Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ο Αρτινός νεομάρτυρας Ζαχαρίας, που εορτάστηκε η μνήμη του, πόθησε την αληθινή ζωή


Ο Αρτινός νεομάρτυρας Ζαχαρίας, που εορτάστηκε, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, η μνήμη του τόσο στον τόπο του, στο Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς Άρτας, με αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλλίνικου, όσο και στην Πάτρα, όπου έζησε και μαρτύρησε, αν και αλλαξοπίστησε, καλλιέργησε τον εσωτερικό του κόσμο, έκανε την αυτοκριτική του, μπήκε σε διαδικασία περισυλλογής, τροφοδοτήθηκε πνευματικά και εν τέλει θυσιάστηκε για το Χριστό.
 Όπως επεσήμανε στο εποικοδομητικό κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, "βαθύς πόθος κάθε ανθρώπου δεν είναι απλά η επιβίωση, αλλά η ίδια η ζωή. Ο άγιος Ζαχαρίας, αφού αλλαξοπίστησε, επαναπροσανατολίσθηκε με τη μετάνοια και έγινε με το μαρτύριο, μέτοχος ζωής αιωνίου". Και πραγματικά ο νεομάρτυρας Ζαχαρίας με τις επίμονες προσευχές του, προσέλκυσε πλούσια τη χάρη του Θεού, έτσι ώστε οι προσπάθειές του να ευοδωθούν με τη μαρτυρία του μαρτυρίου του. Με αυτό τον τρόπο είδε τη ψυχή του όχι μόνο να καθαρεύει, αλλά και να γίνεται όργανο δόξας του Θεού και οικοδομής των πιστών. Ο νεομάρτυρας Ζαχαρίας μας διδάσκει ότι χρειάζεται να αντιστεκόμαστε στις μεθοδείες τις διαβολικές και να νεκρώνουμε τον παλαιό άνθρωπο, ο οποίος εναντιώνεται σε όσα ο νους και η συνείδησή μας αναγνωρίζουν ως σωστό.
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ
Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και πήγε στην Πάτρα, όπου εργαζόταν ως γουναράς. Με καθοδήγηση πνευματικού μετανόησε, που αρνήθηκε την πίστη του και αποφάσισε να εξιλεωθεί, μέσω του μαρτυρίου. Πούλησε τα υπάρχοντά του και τα προσέφερε ως ελεημοσύνη και ομολόγησε δημόσια την πίστη του. Φυλακίστηκε και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, στα οποία δε λύγισε, αλλά αντιμετώπισε με ηρωισμό και καρτερικότητα. Τελικά, παρέδωσε το πνεύμα του το 1872 μ. Χ. 

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Ο ναός του Μοναστηριού της Κάτω Παναγιάς είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και ονομάστηκε Κάτω Παναγιά σε αντιδιαστολή προς το μεγάλο "καθεδρικό" ναό της βυζαντινής Άρτας, την Παναγία την Παρηγορήτισσα. Κτίστηκε το 13ο αιώνα (1250 - 1260) απ' το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα, όπως συνάγεται από σχετικές επιγραφές.  Κατά την ανακατασκευή που έγινε πρόσφατα, καταβλήθηκε προσπάθεια να ανακτήσει το κτίσμα την παλιά του όψη. Τα κελλιά καταστράφηκαν πολλές φορές στα χρόνια της τουρκοκρατίας, τα σημερινά κτίσματα είναι νεότερες κατασκευές (του περασμένου αιώνα). Έξω απ' τον περίβολο κτίστηκε πριν λίγα χρόνια με έξοδα του μοναστηριού ωραιότατος ναός προς τιμήν του νεομάρτυρα αγίου Ζαχαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: