(Μια συνέντευξη – ποταμός στην συνεργάτιδά μας Κατερίνα Σχισμένου)
( O πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, είναι γνωστό πως σπάνια συνεντευξιάζεται και «απεχθάνεται», μπορεί να πει κάποιος, τη φωτογράφιση. Λίγες, μα πολύ λίγες φορές έχει μιλήσει δημόσια. Εργατικός σε υπερβολικό βαθμό, «παθιασμένος» Ηπειρώτης, -το δείχνει παντού και πάντοτε- μας έκανε την τιμή, ένα μήνα πριν το τέλος της θητείας του ως Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, να μας παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη. Τον ευχαριστούμε θερμά.)
Είστε πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος τι σημαίνει ο θεσμός και η θέση και πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του μεγάλου αυτού Θεσμού;
Κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω , γι’ αυτή μας την κουβέντα ,γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εκθέσω κάποιες σκέψεις, αλλά και κάποιες αλήθειες,για το μεγάλο αυτό θεσμό που ονομάζεται Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Η Πανηπειρωτική είναι η κορυφαία οργάνωση της Ηπειρωτικής αποδημίας που αποτελεί τη συνισταμένη των ηπειρωτικών οργανώσεων της διασποράς ,με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, αποτελώντας ταυτόχρονα ,τον συνδετικό κρίκο της πληθώρας των οργανώσεων του Εξωτερικού, με τις οποίες έχει στενή συνεργασία και σχέση.
Η κύρια δραστηριότητά της ,αφορά στην ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος ,γέννημα διαχρονικό της λαϊκής μας δημιουργικότητας ,της ιστορικής διαδρομής και δράσης των Ηπειρωτών όχι μόνο στη γενέτειρα αλλά και ευρύτερα όπως στους πνευματικούς ,καλλιτεχνικούς και πνευματικούς τομείς.
Εκτός αυτού το ενδιαφέρον για την γενέτειρα, της Πανηπειρωτικής και των Ηπειρωτών που αντιπροσωπεύει , υπήρξε και παραμένει άσβεστο και ενεργό, για την ανάπτυξη και το περιβάλλον της. Αυτό εκδηλώνεται μέσα από Παγκόσμια Συνέδρια αλλά και ειδικότερα για επιμέρους και κατά περιοχές προβλήματα, με ημερίδες παραστάσεις και μαζικές εκδηλώσεις ,χωρίς να υστερεί και στην ενίσχυση και στήριξη του εκείθεν των συνόρων Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.
Μπροστά σε αυτόν το θεσμό, με το τεράστιο κύρος ,την προσφορά και την καταξίωση στην Ήπειρο και όλη τη χώρα, η θέση του προέδρου αποπνέει, ευθύνη και δέος ,άγχος και αγωνία για τη συνέχιση και τη δημιουργία, τη διατήρηση ,τη διάσωση και τη διάδοση αλλά και τη μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά, της παράδοσης , της πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικότερα του πολιτισμού μας.
Εκεί έγκειται και η δυσκολία διαχείρισης του θεσμού της Πανηπειρωτικής όχι μόνο για τη διατήρηση και την προβολή αλλά και για τη συνέχιση της προσφοράς και του έργου της, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες τις τόσο διαφορετικές από κάθε άποψη, όπως οικονομικές , κοινωνικές ,κρίση αξιών ,νοοτροπίας, συμπεριφοράς και παρακμής και άλλων θεμάτων στη σημερινή Ελλάδα, των μνημονίων και της ανασφάλειας.
Εκείνο που είναι κυρίαρχο , δύσκολο και πάνω από όλα, είναι η διατήρηση και η διάσωση του θεσμού και όχι η διαχείριση .Και εδώ είναι και το μεγάλο ζητούμενο που αμέσως θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαρτίου του 2019,με ενότητα ,τόλμη και δράση.
Τι σημαίνει για εσάς Πίτα του Ηπειρώτη και που αποσκοπεί;
Πίτα του Ηπειρώτη , μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα, που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, που λειτουργούν όλα μαζί, ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία, με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς, όσο και στους απανταχού της χώρας , της αποδημίας και της διασποράς Ηπειρώτες, να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού.
Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση της φυσιογνωμίας του Νεοέλληνα μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων
Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον της Πανηπειρωτικής;
Η Πανηπειρωτική διακρίνεται κυρίως για τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις της παράδοσης και του πολιτισμού και τις εύστοχες παρεμβάσεις της σε θέματα που αφορούν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.
Ενδεικτικά αναφέρω και τα πρώτον την εκδήλωση παράδοσης και πολιτισμού που ανέβασε κατακόρυφα το κύρος και τη φήμη της την μουσικοθεατρική παράσταση με τον τίτλο « Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ», στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτώβρη 2018 όπου περισσότεροι από 4000 θεατές απόλαυσαν και χειροκρότησαν θερμά την παράσταση που περιελάμβανε την διαχρονική διαδρομή του πολιτισμού της Ηπείρου από την Αρχαία Δωδώνη ,την Νικόπολη ,το ταξίδι του Οδυσσέα στις ακτογραμμές της ,το Νεκρομαντείο ,τον Αχέροντα ,την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων ,το Μέτσοβο, το Ζαγόρι, το Σούλι, το γεφύρι της Άρτας ,τα Τζουμέρκα και τόσους άλλους τόπους γεμάτους ιστορία και πολιτισμό. Πλημμύρισε επίσης η παράσταση με την τοπιογραφική απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τις παραλίες και τους θρύλους των γεφυριών των ξακουστών βουνών ,τη λίμνη των θρύλων των Ιωαννίνων ,τους κυρατζήδες και την ξενιτιά τα ξακουστά Ηπειρώτικα πανηγύρια τους απελευθερωτικούς αγώνες και άλλα θέματα αντλημένα από την περιπέτεια των Ηπειρωτών στα πέρατα της Οικουμένης και κατά δεύτερον αναφέρω μια εύστοχη παρέμβαση που έχει και θετική κατάληξη.
Όταν κατέρρευσε το γεφύρι της Πλάκας την 1 Φλεβάρη του 2015, πρώτη η ΠΣΕ την επομένη συγκάλεσε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς ,Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Βορείων Τζουμέρκων Ομοσπονδία Τζουμέρκων Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πρώην προέδρους ΠΣΕ και αποφασίστηκε να ζητηθεί η αναστήλωση του γεφυριού και ελπίζουμε ότι στο τέλος του καλοκαιριού ότι το γεφύρι θα στέκει αγέρωχο στη θέση του και θα το καμαρώνουν και πάλι οι Τζουμερκιώτες και οι Αρτινοί.
Αυτά για το “παρών” και το άμεσο παρελθόν, το μέλλον όμως τι επιφυλάσσει;
Αντιμετωπίζει η ΠΣΕ δύο βασικά προβλήματα που είναι και κάπως αλληλένδετα.
Οι αδελφότητες μέλη της Πανηπειρωτικής, τα πιο πολλά δηλαδή μέλη της ,έχουν αναφορά σε χωριά που δεν έχουν πλέον κατοίκους. Η χαλάρωση των συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των αποδήμων, η αδιαφορία των νέων δικαιολογημένη η μη, οι επιμιξίες και η εκμηδένιση των αποστάσεων Αθήνας και Ηπείρου αλλά και άλλοι διάφοροι παράγοντες έχουν σαν αποτέλεσμα το μαρασμό των αδελφοτήτων και τη μετατροπή τους σε σωματεία σφραγίδες και κατά συνέπεια την εξαφάνισή τους ,ας μου επιτραπεί η έκφραση.
Το δεύτερο σημαντικό και πιο κυρίαρχο είναι η χρηματοδότηση της ΠΣΕ. Η Πανηπειρωτική στερείται μόνιμων πόρων .Η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού δε επιχορηγεί πλέον η επιχορηγεί ελάχιστα εάν το κάνει, οι χορηγίες και οι οικονομικές ενισχύσεις πλέον σπανίζουν τα μέλη δεν θα υπάρχουν αλλά και εάν υπάρχουν αδυνατούν και σήμερα να χρηματοδοτήσουν πόσο μάλλον στο μέλλον ,οι καιροί αλλάζουν ,η αδιαφορία βασιλεύει και όλα αυτά μαζί θα φέρουν τον οικονομικό μαρασμό και τέλος με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Για να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται προσπάθεια από όλους όσους ασχολούνται με την Πανηπειρωτική κα το μέλλον της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιπαλότητες και στείρες αντιπαραθέσεις. Ενότητα και δράση. Ίσως σωθεί κάτι . Tο σύνθημα θα πρέπει να είναι «όλοι μαζί για την Πανηπειρωτική.» αξίζει.
Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά εδώ και πολύ καιρό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.
Τι σημαίνει Ήπειρος;
Καταρχήν η Ήπειρος είναι ο τόπος μας, ο τόπος που μας γέννησε, μας μεγάλωσε ,μας δίδαξε, μας έμαθε και μας κληροδότησε αξίες και ιδανικά.
Ήπειρος σημαίνει αυθεντικές ομορφιές ,ωραιότητα με έργα των ανθρώπων, περιπέτεια αισθήσεων και αισθημάτων όπως εκφράζονται στα πρόσωπα των ανθρώπων της .
Ήπειρος σημαίνει πράξεις ανθρώπων ,αγάπης , φιλοξενίας, προσφοράς, αλληλεγγύης και αυτοθυσίας. Με τη Ηπειρώτισσα γυναίκα να στέκεται πάντα ψηλά .Με σεμνότητα και μεγαλοσύνη.
Ήπειρος σημαίνει ιστορία αγώνων σε δύσκολους καιρούς ,προσφορά και θυσία για τη λευτεριά ,προσφορά στα γράμματα και τη διανόηση .
Ήπειρος σημαίνει ευεργεσία!!!!!
Ήπειρος σημαίνει πολιτισμός και παράδοση!
Ήπειρος σημαίνει μέθη και αγάπη ,συγκίνηση ,ρίγος ,λαχτάρα και πόνος.
Αυτά και άλλα πολλά πράγματα σημαίνουν την Ήπειρο της καρδιάς μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου