Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Αναγκαία η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου


Συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα Real News

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, χθες 20 Ιανουαρίου 2019, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.
Το κείμενο της συνέντευξης:
- Υπάρχει πρόβλημα με την αστυνομία, δεδομένου ότι αρμόδια υπουργός φτάνει στο σημείο να καταδικάζει συμπεριφορές της και μετά από λίγες μέρες αυτές να επαναλαμβάνονται;
Η Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους και καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Ωστόσο, εκεί που ανακύπτουν προβλήματα δεν κλείσαμε τα μάτια και ούτε είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε. Ο πειθαρχικός έλεγχος είναι μια διοικητική διαδικασία που δεν γίνεται από την υπουργό – η Αστυνομία είναι αρμόδια και τα όργανά της. Θέλω να επισημάνω, όμως, ότι εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα παρεμποδίσουν τον έλεγχο, ακριβώς γιατί θέλουμε μια Αστυνομία που ακολουθεί κανόνες.
Σας θυμίζω δε, ότι περιστατικά υπέρβασης ορίων ήταν η συνήθης καθημερινότητα όταν κυβερνούσε η ΝΔ και αυτό υπόσχεται ως απειλή να εφαρμόσει και πάλι εάν επανέλθει: Την τυφλή καταστολή. Μάλιστα έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα για όσους πετούν χαρτάκια, για όσους διαμαρτύρονται. Θέλουν να τσακίσουν όποιον διαμαρτύρεται, τον συνδικαλιστή, τον εργαζόμενο, τον ξένο, όποιον θεωρούν ότι έχουν απέναντι.
- Η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, η αντιπολίτευση μιλά για πολιτική αβεβαιότητα που κάνει κακό στη χώρα και για κυβέρνηση κουρελού...
Από την επόμενη κιόλας ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε από το λαό να κυβερνήσει η αντιπολίτευση έχει βαλθεί σε ένα αγώνα για να πείσει ότι διαλύεται τη χώρα. Έχει διαψευστεί σε όλες τις προβλέψεις της, αλλά μυαλό δεν λέει να βάλει. Ο αντιπολιτευτικός της οίστρος υπαγορεύεται από σύγχυση και πανικό. Σας θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Π.Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός άνοιξε δημόσια τα χαρτιά του και περιέγραψε όλα τα βήματα που θα ακολουθήσει, ακριβώς γιατί γνώμονας των αποφάσεών του είναι το συμφέρον της χώρας. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής ήταν ψήφος υπέρ της σταθερότητας.
- Στην κυβέρνηση ισχυρίζεστε ότι η ΝΔ άλλαξε επίπεδο και από τη χρήση ακροδεξιάς ρητορικής πέρασε στις ακροδεξιές πρακτικές. Δεν είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμμετέχει σε κινήματα που αντιτίθενται σε πολιτικές της κυβέρνησης;
Νομίζω πως δύσκολα θα βρει κανείς αντίστοιχο προηγούμενο στη στάση που έχει επιλέξει αυτή η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Βλέπει στελέχη της παράταξής του να υποκινούν και να υποδαυλίζουν πράξεις βίας εναντίον βουλευτών και των οικογενειών τους και ο κ.Μητσοτάκης κάνει πως δεν άκουσε – δεν είδε. Με τη στάση του δείχνει ότι επιζητεί το διχασμό. Μόνο κάποια στελέχη του, μεμονωμένα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης τα καταδίκασαν απερίφραστα.
Το είπα στη Βουλή και το επαναλαμβάνω: Έχει μπερδέψει τις ασφαλίτικες πρακτικές του παρελθόντος με την ασφάλεια των πολιτών. Κάποτε ήταν το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη και η κάλυψη των παρακρατικών, τώρα έχουμε τους Γκοτζαμάνηδες των SMS. Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, έχουν γίνει δύο συλλήψεις για τα μηνύματα με την αυτόφωρη διαδικασία, έχουν επίσης γίνει συλλήψεις για τις αφίσες που στοχοποιούν  βουλευτές στη Μακεδονία και συντάσσονται δικογραφίες για εμπλεκόμενα πρόσωπα με βάση τις καταθέσεις βουλευτών και δημοσιογράφων. Οι πρώτοι στοχοποιήθηκαν για τις επιλογές τους, οι δεύτεροι γιατί έκαναν το “λάθος” να  εκφράσουν ενυπόγραφα την άποψή τους.
- Η επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη είναι συμβατή με την ανάγκη να παραμείνει εκτός πολιτικής ο στρατός ή έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που άσκησε σφοδρή κριτική για αυτό το θέμα;
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύθηκε ή παγιδεύτηκε από αδιάβαστους συνεργάτες του. Αν είχε ανατρέξει στα πεπραγμένα του κόμματός του, θα γνώριζε το αντίστοιχο παράδειγμα στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1980. Αντ' αυτού, επέλεξε να θυμίσει τι έκανε η χούντα για να κάνει αντιπολίτευση σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Είναι τουλάχιστον πολιτικά ανήθικο να εξισώνει ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με αναγνωρισμένη προσφορά και υψηλό δημοκρατικό πατριωτικό φρόνημα, με ανδρείκελα της χούντας των συνταγματαρχών. Και φαίνεται να μην έχει καταλάβει ούτε την πολιτική σημειολογία της επιλογής του κ.Αποστολάκη σε αυτή τη θέση και τις εξ Ανατολών απειλές, επιδεικνύοντας άγνοια για τα εθνικά θέματα.
- Αν δεν μαζεύεται απόλυτη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα προχωρήσετε και με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων ή θα αφήσετε αυτό το ζήτημα για την επόμενη βουλή;
Επιδιώκουμε να έχουμε πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπαμε όλη την αλήθεια στο λαό, κόντρα σε όσους έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στη στρέβλωση διαφόρων πτυχών του θέματος. Αναλάβαμε το πολιτικό ρίσκο γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση κόντρα στους κατ’ επάγγελμα πατριδοκάπηλους. Ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται στο διεθνές στερέωμα και η χώρα μας αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι η ώρα που όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους και πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα αρθούν στο ύψος αυτής της ιστορικής περίστασης. Είμαι βέβαιη ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει και θα επικρίνει ειδικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα η ίδια υποστήριζε κατά το πρόσφατο παρελθόν και κυρίως με τα πρώην πιστεύω ως φιλελεύθερη παράταξη.
- Μέχρι τώρα πιέζατε τα κόμματα του κέντρου να υπάρξει μέτωπο ολόκληρου του προοδευτικού πόλου, τώρα βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικός ηγέτης να επιδιώκει να εκφράσει απευθείας τους μετριοπαθείς προοδευτικούς πολίτες του μεσαίου χώρου; Σας φοβίζει ότι αυτό μπορεί να απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχική ιδεολογική του κοίτη;
Αυτά είναι απόλυτα συμβατά με την ιδεολογική κοίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό είναι η Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε και εξακολουθεί να εκφράζει ευρείες πλειοψηφίες. Αριστερό είναι να εκφράζεις την ανάγκη των πολλών, όπως αυτή κάθε φορά ιστορικά διαμορφώνεται. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της ιστορικής στιγμής. Στα μεγάλα εθνικά θέματα όλοι αναμετρόμαστε με την ιστορία. Η σημερινή αναμέτρηση είναι αυτή της προόδου απέναντι στα μπλοκ της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Τώρα, που στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παίρνουν κεφάλι ακροδεξιά πολιτικά κακέκτυπα των Όρμπαν και Σαλβίνι, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: