Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Την ώρα της γενικής επιφυλακής στην Ήπειρο μετακίνησαν προληπτικά δυνάμεις στην Πάτρα!

Έντεκα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 75 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο πεζοπόρα τμήματα βρισκόταν εκτός Ηπείρου την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο Κομπότι Άρτας. Μέρος της δύναμης αυτής βρέθηκε να επιχειρεί στην Ελαφόνησο, ενώ άρον άρον έφυγαν οχήματα και προσωπικό για… προληπτική πυρασφάλεια στην Πάτρα, την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε νομούς της Ηπείρου στην ζώνη υψηλού κινδύνου και έθετε την Πυροσβεστική σε γενική επιφυλακή. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι, όταν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο μετακινούνταν ανά την Ελλάδα χωρίς να γίνεται κανένας υπολογισμός αποστάσεων ή κούρασης.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή την φορά είναι η μετακίνηση δυνάμεων από την Κόνιτσα στην Ελαφόνησο! Ένα ταξίδι πολλών ωρών για το πλήρωμα που μετά από αυτό θα πρέπει να βρει την δύναμη και την αντοχή να επιχειρήσει στο πύρινο μέτωπο.
Το πρόβλημα των συνεχών μετακινήσεων, συνήθως χωρίς να διέπονται από καλό προγραμματισμό αναδεικνύει η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου με επιστολή της προς όλους τους βουλευτές των τεσσάρων νομών η οποία κοινοποιείται στην πολιτική και φυσική ηγεσία.
Διευκρινίζεται πως δεν τίθεται θέμα για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλες πυρκαγιές και θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις αλλά για τις… προληπτικές μετακινήσεις όπως η τελευταία στην Πάτρα που αφήνει αθωράκιστη την περιοχή.
«Ενώ είμαστε σε γενική επιφυλακή δόθηκε εντολή και έφυγαν πέντε οχήματα με πλήρωμα 15 ατόμων και δύο ομάδες πεζοπόρων ώστε να πάνε στην Πάτρα για προληπτική πυρασφάλεια», σημειώνεται στην επιστολή της Ένωσης.
Η Ένωση και πέρυσι είχε αναδείξει το πρόβλημα ενώ την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας επισημαίνοντας τις ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό.
«Δυστυχώς ποτέ δεν ξέρουμε πότε και που θα ξεσπάσει πυρκαγιά ώστε να είμαστε εκεί για άμεση κατάσβεση. Ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να επιστρέψουν στην Ήπειρο όλες οι δυνάμεις που είναι εκτός περιφέρειας ώστε να παρέχουμε τις υπηρεσίας μας στους Ηπειρώτες. Με δυνάμεις σε έλλειψη κανένας σχεδιασμός πρόληψης δεν μπορεί να εφαρμοστεί», επισημαίνει η Ένωση Πυροσβεστών στην επιστολή της προς τους βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: