Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Ο Γιώργος Ζάψας καταθέτει προτάσεις και ασκεί κριτική για το θέμα των απορριμάτων.


Τις προάλλες είδαν τη δημοσιότητα δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για το θέμα των απορριμμάτων στην Ήπειρο, που χαρακτηρίστηκαν μάλιστα απ΄ τις εφημερίδες, με όρους θηριοδαμαστηρίου.
Αν εκφράζαμε την έκπληξή μας, για τον τρόπο αντιμετώπισης απ τον κ. Καχριμάνη του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, θα ήταν ψέματα. Ο κ. Καχριμάνης είναι συνεπής σ’ αυτό τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων, με εκτοξεύσεις βαρύγδουπων δηλώσεων - απειλών προς άλλους, εκτός τόπου και χρόνου.
Η παράταξή μας, στο πρόγραμμά της, είχε δεσμευθεί για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι σημαίνει αυτό;
Η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι υποχρέωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίηση της Ηπείρου, με επικεφαλής τον κ. Καχριμάνη, για λόγους που αυτή γνωρίζει, αφαίρεσε τμήματα της διαχείρισης, απ τους νομίμους χειριστές τους, όπως Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τα κατασκεύασε αυτή.
Σήμερα που θα πρέπει να στείλει το λογαριασμό στους πολίτες, πετάει τη μπάλα στις κερκίδες.
Αλήθεια, ποιόν είχαν στόχο οι απειλές που εκτόξευσε Αυγουστιάτικα. Τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, πού μετρούν μέρες; Τι απαιτεί ο κ. Καχριμάνης; Στις λίγες μέρες πού μείναν, να πάρουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τις επόμενες;
Μήπως απευθύνεται στις επόμενες Δημοτικές Αρχές; Αυτές δεν ανέλαβαν ακόμη. Ας περίμενε λίγες μέρες ακόμη.
Αλλά ας σοβαρευτούμε. Για να δουλέψει το σύστημα διαχείρισης, όπως είναι δομημένο σήμερα, θα πρέπει, εκτός από την ΜΕΑ να ολοκληρωθούν και οι ΣΜΑ.
Έργα τριών τεσσάρων μηνών το καθένα, ο κ. Καχριμάνης τάχει κάνει γεφύρι της Άρτας. Ακόμη να τα ολοκληρώσει και να τα παραδώσει. Επομένως δεν μπορεί να απαιτεί, να πληρώνει ο Δημότης κάθε Δήμου τη μεταφορά των απορριμμάτων με απορριμματοφόρο στη ΜΕΑ.
Ο κ. Καχριμάνης, αν μπορεί, ας δώσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων και παράδοσης στη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Μετά ας προχωρήσει στην κατάργηση των ΧΥΤΑ.
Επειδή πιστεύουμε ότι η υπόθεση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων, προτείνουμε:
Δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Διαβούλευση με τις νέες Δημοτικές Αρχές, να περάσουν τα έργα στη δικαιοδοσία τους.
Ενεργοποίηση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.
Προτάσεις για τροποποίηση και Βελτίωση, του Περιφερειακού Σχεδιίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ), ώστε να μη φέρνουν τ απορρίμματα βόλτες στην Ήπειρο, όπως προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός.
Γιάννενα, 6/8/2019
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΨΑΣ
(6980092866)

Δεν υπάρχουν σχόλια: