Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Αίτημα στον Περιφερειάρχη για ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου με ασθενοφόρο

Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κο Αλέξανδρο Καχριμάνη

ΘΕΜΑ: «Αίτημα για ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου με ασθενοφόρο»

Το Κέντρο Υγείας στο Βουργαρέλι είναι μια δομή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που αντιμετωπίζει αναγνωρισμένα και σοβαρά προβλήματα στελέχωσης αλλά και υποστήριξης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων της Π.Ε. Άρτας. Οι συχνές ερωτήσεις βουλευτών του νομού μας το επιβεβαιώνουν, για αυτό επιβάλλεται να απασχολήσει και την περιφερειακή Αρχή στο μέτρο που την αφορά και έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

Το Κ.Υ. Βουργαρελίου στα ορεινά Κεντρικά Τζουμέρκα καλύπτει υγειονομικά όχι μόνο τον κεντρικό ορεινό όγκο της Άρτας αλλά και μέρος του ορεινού όγκου των Τρικάλων, αφού το Περιφερειακό Ιατρείο στο Μυρόφυλλο Τρικάλων υγειονομικά υπάγεται στο Κ.Υ. Βουργαρελίου. Παρόλο που η απρόσκοπτη λειτουργία του Κ.Υ. Βουργαρελίου είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, εντούτοις το ασθενοφόρο του είναι απαρχαιωμένο, με περίπου 400.000 χιλιόμετρα γραμμένα στο κοντέρ του, αφού χρησιμοποιείται ασταμάτητα για διακομιδές ασθενών εδώ και 21 χρόνια.

Από την επικοινωνία μας με στελέχη του Κ.Υ. και Δημοτικούς - Τοπικούς Συμβούλους του δήμου, μας τέθηκε επιτακτικά το αίτημα για υποστήριξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ενίσχυση με ένα νέο ασθενοφόρο 4Χ4, αφού το υπάρχον ασθενοφόρο, σε καθημερινή βάση, κινείται μέσα από επικίνδυνους χωματόδρομους και σε απόκρημνες περιοχές για να φτάσει στα σπίτια των κατοίκων που χρειάζονται βοήθεια. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο Κέντρο Υγείας Αγνάντων, με το ασθενοφόρο να έχει φτάσει περίπου τα 250.000 χιλ. και χρειάζεται επισκευές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά το μήνα Οκτώβριο ενισχύθηκαν από την η 6η ΥΠΕ με σύγχρονα ασθενοφόρα πέντε Κ.Υ. στην Ήπειρο, όπως το Κέντρο Υγείας Καλεντίνης. Ωστόσο, η περίπτωση του Βουργαρελίου επείγει και θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Μέχρι να υπάρξει νέος διαγωνισμός για προμήθεια νέων ασθενοφόρων, από την η 6η ΥΠΕ, θα μπορούσε να εξεταστεί η ανακατασκευή του υπάρχοντος ή άλλου ασθενοφόρου, πρακτική που αξιοποίησε με επιτυχία η περιφέρεια μας στο παρελθόν.

Επειδή, η ανάγκη είναι υπαρκτή και εκτιμούμε χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα, το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα στην Άρτα και συζητιέται έντονα από τους κατοίκους.

Ερωτάται ο Κος Περιφερειάρχης:

  • Εξετάζει η περιφερειακή Αρχή να συνδράμει στην ανάγκη διάθεσης νέου ασθενοφόρου ή επισκευασμένου και εξοπλισμένου με τα απαραίτητα για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου Άρτας.

  • Ποιες ενέργειες προκρίνει γι αυτό το σκοπό και σε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί;

  • Συμπληρωματικά, έχει εντάξει στον σχεδιασμό της η Περιφέρεια την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων των Κ.Υ. της Ηπείρου, μέσω του νέου ΕΣΠΑ ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος;

Ευχαριστώ, η ερωτούσα

Ουρανία (Ράνια) Γκίζα, περιφ/κή Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας, με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: