Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

«Φουντώνουν» οι αλβανικές προκλήσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας


Οι αλβανικές προκλήσεις στη Βόρειο Ή­πειρο, δεν λένε να σταματήσουν και οξύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή. 
Κι αυτό παρά τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι θέλει να… κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα με την Ελλάδα! Πώς όμως; Η πολιτική, που ακολουθεί, δείχνει ότι το ακριβώς αντίθετο επιθυμεί, δηλαδή, να δημιουργήσει και ν’ αναδείξει ακόμη περισσότερα προβλήματα. 

Οι Βορειοηπειρώτες ζουν, πλέον, σε κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Μάλιστα όσο πλησιάζει το 40νθήμερο μνημόσυνο για τον Κων/νο Κατσίφα, τόσο οι προκλήσεις οξύνονται. 
Το τελευταίο προκλητικό συμβάν καταγράφηκε στο χωριό Κρανιά, όταν Αλβανός κατέστρεψε το μνημείο του Βορειοηπειρώτη ήρωα Θύμιου Λώλη. Συγκεκριμένα έσπασε το γλυπτό και έσκισε την ελληνική σημαία, ενώ άφησε απείραχτες την αλβανική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η «Ομόνοια» 

«Βαριά ανθελληνική πρόκληση» χαρακτηρίζει τη βεβήλωση του μνημείου στην Κρανιά η Οργάνωση που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα «Ομόνοια». 
Με ανακοίνωσή της μάλιστα καταγγέλλει ότι «το συμβάν είναι συνέχεια ανθελληνικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, λίγες μέρες νωρίτερα, όπου διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε στη δράση του θρυλικού ήρωα του Βούρκου». Και προσθέτει πως «δεν είναι μεμονωμένη εκπομπή αλλά συνέχεια πολλών ανάλογων, για τις οποίες έχουμε διαρκώς εκφράσει την ανησυχία και προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες».


Καλλιέργεια ρατσισμού… 

Παράλληλα, καλεί τους κρατικούς μηχανισμούς που επιβλέπουν τα ΜΜΕ, το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως και Ανεξάρτητες Αρχές για την προστασία από φαινόμενα καλλιέργειας ρατσισμού και ξενοφοβίας, να κινηθούν άμεσα.
Και κλείνοντας η «Ομόνοια» την ανακοίνωσή της σημειώνει: «η ΕΕΜ έχει αναφαίρετο δικαίωμα να τιμά τη δική της ιστορία και τους ήρωες που η κοινότητα ανέδειξε στη διαχρονική της παρουσία και πορεία στα πάτρια εδάφη. Οι τοπικές αρχές και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, οφείλει όχι απλώς στο να επιμείνει ώστε να καταδικαστεί η πράξη αυτή βεβήλωσης που μπορεί να είχε επιφέρει πολύ χειρότερες συνέπειες εάν οι δράστες είχαν πέσει στα χέρια των κατοίκων του χωριού, αλλά να προβεί άμεσα στις ενέργειες αποκατάστασης του μνημείου με καθαρή νομική κατοχύρωση».


Το περιστατικό 

Οι κάτοικοι του χωριού περιγράφουν ως εξής το γεγονός: «Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6 μ.μ., ώρα Ελλάδος 7 μ.μ. Αλβανοί εθνικιστές επέδραμαν στο χωριό Κρανιά της περιοχής Αγίων Σαράντα (Βορείου Ηπείρου). Ο ένας εξ αυτών βγήκε από το αυτοκίνητο και στην πλατεία του χωριού επιτέθηκε κατά του μνημείου του αγωνιστή Θύμιου Λώλη. Απέσπασε την εμπρόσθια μαρμαρόπλακα, που εικόνιζε τον ήρωα, ο οποίος καταγόταν από το χωριό και την έσπασε, ενώ έσκισε και την ελληνική σημαία. Ο δράστης έγινε αντιληπτός από κατοίκους του χωριού και ετράπη σε φυγή. 
Το αυτοκίνητο με τους δυο συνεργούς του όμως μόλις αντελήφθη την κινητοποίηση των κατοίκων ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε αφήνοντας τον δράστη, ο οποίος έχει κρυφτεί κάπου στην περιοχή του χωριού. Οι κάτοικοι έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για να τον εντοπίσουν. Η αστυνομία επίσης ερευνά την περιοχή για να εντοπίσει τον δράστη και το αυτοκίνητο με τους συνεργούς του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: