Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου «ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019




Παρουσίαση του βιβλίου «ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18.00', στην αίθουσα συνεδριάσεων του εμπορικού Κέντρου ATRIUM, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα.


Ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει....

Μετά από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις (υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου) που έγιναν στο Συρράκο, στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Αθήνα, στην Πεντέλη και στην Πάτρα, (με πρωτοβουλία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων) αφιερωμένες στον Κώστα Κρυστάλλη, τον Ηπειρώτη ποιητή και πεζογράφο, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, ήρθε και η σειρά της παρουσίασης του βιβλίου
«ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», που εξέδωσαν πρόσφατα οι Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του εμπορικού Κέντρου ATRIUM, (Χαριλάου Τρικούπη 6-8-10, Αθήνα).



Θα μιλήσουν:
- Ευάγγελος Αυδίκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιμελητής της έκδοσης
- Λουκία Αντωνίου, φιλόλογος, πρόεδρος του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής.
- Βασίλης Γκουρογιάννης, λογοτέχνης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Δρ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα, η οποία κατάγεται από το Συρράκο, τη γενέτειρα του Κώστα Κρυστάλλη.

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Κ. Κρυστάλλη από τους ηθοποιούς Ιωάννα Τσαρούχα και Δημήτρη Κοράκη και θα γίνουν αναφορές πνευματικών ανθρώπων στη ζωή και στο έργο του.
Η εκδήλωση θα διανθιστεί μουσικώς από τους «Λαλητάδες».
Θα ακολουθήσει κέρασμα Ηπειρώτικου τσίπουρου.

Την εκδήλωση έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους οι Ηπειρωτικοί φορείς:
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων
Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών
Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αττικής
Αδελφότητα Παλαιοχωρίου Συρράκου
Σύλλογος Βουργαρελιωτών Αττικής
Αδελφότητα Μελισσουργιωτών Αθήνας
Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας
Σύνδεσμος Αρτινών Αττικής
(στην Άρτα άφησε την τελευταία του πνοή ο ποιητής,
το 1894, σε ηλικία 26 ετών).

Πληροφορίες: Ανδρέας Ρίζος, τηλ. 210 8233830, 6947697420


Λίγα λόγια για το βιβλίο ''Κώστας Κρυστάλλης- Η επιστροφή''
Με τον τίτλο αυτόν μόλις κυκλοφόρησε από τις Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα» ο τόμος για τον Ηπειρώτη (εκ Συρράκου) ποιητή και πεζογράφο. Το έτος 2018 έχει χαρακτηριστεί έτος Κρυστάλλη, 150 χρόνια από τη γέννησή του (1868), και προς τιμήν του διοργανώνονται εκδηλώσεις στη γενέτειρά του και σε άλλους τόπους στους οποίους άφησε τα χνάρια του ο ποιητής (υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου), και όπου υπάρχουν Συρρακιώτικες και Ηπειρωτικές παροικίες, σε μία προσπάθεια να επανέλθει ο Κρυστάλλης στην ιστοριογραφία της ελληνικής λογοτεχνίας και να μελετηθούν όψεις του έργου του.
Σ’ αυτό το κλίμα κινείται και ο παρών τόμος. Με κείμενα παλαιότερων (Λ. Βρανούση, Β. Γαβριηλίδη, Γ. Γάγαρη, Μ. Μητσάκη, Π. Νιρβάνα, Γρ. Ξενόπουλου, Κ. Παλαμά, Κ. Χατζόπουλου, Χ. Χρηστοβασίλη) και νεότερων πνευματικών δημιουργών (Ε. Αυδίκου, Β. Γκουρογάννη, Π. Μπουκάλα, Α. Μπουρατζή-Θώδα, Δ. Παπαχρήστου, Α. Ρίζου, Β. Χατζηβασιλείου), σε μια διαρκή συνομιλία, ώστε ο αναγνώστης να προσεγγίσει τα ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα του Κρυστάλλη με διάθεση κατανόησης του λογοτεχνικού γεγονότος. Προσπαθεί δε ο τόμος να αναδείξει και τα πεζογραφήματα. Είναι η ώρα τους πια. 
Ο Κρυστάλλης «επιστρέφει». Είναι καιρός να ξανασυναντηθούμε μαζί, του ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε περισσότερο ανάγκη το πέταγμα του σταυραητού.
Το βιβλίο, 248 σελίδων, διατίθεται από τις Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα» (Οικονόμου 32, Αθήνα, τηλ. 2108233830, 6947697420) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και τιμάται 10 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: