Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Σε 10 μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για αλλοδαπούς εργάτες γης, που θέλουν να έρθουν για τις ελιές

Σε 10 μέρες, με ψήφιση σχετικής τροπολογίας που ετοιμάζεται από μέρα σε μέρα, ανοίγει η πλατφόρμα για αλλοδαπούς εργάτες γης, που θέλουν να έρθουν για τις ελιές. Η γρήγορη διαδικασία μετάκλησης αυτή τη στιγμή δεν ισχύει - έληξε από τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο μόνος τρόπος να έρθουν εργάτες από Τρίτες Χώρες αυτές τις μέρες είναι μέσω του προξενείου, της Αλβανίας κυρίως που είναι η βασική πηγή εργατικών χεριών για τη συγκομιδή της ελιάς.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, η πιο εύκολη και λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) για να ισχύσει πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου.

Πάντως, πληθαίνουν τα μηνύματα από εργάτες γης, κυρίως από την Αλβανία, οι οποίοι στέλνουν στο Agro24 μέσω της σελίδας στο Facebook και ρωτούν "τι θα γίνει;". Ένας αναγνώστης μας λέει ότι είχε έρθει πριν μερικούς μήνες για άλλου είδους δέντρα να εργαστεί και, αφού επέστρεψε, τώρα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για να ξανάρθει. Όμως ζήτηση υπάρχει από τους Έλληνες παραγωγούς και ο άνθρωπος θέλει να εργαστεί από τώρα...

Σίγουρα, το φαινόμενο έλλειψης εργατικών χεριών για την συγκομιδή των εποχικών προϊόντων στις περιοχές με ανεπτυγμένο τον πρωτογενή τομέα είναι πανελλαδικό. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με τη συγκομιδή σπαραγγιών και φράουλας σε Καβάλα και Ηλεία, συνεχίστηκε τον Μάιο με το αραίωμα της ροδακινιάς και μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο που τελείωσε η συγκομιδή των φρούτων και τώρα "φουντώνει" πάλι με τις ανάγκες για συγκομιδή της ελαιοποιήσιμης και της βρώσιμης ελιάς και των εσπεριδοειδών, που απαιτούν εργατικά χέρια κυρίως σε Πελοπόννησο και Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Τέοιο παράδειγμα είναι η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα ο κάμπος του Νεοχωρίου, της Κατοχής, του Λεσινίου κλπ. Φέτος ακόμα δεν ήρθαν οι αλλοδαποί αγρεργάτες κυρίως από την Αλβανία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς και των εσπεριδοειδών στον κάμπο των Οινιάδων, όπου αυτό είναι εφικτό, αφού μεγάλο μέρος του είναι ακόμα κάτω από τα νερά, όμως γίνεται με δυσκολία, αν και η ποσότητα ελιάς που θα μαζευτεί φέτος είναι περιορισμένη.

Επιπλέον οι αγρεργάτες από την περιοχή της Ηλείας, που μετά το τέλος της δουλειάς τους στα κηπευτικά προϊόντα, μετακινούνταν στην Αιτωλοακαρνανία για το μάζεμα της ελιάς, επίσης δεν έχουν έρθει ακόμα. Έτσι λοιπόν ο πρωτογενής τομέας της περιοχής δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

https://www.agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: