Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Την ανιούσα πήραν οι τιμές σε τριφύλλια και άχυρο, σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι


Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές παραγωγού για τα τριφύλλια. Κοψιές δεν γίνονται τώρα σε καμιά περιοχή και οι εμπορικές πράξεις αφορούν αποθηκευμένο προϊόν, το οποίο είναι περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους και ως εκ τούτου έχει ανοίξει δουλειές και για μεσίτες. Ταυτόχρονα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σαφώς ανοδικές είναι οι τάσεις και για τις τιμές στο λιγοστό φέτος άχυρο. Πιο ακριβές είναι οι τιμές στα νησιά, όπως γίνεται συνήθως.
Σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Καρδίτσα, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάρχει ένα κάποιο απόθεμα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.
Για παράδειγμα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, «εμείς αγοράζουμε τριφύλλια για τις ανάγκες της μονάδας μας, από αγρότες στην Καρδίτσα, που έχουν αποθηκευμένο προϊόν. Οι τιμές για παράδοση στη Θεσπρωτία, στο στάβλο μας, όσον αφορά στα τροφύλλια ποικίλλουν. Έτσι ακούς και τιμές στα 20 λεπτά, αλλά ακούς και τιμές στα 26 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με την Μυρτώ Λύκα, η πρόσφατη κακοκαιρία πυροδότησε ορισμένες «κερδοσκοπικές» τάσεις, με ορισμένους να ζητούν τιμές έως και 2 λεπτά παραπάνω στο κιλό για τα τριφύλλια.
Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγρότη έχουν αναλάβει ρόλο μεσίτη, με σκοπό να συγκεντρώσουν τριφύλλια το καλοκαίρι και να τα πουλήσουν το χειμώνα.
Όπως μας εξηγεί ο Θωμάς Στεργιάτος από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος διαθέτει κτηνοτροφική μονάδα με αιγοπρόβατα, η κατάσταση με τις τιμές πάει από το κακό στο χειρότερο. «Για τα τριφύλλια, έχουν φτάσει να μας ζητάνε έως και 27 λεπτά το κιλό, χωρίς στην τιμή αυτή να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, οπότε εύκολα, αντιλαμβάνεστε πόσο αυξημένα είναι τα κόστη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές το καλοκαίρι είναι πολύ κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό», μας ανέφερε.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα. Ιδίως στην Κρήτη, η κατάσταση έχει ξεφύγει με τις τιμές στα τριφύλλια, με τους κτηνοτρόφους να πληρώνουν τώρα έως και 35 λεπτά το κιλό. «Οι τρέχουσες τιμές στα τριφύλλια, τα οποία δεν είναι και καμιάς υψηλής ποιότητας φέτος είναι απαγορευτικές για τις μονάδες μας, οι οποίες αναγκάζονται να επωμιστούν και τα μεταφορικά. Ενδεικτικά να πω ότι έρχονται τριφύλλια από Λιβαδειά, Σέρρες και άλλες περιοχές, με τιμές στα 33 – 35 λεπτά το κιλό, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, ο ΦΠΑ. Αργότερα, θεωρώ, ότι οι τιμές αυτές θα φτάσουν και τα 40 λεπτά το κιλό», μας τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου και κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, κ. Γιάννης Γλεντζάκης.


Ακολουθεί και το άχυρο φέτος την τάση στην τιμή
Απαγορευτικές είναι οι τιμές που πληρώνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι της χώρας και για να προμηθευτούν άχυρο, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, λόγω των πολλών βροχών που έπεσαν στη χώρα, τον Ιούνιο και τον Ιούνιο, οπότε μαζεύεται, μετά τα αλώνια σε κριθάρι και σιτάρι.
Όπως μας είπε η Μυρτώ Λύκα «οι τιμές στο άχυρο από τα 5 λεπτά του καλοκαιριού έχουν φτάσει στα 15 με 20 σήμερα», ενώ ο Θωμάς Στεργιάτος, από τον Αστακό κάνει λόγο για τιμές στα 3 ευρώ ανά δέμα, όταν τον Ιούλιο δεν ξεπερνούσε το 1,20 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν φέτος την παραγωγή αυτή, οπότε τώρα κάποιοι που αποθεματοποίησαν, το εκμεταλλεύονται, πουλώντας ακριβά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη, όπως μας ανέφερε ο κ. Γλεντζάκης «το δέμα έχει πιάσει ήδη τα 8 ευρώ», κάτι που μας λέει ότι «τους επόμενους μήνες ίσως πάει και στα 10 ευρώ».

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: