Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η δασκάλα, τα 2 μήλα και το μάθημα στα παιδιά για το μπούλινγκ!

Σήμερα σε μία από τις τάξεις που διδάσκω, παρουσίασα στα παιδιά δύο μήλα (τα παιδιά δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά πριν το μάθημα επανειλημμένα έριχνα το ένα μήλο στο πάτωμα, αλλά δε το καταλάβαινες, έδειχνε τέλειο). Μιλήσαμε για τα μήλα και τα παιδιά περιέγραψαν πως και τα δύο μήλα έμοιαζαν ίδια, και τα δύο ήταν κόκκινα, είχαν παρόμοιο μέγεθος και φαίνονταν ζουμερά.

Διάλεξα το μήλο που έριχνα στο πάτωμα και άρχισα να λέω στα παιδιά πόσο δε μου αρέσει αυτό το μήλο, ότι το βρίσκω αηδιαστικό, ότι είχε απαίσιο χρώμα και ότι το κοτσάνι του ήταν πολύ κοντό. Τους το είπα αυτό επειδή δε μου άρεσε, δεν ήθελα να αρέσει και στα παιδιά, και έτσι θα έπρεπε να του βγάλουν και παρατσούκλια.

Κάποια παιδιά με κοίταξαν και νόμιζαν ότι τρελάθηκα, αλλά περάσαμε το μήλο από κύκλο λέγοντας, “είσαι ένα βρωμερό μήλο”, “δε ξέρω καν γιατί υπάρχεις”, “πιθανόν να έχεις σκουλήκια μέσα” κτλ.

Του δώσαμε να καταλάβει στο μήλο, μέχρι που άρχισα να το λυπάμαι.

Στη συνέχεια περάσαμε στο άλλο μήλο και αρχίσαμε να του λέμε ευγενικά μήλα, “είσαι ένα σπουδαίο μήλο”, “η φλούδα σου είναι όμορφη”, “Τι ωραίο χρώμα που έχεις” κτλ.

Έπειτα κράτησα και τα δύο μήλα, μιλήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές, δεν υπήρχε διαφορά με πριν, και τα δύο μήλα έδειχναν το ίδιο με πριν.

Τότε έκοψα τα μήλα στη μέση. Το μήλο που του μιλήσαμε ευγενικά ήταν καθαρό, φρέσκο και ζουμερό εσωτερικά.

Το μήλο που του λέγαμε άσχημα λόγια ήταν γεμάτο με χτυπήματα και άρχισε να μαυρίζει.

Πιστεύω ότι τα παιδιά αμέσως κατάλαβαν, μόλις είδαν το εσωτερικό των μήλων. Είναι το ίδιο όπως όταν κάποιος μας μιλάει άσχημα είτε με λόγια είτε με πράξεις, και νιώθουμε μέσα μας σαν το χτυπημένο μήλο.

Όταν κάποιος δέχεται bullying, ιδιαίτερα τα παιδιά, νιώθουν άσχημα μέσα τους και δεν δείχνουν ή δεν λένε στους άλλους πως νιώθουν. Αν δεν κόβαμε τα μήλα στη μέση, ποτέ δε θα ξέραμε πόσο πόνο του είχαμε προκαλέσει.

Μοιράζομαι τη προσωπική μου εμπειρία όταν υπέφερα από τα αγενή λόγια κάποιου την περασμένη εβδομάδα. Εξωτερικά φαινόμουν καλά, ακόμα χαμογελούσα. Αλλά μέσα μου κάποιος μου είχε προκαλέσει μεγάλο πόνο με τα λόγια του και με πλήγωσε.

Αντίθετα με ένα μήλο, έχουμε τη δυνατότητα να το σταματήσουμε αυτό να συμβαίνει. Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά ότι πειράζει να λέμε άσχημα πράγματα ο ένας στον άλλον και να συζητάμε πως κάνει τους άλλους να νιώθουν. Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον και να σταματάνε κάθε μορφή bullying, όπως έκανε ένα κοριτσάκι σήμερα όταν αρνήθηκε να πει άσχημα λόγια στο μήλο.

Προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά εσωτερικά αν κανείς δεν κάνει κάτι για να σταματήσει το bullying. Ας δημιουργήσουμε μια γενιά παιδιών που θα νοιάζονται και θα είναι ευγενικά το ένα προς άλλο.

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει, αλλά μπορεί να ραγίσει μια καρδιά. Γι’ αυτό να προσέχετε τα λόγια σας.

adme.ru

https://fanpage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: