Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Άφαντη η ΚΥΑ στο γάλα, έρμαια οι κτηνοτρόφοι στις εταιρείες



Η αδράνεια σπρώχνει τους κτηνοτρόφους στον γκρεμό

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η γαλακτοκομική σεζόν για τους αιγοπροβατοτρόφους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις σαρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα μέρα με τη μέρα εις βάρος τους. Δέσμιοι ενός καθεστώτος που απαγορεύει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση συλλογικών σχημάτων κτηνοτρόφων με τους μεταποιητές, αναγκάζονται να δέχονται συνεχείς τροποποιήσεις στους όρους της συνεργασίας τους, απειλούμενοι μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ότι αν τους γνωστοποιήσουν, η συναλλαγή με τον αγοραστή θα διακοπεί. Την ίδια στιγμή, αναξιοποίητα παραμένουν πορίσματα-«κόλαφος» που αναφέρονται σε επώνυμους μεταποιητές, οι οποίοι παραβιάζουν απροκάλυπτα κάθε όριο νομιμότητας και προβαίνουν απροκάλυπτα σε ελληνοποιήσεις. Στο ΥΠΑΑΤ επικρατεί σιγή ασυρμάτου και η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα κάπου σκόνταψε και έκτοτε αγνοείται.
Οι παραβάτες συνεχίζουν ανενόχλητοι να πωλούν φέτα.
Δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από τότε που ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της περίφημης υπουργικής απόφασης στην αγορά γάλακτος. Προτάσσοντας αυτή την απόφαση, η υφυπουργός ΑΑΤ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σε ομιλίες της αναφέρθηκε επανειλημμένα στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, αναφέροντας ότι «όσοι κλέβουν τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων θα υποστούν τις συνέπειες».
Οι γιορτές πέρασαν, ο Γενάρης τελειώνει και η απόφαση παραμένει άφαντη, άγνωστο για ποιον λόγο. Και αν οι κτηνοτρόφοι φωνάζουν ότι μέρα με τη μέρα καταστρέφονται, ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες υπάρχουν στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων πορίσματα ελεγκτικών κλιμακίων που περιγράφουν όργιο παρανομιών από μεταποιητικές εταιρείες. Στα πορίσματα περιγράφεται διακίνηση αδήλωτου γάλακτος, άρνηση ελέγχου και συστηματική μη δήλωση ισοζυγίων, όμως οι παραβάτες συνεχίζουν ανενόχλητοι να πωλούν φέτα. Έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από την αλλαγή στην κεφαλή των ΕΛΓΟ και ΥΠΑΑΤ και η υπομονή εξαντλείται. Οι κτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο χωρίς αυτό να συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Ιδιωτικά συμφωνητικά με εκβιαστικούς όρους

Το πόσο έχουν στραβώσει τα πράγματα στην αγορά γάλακτος μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος αν δει την ταχύτητα με την οποία ακυρώνεται οποιαδήποτε διαπραγματευτική δύναμη των κτηνοτρόφων που πασχίζουν να παραδώσουν το γάλα τους.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία αιγοπροβατοτρόφου που έθεσε στη διάθεση της «ΥΧ» το ιδιωτικό συμφωνητικό της συνεργασίας του με μεγάλη θεσσαλική γαλακτοκομική εταιρεία.
Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στους όρους του εγγράφου, «η τιμή για το γάλα […] ορίζεται για τον πρώτο μήνα συνεργασίας σε […] ευρώ. Μετά το πέρας του πρώτου μήνα και κάθε επόμενου μήνα, οι συμβαλλόμενοι δύνανται να επαναδιαπραγματευθούν το τίμημα και σε περίπτωση μη συμφωνίας λύεται η παρούσα». Σύμφωνα με τη σύμβαση, η μηνιαία τιμή ανακοινώνεται με γραπτό μήνυμα στον κτηνοτρόφο. Εντελώς προσχηματικά, η διαδικασία αυτή αναφέρεται, όπως είδαμε παραπάνω, ως «διαπραγμάτευση», ενώ στην ουσία πρόκειται για μονομερή διαπραγμάτευση από την πλευρά του αγοραστή. Ο παραγωγός που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, υπό τον φόβο ότι δεν θα πουλήσει το γάλα του, πρόσθεσε: «Οι όροι αυτοί μπήκαν από φέτος. Μέχρι πέρσι, το συμφωνητικό και η αναγραφόμενη τιμή είχαν ετήσια διάρκεια. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και πέρσι δεν μας έριχναν στην πορεία την τιμή».
Έτερος Μακεδόνας κτηνοτρόφος μας είπε: «Από φέτος αναγκαζόμαστε και διανύουμε μέχρι και 40 χιλιόμετρα μέρα παρά μέρα, για να παραδώσουμε το γάλα μας ακόμα και στα 63 λεπτά. Οι εταιρείες μάς λένε ότι δεν στέλνουν φορτηγάκι, οπότε η εναλλακτική είναι να μας μείνει το γάλα απούλητο». «Παλαιότερα, όχι μόνον πήγαιναν οι εταιρείες να παραλάβουν το γάλα, αλλά συναγωνίζονταν μεταξύ τους ποια θα παραλάβει ακόμα και μικρές ποσότητες, προσφέροντας η μία καλύτερη τιμή από την άλλη», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: