Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Άδεια από κόσμο τα χωριά της Θεσπρωτίας


Περνάμε ένα καλοκαίρι εντελώς άλλο, απ' όλα τα προηγούμενα! 

Οδεύουμε προς το τέλος Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου και τα χωριά της Θεσπρωτίας, κυρίως στις επαρχίες Φιλιατών και Σουλίου, βρίσκονται σε μαρασμό. 

Οι καλοκαιρινοί  επισκέπτες, που δεν είναι άλλοι από τους απόδημους, είτε από το εξωτερικό, είτε από τα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα, είναι ελάχιστοι και δεν αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ τον Δεκαπενταύγοστο. 
Πανηγύρια, ανταμώματα και κοινά τραπέζια από του αη Λιός έως τα τέλη Αυγούστου, «θυσιάστηκαν»  υπέρ της δημόσιας υγείας.

Ακόμη και οι θρησκευτικές τελετές σε εκκλησίες και μοναστήρια πραγματοποιούνται λιτά και με προσοχή με την παρουσία λιγοστών μόνιμων κατοίκων και φυσικά υπό τον φόβο που έχει διασπείρει ο κορωνοϊός. 

Ειδικά στα ακριτικά χωριά αυτός ο φόβος είναι ακόμη μεγαλύτερος γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι στον ιό, όταν μάλιστα βρίσκονται μακριά από υγειονομική περίθαλψη εάν κάτι συμβεί.

Η ερήμωση λοιπόν που βιώνουν τα ακριτικά χωριά μας κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα, φέτος όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και το καλοκαίρι, που τα προηγούμενα χρόνια "ανασταίνονταν" η Θεσπρωτική ύπαιθρος.  

Οι απόδημοι του εξωτερικού έχουν ήδη… ξεχάσει τα ταξίδια φέτος στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αφού η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει την υφήλιο! Αλλά και οι απόδημοι από Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, το σκέφτονται να έρθουν.
Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί που σκέφτονται να… κάνουν την απόδραση, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς λίγες μέρες στο χωριό φαντάζει φέτος ως η μοναδική εφικτή (και οικονομική) λύση για ξεκούραση. 
Οικονομικά μαραζώνουν και τα χωριά μας, καθώς ο μη ερχομός των αποδήμων σε συνδυασμό με την ματαίωση των πανηγυριών και των άλλων εκδηλώσεων που συνήθως γίνονται με την φροντίδα των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Αδελφοτήτων, τα στερεί από πολύτιμα έσοδα, που θα μπορούσαν να τους δώσουν μια μικρή ανάσα.


https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: