Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες σταύλων - Πάλι συνδέονται με τα δασαρχεία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εισακούστηκαν τα επιχειρήματα των κτηνοτρόφων, που επιμένουν ότι η εξάρτηση από τα δασαρχεία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και καθυστερήσεις από όσο προστατεύει τα δάση από τις καταπατήσεις και τις αυθαρεσίες. Κι αυτό, παρόλο που το νέο νομοσχέδιο οριζει ότι τα κατά τόπους δασαρχεία είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν στα αιτήματα για αδειοδότηση εντός δύο μηνών.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ, "οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν μοναδικό σκοπό την επίλυση των θεμάτων και την άρση των περιορισμών, που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του ν. 4056/2012, αλλά και χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50% - 60% αυτών, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Συνέπεια αυτών, θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητά τους και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους."

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση στις 18 Νοεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

https://www.agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: