Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Στο «κόκκινο» τα Βαλκάνια, η πανδημία σαρώνει


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα Βαλκάνια με την πανδημία να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την Ευρώπη να κρούει τον κώδωνα του, καθώς παρατηρείται σημαντική αναζωπύρωση της πανδημίας, πριν έρθει το φθινόπωρο, όπου αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Στα Βαλκάνια η κατάσταση εξελίσσεται σε δραματική ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται είναι από περιορισμένα έως ελάχιστα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες κάτοικοι από το Κοσσυφοπέδιο περνούν τα σύνορα με την Αλβανία και κατευθύνονται προς τις ακτές, την ώρα που και στις δύο χώρες ο ρυθμός μετάδοσης του Covid-19 παραμένει υψηλός.
Η Ευρώπη μπροστά στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια, λαμβάνει έκτακτα μέτρα είτε σε συλλογικό επίπεδο, είτε το κάθε κράτος ξεχωριστά για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Ειδικά από την στιγμή, όπου το φθινόπωρο Βαλκάνιοι εποχικοί εργάτες θα μεταβούν στην ΕΕ, η γηραιά ήπειρος επιθυμεί να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία στη περιοχή.
Έτσι, ο Ιταλός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εντολή για να τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της COVID-19 από το εξωτερικό.
Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κορωνοϊού, να αφαιρέσει την Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών.
Η Ελλάδα εδώ και μερικές ημέρες έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με την Αλβανία αφήνοντας ανοιχτή μόνο την Κακαβιά ενώ αυστηροποίησε το πλαίσιο για τις μετακινήσεις. Ωστόσο η απουσία μόνιμου υγειονομικού ελέγχου στα σύνορα εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: