Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη του βουλευτή Χρήστου Γκόκα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Εμβολιαστικό Κέντρο

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Νοσοκομείου, αλλά και για την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών στην Π.Ε. Άρτας.

Κατά την επίσκεψή του, και την ενημέρωση που είχε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ε. Ντάκουλα και εργαζομένους, διαπίστωσε ότι η γενική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η Άρτα βρίσκεται στο «κόκκινο» με πολύ μεγάλο αναλογικά κρουσμάτων καθημερινά, και πάρα πολλές εισαγωγές στο Νοσοκομείο, όπου ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων ξεπέρασε ακόμα και τα 50 άτομα. Η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) με διαφορετικές ανάγκες σε αριθμό και ειδικότητες, με αποτέλεσμα το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου να προσπαθεί καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις ελλείψεις αυτές. Οι φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης, στον Τομέα της Υγείας και στη σωστή διαχείριση της πανδημίας.

Υπάρχει δυσκολία χώρου για τη φιλοξενία των περιστατικών Covid, αφού υπερκαλύφθηκαν οι χώροι της Παθολογικής και Ουρολογικής Κλινικής που διατέθηκαν, ενώ για τα βαριά περιστατικά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι προβλεπόμενοι χώροι, που να ανταποκρίνονται στις ανάλογες συνθήκες, ιδιαίτερα για τις διασωληνώσεις. Παράλληλα δημιουργούνται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών από άλλες παθήσεις.

Είναι γνωστό επίσης το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών, στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid. Τόσο στους Παθολόγους, που το καλοκαίρι έφθασαν στο σημείο να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, με μόλις 4 γιατρούς, όσο και στους Πνευμονολόγους, με μόλις 3 γιατρούς, αλλά και σε μια σειρά άλλων κλινικών όπως ΜΕΘ, χειρουργική, καρδιολογική, νεφρολογική και γενικότερα στο σύνολο σχεδόν των κλινικών. Επίσης είναι πλέον αυξημένες οι ανάγκες και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο λοιπό προσωπικό, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Ενώ ορισμένες θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν καθυστερούν και πολλές απ’ αυτές είναι δύσκολο τελικά να καλυφθούν.

Επι πλέον ενημερώθηκε για την πορεία των εμβολιασμών, και διαπίστωσε για μια ακόμη φορά, την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας κινητών μονάδων εμβολιασμού για την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας που για διάφορους λόγους, αδυνατούν ή δυσκολεύονται να μετακινηθούν, και τόνισε ότι το εμβόλιο αποτελεί το κύριο όπλο για την αποτροπή ακόμη πιο δυσάρεστων εξελίξεων λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Απαιτείται δε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της οργάνωσης και της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας προς τους συμπολίτες μας, αλλά και στήριξη απ’ όλους μας για τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Ο κ. Γκόκας αναφέρθηκε στην αναγνώριση, από το Κίνημα Αλλαγής και από την πλευρά του, της προσφοράς όσων υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς τους πολίτες και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου αναδείχτηκε ιδιαίτερα η σημασία και η αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την ενημέρωση, διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση που υπάρχει, και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του που αφορούν στα προβλήματα και στη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο Νομό μας, στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και στα Κέντρα Υγείας.

Με αφορμή την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή κατάσταση για τη Δημόσια Υγεία στον Νομό μας, ο κ. Γκόκας δηλώνει: «Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την αδυναμία στη Διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες και πολύ σοβαρές. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, μετά από δυόμιση σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης και μετά από δύο σχεδόν χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη σημερινή, η οποία δεν φρόντισε να το ενισχύσει αποτελεσματικά, και καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων για το σκοπό αυτό.


Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών.

Τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης παίρνονται με μεγάλη καθυστέρηση, στη λογική βλέποντας και κάνοντας, και είναι αντιφατικά σε σχέση με τις επιλογές που κατά βάσει είναι πολίτικές αποφάσεις, πάνω από τις γνώμες των ειδικών επιστημόνων. Έτσι αυξάνεται η δυσπιστία και η αντίδραση, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για την εφαρμογή των μέτρων που τελικά αποφασίζονται.

Για τη δική μας παράταξη, το ΕΣΥ, που ιδρύθηκε από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Γι’ αυτό επανειλημμένα , και ο ίδιος και το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ζητήσει την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και ενίσχυση των δομών και του εξοπλισμού του. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη Πρόταση για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ, ενώ κατ’ επανάληψη έχει καταθέσει Τροπολογίες για την έμπρακτη αναγνώριση του Έργου και της προσφοράς των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ, με την ένταξή τους, όπως και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες καθαριότητας, και με την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους όσους βρίσκονται αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή και για αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από υπερωρίες.

Έχουμε στηρίξει από την πρώτη στιγμή τους εμβολιασμούς και καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις για όλα τα υγειονομικά θέματα.

Στο Νοσοκομείο της Άρτας οι προσπάθειες των υπευθύνων στο Νοσοκομείο, και ο καθημερινός αγώνας του υγειονομικού προσωπικού, ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής των εργαζομένων, δεν αρκούν.

Στις επανειλημμένες αναφορές και ερωτήσεις μου για θέματα Δημόσιας Υγείας, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Άρτας δεν υπάρχουν απαντήσεις. Κυρίως όμως δεν υπάρχουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, αλλά και για νέα προβλήματα που είναι προ των πυλών, σχετικά με τις ανάγκες σε ιατρικό κυρίως προσωπικό, αλλά και σε άλλες ειδικότητες.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο πρέπει επιτέλους να αφήσουν στην άκρη την επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα της Υγείας. Δυστυχώς χάνουμε καθημερινά πολλούς συνανθρώπους μας. Πρέπει να προχωρήσει σε γρήγορες αποφάσεις και ενέργειες για να δοθούν λύσεις. Εμείς επιδιώκουμε ένα σοβαρό εθνικό διάλογο γι’ αυτό το κορυφαίο πρόβλημα της κοινωνίας μας και έχουμε την βούληση να στηρίξουμε ανάλογες προσπάθειες.

Από την πλευρά μου θα συνεχίσω τις παρεμβάσεις μου στα πλαίσια των Κοινοβουλευτικών διαδικασιών, για να έχουν οι συμπολίτες μας ένα αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: