Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Εκτός του πακέτου de minimis αιγοπροβατροφόφοι που ιδιοπαράγουν τυριά και οι κρεοπαραγωγοί



Εκτός του πακέτου de minimis της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας φαίνεται πως μένουν αρκετοί αιγοπροβατοτρόφοι από πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και όχι μόνον.
Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι που έχουν, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσουν και το ιδιαίτερα τσουχτερό κόστος παραγωγής, λόγω της έλλειψης ζωοτροφών, ως επί το πλείστον, παράγουν γάλα, αλλά το χρησιμοποιούν για ιδιοπαραγωγή τυριών, μέσω οικογενειακών επιχειρήσεων ή οικοτεχνιών, μη παραδίδοντάς το σε τυροκομεία.
Αιτία, η επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να συμπεριλάβει στους επιλέξιμους τους αιγοπροβατοτρόφους όλων των περιοχών της Ελλάδας μεν, με την προϋπόθεση να έχουν 20 ζώα και άνω κι εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους.
Σύμφωνα εξάλλου στοιχεία που παρέσχε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αρμόδιος για θέματα του πρωτογενούς τομέα, κ. Φιλήμων Ζαννετίδης «μόνον στη Ρόδο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 70.000 αιγοπρόβατα», ενώ τα τυροκομεία που υπάρχουν στα νησιά αυτά είναι πάρα πολύ λίγα.
Εκτός de minimis μένουν και οι αιγοπροβατοτρόφοι που παράγουν κρέας, μη παραδίδοντας γάλα, όπως κατήγγειλε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εις εξ αυτών, από την ορεινή Αρκαδία. Είναι άδικο, μας τόνισε ο ίδιος να μας εξαιρούν καθώς το κόστος για το ποιοτικό αυτό κρέας που παράγουμε είναι πολύ μεγάλο.

http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: