Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η «ΔΩΔΩΝΗ» διεθνής...πρέσβειρα της φέτας!

Ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Μιχ. Παναγιωτάκης μιλάει στον «Π.Λ.»

- Χαρακτηρίζει θετική την ίδρυση της Διεπαγγελματικής, ενώ τονίζει την ανάγκη το Κράτος να μην επιτρέπει καμία αμφισβήτηση της ταυτότητας του εθνικού μας προϊόντος

- Μιλάει επίσης για τις τιμές γάλακτος και τον ρόλο της Ηπειρωτικής επιχείρησης στην τοπική οικονομία

Η ΔΩΔΩΝΗ είναι αναμφισβήτητα η «ναυαρχίδα» του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ήπειρο αλλά και Πανελλαδικά, με τη φέτα ΠΟΠ που παράγει να ταξιδεύει πλέον σ’ όλο τον κόσμο. Είναι όμως και μία επιχείρηση που, παρά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, εξακολουθεί να έχει για μας τους Ηπειρώτες ιδιαίτερη βαρύτητα ως παρουσία κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Συνεργάζεται με χιλιάδες ντόπιους παραγωγούς, δίνει δουλειά σε εκατοντάδες συντοπίτες μας, ενώ στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης στηρίζει έμπρακτα κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία, φορείς που έχουν ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι μόλις προχθές τιμήθηκε από τον όμιλο ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων για τη μεγάλη συνεισφορά της στο πρόγραμμα «Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας»!

Για όλα τα παραπάνω μιλάει στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ Μιχάλης Παναγιωτάκης, στην πρώτη προσωπική του συνέντευξη σε εφημερίδα της Ηπείρου. Μεγάλο μέρος της συνομιλίας μας καταλαμβάνουν φυσικά η φέτα, η Διεπαγγελματική Ένωση προστασίας της, αλλά και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.



Η συνέντευξη

• Κύριε Παναγιωτάκη, ας ξεκινήσουμε από τη φέτα μιας και τις τελευταίες ημέρες είχαμε μία πολύ καλή είδηση γι’ αυτήν. Ανακοινώθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων η αποκωδικοποίηση του DNA της φέτας στο οποίο εμπεριέχονται συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Κάντε μου ένα σχόλιο…
- Για άλλη μια φορά έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, με μοναδικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου το οποίο θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε. Να δείξουμε την υπεροχή της φέτας έναντι άλλων λευκών τυριών «γιαλαντζί» που τόση ζημιά κάνουν στην αγορά. Η συγκεκριμένη ανάλυση θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για να συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής ότι η αυθεντική φέτα, αυτή που παράγει η ΔΩΔΩΝΗ καθώς και άλλοι σοβαροί παραγωγοί εκ του συνόλου των παραγωγών εταιρειών, δεν είναι ένα απλό τυρί. Θα πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής καθόλη της διάρκεια ζωής του ανθρώπου.


Ωστόσο, αντί να προστατεύεται η φέτα, βάλλεται και από εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι περίφημες συμφωνίες με Καναδά, Νότιο Αφρική κτλ. που είναι απόδειξη αυτής της «επίθεσης»…

- Πράγματι έχουμε πολλά παρόμοια φαινόμενα στην Ελληνική κοινωνία σήμερα όπου κεκτημένα μας γίνονται στόχος οικειοποίησης από τρίτους. Το ίδιο και στη φέτα, όπου οι χειρισμοί του Κράτους στα διεθνή όργανα θα πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε να μην επιτρέπουμε καν συζήτηση για αμφισβήτηση ταυτότητας σε κανένα φόρουμ. Κάποια πράγματα όχι μόνο δεν είναι προς διαπραγμάτευση, αλλά ούτε καν προς συζήτηση, οποιοδήποτε και αν είναι το αντίτιμο που προσφέρουν οι ξένοι. Αν υπάρξει αυτή η αρχή τότε θα έχουμε μέλλον ως έθνος, ως χώρα. Σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση το μέλλον αναμένεται εξαιρετικά απρόβλεπτο.


Το Κράτος έχει αποφασίσει επικοινωνιακή επένδυση περί των 6.5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της φέτας στο εξωτερικό. Θα πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά; 

- Σίγουρα είναι ενθαρρυντική η πρωτοβουλία αυτή, απομένει να δούμε τον τρόπο, τη συχνότητα, το μήνυμα, τη στόχευση αγορών και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να μπορώ να έχω μια αντικειμενική αξιολόγηση της προσπάθειας. 
Δεν θα είναι υπερβολή πάντως εάν σας πω ότι σήμερα την προώθηση του εθνικού μας προϊόντος έχει αναλάβει η ΔΩΔΩΝΗ. Πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας και γεύσης, της παράδοσης και του ζήλου των Ελλήνων να παραδίδουν στο παγκόσμιο κοινό, γεύση και άρωμα Ελλάδας, γι’ αυτό και εμείς μιλάμε για τη «γεύση του καλού».


Εν τέλει τι είναι η φέτα για σας πέρα από ένα νόστιμο τυρί, στο οποίο προφανώς και συμφωνούμε όλοι;

-Η φέτα δεν είναι απλά ένα τυρί νόστιμο με θρεπτικά συστατικά και διατροφική αξία. Είναι η ίδια η Ελλάδα, είναι ο πολιτισμός της, η κουλτούρα της, οι πολίτες της. Σε αυτή τη βάση το προϊόν παίρνει άλλη διάσταση, ξεφεύγει από τα χαρακτηριστικά του και μετουσιώνεται σε κάτι υψηλότερο, σπουδαίο και σημαντικό.


Η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Φέτας πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στην προστασία και ανάδειξή της; 

- Σαφέστατα η λειτουργία της Διεπαγγελματικής οφείλει να έχει ως κεντρικό συστατικό το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα της με συγκεκριμένες εξουσίες, προληπτικού αλλά και επεμβατικού τύπου. Ζούμε στην εποχή της ουσιαστικής αποκέντρωσης ρόλων και θεσμών μεταξύ κράτους και συντεχνιών, με το ρόλο του κράτους να πρέπει να είναι αυστηρότατος μεν, εποπτικός δε, σε καμία περίπτωση όμως επεμβατικός. Ναι στη συνέχιση ελέγχων σε καθέναν από μάς, με βάσει συγκεκριμένο αυστηρό ποινολόγιο για κάθε παραβάτη, αλλά με βασική προϋπόθεση την μεταβίβαση εξουσιών, ευθυνών και πληροφοριών στους ιδίους τους κλαδικούς αντιπροσώπους. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη όπου οι αντίστοιχες διεπαγγελματικές της Grana Padano, της Mozzarella, του Roquefort κτλ. λειτουργούν στο ίδιο μοντέλο, με αποτέλεσμα τόσο η προστασία όσο και η ανάπτυξη των τυριών αυτών να έχει φτάσει σε εντυπωσιακά νούμερα. 
Η ελληνική φέτα είναι ΠΟΠ, ενώ οποιαδήποτε άλλη φέτα στο εξωτερικό δεν είναι ΠΟΠ. Συνεπώς, θα μπορούσα να πω ότι στις διεθνείς αγορές λεηλατείται η νομική μοναδικότητά της από παραγωγούς χώρες όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Ρουμανία, χώρες που είτε έχουν αναπτύξει τεχνολογία παραγωγής λευκού τυριού -από αγελαδινό γάλα- είτε σε αυτές τυγχάνει να έχουν δραστηριοποιηθεί εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διοχετεύουν μαζικές ποσότητες στη Δυτική Ευρώπη παρατύπως με την ονομασία Φέτα. Το ίδιο κανάλι μπορεί να διοχετεύει και στην Ελλάδα τυρί «μη Φέτα», κάτι που πρέπει τα όργανα του κράτους όπως ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο ΕΦΕΤ, συστηματικά και εσαεί να ελέγχουν.


Περί τιμών γάλακτος…

• Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η καθίζηση των τιμών γάλακτος; 
- Το παραπάνω φαινόμενο σε συνδυασμό με εισαγωγή φθηνότερου από το Ελληνικό γάλα κατά παράβαση της ΠΟΠ νομοθεσίας για τη φέτα, συντελούν στη δραστική και συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά μείωση των τιμών στον παραγωγό. Είναι λυπηρό να αποδεικνύεται ότι η μέση τιμή της φέτας έχει μειωθεί από τότε που έγινε ΠΟΠ. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο πουθενά παγκοσμίως.
Να γνωρίζετε όμως ότι τους 5.500 και πάνω συνεργαζόμενους παραγωγούς μας θα τους τιμούμε όπως μας τιμούν και πάντα θα έχουν τη στήριξη μας και στο επίπεδο των καλύτερων τιμών στην αγορά.



Εσείς ως εταιρία θα κάνετε μειώσεις στη τιμή του γάλακτος; 

-Η ΔΩΔΩΝΗ πληρώνει ιστορικά μέχρι και σήμερα την υψηλότερη τιμή στο πρόβειο γάλα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Όταν πρόκειται η ΔΩΔΩΝΗ να αναπροσαρμόσει τιμές, αυτό γίνεται ως αναπόφευκτη απόρροια προσαρμογής της στις τιμές του ανταγωνισμού και στην εκτιμώμενη μέση τιμή της εγχώριας αγοράς. Ποτέ άλλοτε δε θα έχετε δει πρωτοβουλία από τη γαλακτοβιομηχανία μας να ασκήσει μείωση στις τιμές.


Στο αγελαδινό γάλα τι γίνεται; Είναι σημαντικό για σας, δεδομένου ότι απ’ αυτό παράγετε Φρέσκο Γάλα Δωδώνη, Σοκολατούχο, καθώς και γιαούρτι. 

- Πράγματι το αγελαδινό γάλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εξίσου με το αιγοπρόβειο γάλα. Μάλιστα, τα προϊόντα μας Φρέσκο Γάλα Δωδώνη, Σοκολατούχο Δωδώνη καθώς και όλα τα είδη γιαουρτιού που έχουμε, με βάση το αγελαδινό γάλα και κορωνίδα το Κλασικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ χρησιμοποιούν γάλα το οποίο προέρχεται κατά μέγιστη ποσότητα από τις 62 καλύτερες αγελαδινές φάρμες της Ηπείρου. 
Όλο δε, δηλαδή το 100% του γάλακτος που χρησιμοποιούμε, είναι Ελληνικό και μόνο Ελληνικό. Έχουμε την χαρά να έχουμε αναπτύξει εξίσου την ζώνη γάλακτος αγελαδινού ως εφάμιλλη σε ποιότητα, παροχές, με επιστημονική υποστήριξη προς τους Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους, με αποτέλεσμα η ποιότητά μας όχι μόνο να διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα, αλλά μέσω διαρκούς έμφασης στην επίτευξη του καλυτέρου γάλακτος, να φτάσουμε να έχουμε αυτή τη στιγμή εξαιρετικούς παραγωγούς συνεργάτες.


Ποιο θεωρείτε πως είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΩΔΩΝΗ για την παραγωγή των προϊόντων της; 

- Κάθε εργοστάσιο έχει το δικό του μικρο-περιβαλλον, ή μικρο-κλίμα όπως το αποκαλούμε. Το μικρόκλιμα της Δωδώνης είναι μοναδικό, τόσο τεχνολογικά όσο και γεωγραφικά. Μην ξεχνάμε ότι κληρονομήσαμε και ακολουθούμε πιστά την ίδια συνταγή εδώ και δεκαετίες. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, μονάχα οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται έχοντας μεταδώσει τη γνώση και τα μυστικά μας στην επόμενη γενιά. Αυτά τα στοιχεία δεν τα βρίσκετε πουθενά αλλού στην Ελλάδα και δη στην παραγωγή φέτας. 
Επιπλέον, η μοναδική βιοποικιλότητα με πάνω από 2.500 βότανα και φυτά που φύονται στην περιοχή και η γεωγραφία (βουνά) της Ηπείρου από όπου η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται το γάλα της συμβάλλουν στην παραγωγή γάλακτος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οδηγεί σε παρασκευή προϊόντων υψηλής ποιότητας και μοναδικής γεύσης.



Ο πρωτογενής τομέας

• Βλέπουμε, δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο μικρές και μεσαίες φάρμες να βάζουν λουκέτο και στην περιοχή μας. Φοβάστε ότι θα έχει και συνέχεια η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα; 
- Πράγματι, αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς φοβούμαι ότι θα συνεχιστεί. Στη ΔΩΔΩΝΗ στηρίζουμε τους χιλιάδες επαγγελματίες παραγωγούς μας και τις οικογένειές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση του αγροτικού επαγγέλματος. Δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον κοστοβόρα και ψυχοφθόρα, αλλά, απο την άλλη, αν εμείς οι σημαντικές εταιρείες του κλάδου δεν δράσουμε και αντιδράσουμε σε κακώς κείμενα και περίεργες επιδοτήσεις ή νομοθεσίες της ΕΕ, ποιος θα το κάνει; 
Παρηγοριά στα παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι τέτοιες καταστάσεις φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Έτσι και μείς έχουμε αναπτύξει μια σχέση αμφίδρομη, ειλικρινή και ανθρώπινη με τους παραγωγούς, με αυτούς να στηρίζονται σε εμάς και εμάς σε αυτούς. Όλοι μας προσπαθούμε να είμαστε μια οικογένεια, η οικογένεια της ΔΩΔΩΝΗ. 
Στο πλαίσιο λοιπόν υποστήριξης των παραγωγών μας συνεχίζουμε την πολιτική των προκαταβολών για την επόμενη γαλακτοκομική χρονιά. Γι’ αυτή που διανύουμε η ΔΩΔΩΝΗ διέθεσε το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, την αγροτική πολιτική τη χαράσσει και την υλοποιεί η κυβέρνηση, η συντεταγμένη πολιτεία. Ωστόσο, για εμάς στη ΔΩΔΩΝΗ είναι πολύ σημαντικό που οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί μας νιώθουν ασφάλεια με όσα συμβαίνουν στην αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζει αυξητική τάση ο αριθμός των παραγωγών που επιδιώκουν συνεργασία μαζί μας. Πέρυσι αυξήθηκε σε ποσοστό 3% παρά το γεγονός ότι είναι αρκετοί αυτοί που εγκαταλείπουν τον πρωτογενή τομέα κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. 
Την γαλακτοκομική περίοδο 2017-2018 η εταιρία επεξεργάστηκε 77.000 τόνους γάλα, αυξημένο κατά 5% από πέρυσι. Και ασφαλώς η ΔΩΔΩΝΗ παραλαμβάνει το μέγιστο δυνατό παραγόμενο γάλα της Ηπείρου.


Είναι γεγονός επίσης πως είναι ιδιαίτερος ο ρόλος που παίζει η ΔΩΔΩΝΗ στην τοπική οικονομία και κοινωνία…

- Μιας και ο λόγος για την προσφορά αυτή, ας μην ξεχνάμε ότι αυξήσαμε το προσωπικό την τελευταία πενταετία σχεδόν κατά το διπλάσιο. Εργάζονται στη ΔΩΔΩΝΗ πάνω από 500 άτομα εκτός του εργοστασίου της Κύπρου όπου απασχολούνται άλλα 80 περίπου άτομα.
Σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει την οικονομία της, με σημαντική παράμετρο την παραμονή και διακίνηση ενός σημαντικού ποσοστού του ετήσιου τζίρου της εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, σε ποσοστό περίπου 60%.
Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί στο κοινωνικό κομμάτι. Έχουμε ετήσιο πρόγραμμα στήριξης συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων σε όλη την Ηπειρωτική επικράτεια, όπως ενορίες, παιδιά με οικογενειακά προβλήματα, γηροκομεία, κατά καιρούς σχολεία, καθώς επίσης και άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε από το εξτρά εισόδημά μας, κοιτάμε να το πράξουμε. 
Κατά σύμπτωση, την Κυριακή ο όμιλος ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων μας επέδωσε σε ειδική εκδήλωση τιμητική πλακέτα διότι διαθέσαμε περισσότερους από 8,9 τόνους προϊόντων μας ως συνεισφορά στο πρόγραμμα «Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας».


Τι προσδοκάτε να φέρει γενικότερα η νέα χρονιά; 

- Εύχομαι τo 2019 να είναι ένα έτος σύνεσης, κατανόησης και υλοποίησης από το Κράτος ουσιαστικής στήριξης του Εθνικού μας πλούτου, δηλαδή της Αγροτικής Οικονομίας, του τελευταίου πυλώνα της πραγματικής Οικονομίας, γιατί τυχόν εξαφάνισή του θα επιφέρει εξαφάνιση της πατρίδας μας. 
Η ΔΩΔΩΝΗ κάνει ότι μπορεί αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται γενναιότητα και αξίες από παραπάνω από μία Δωδώνη για να αποφύγουμε πολύ πιο δυσάρεστες σκηνές από αυτές που έζησε η Ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: