρήστου Γκόκα για την χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος


 Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με την χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος στους πολίτες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος, και που αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, απομακρύνεται η πιθανότητα να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες, αφού παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δις ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 11,576 δις. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025.

Επιπλέον, τονίζουν ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δις ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίζουν, σε δηλώσεις τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η υγειονομική κρίση και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των κρατικών επιδομάτων και των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, δεν επιτρέπουν την οριζόντια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπάρχει η προοπτική της χορήγησής του μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ενώ, όπως σημειώνουν, ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επεσήμανε ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέγεθος της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί περίπου στο 7%.

Τονίζουν δε, ότι την περασμένη χρονιά, το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και επισημαίνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πνίγονται κυριολεκτικά από το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, καύσιμες ύλες και θέρμανση και χρειάζονται την άμεση στήριξη του κράτους, όπως το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο χορηγείται ετησίως και αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση και προσφέρει ανάσα ανακούφισης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι, η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος, όπως, και εάν η Κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα αποτελέσει προτεραιότητα και ότι θα εξαντληθεί κάθε οικονομική δυνατότητα πριν τις όποιες οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

Βουλευτής Άρτας - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: