Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ομιλία Κώστα Κωνή στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.


                   


Καλώς ανταμώσαμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
Θα πετύχουμε.
Σήμερα, ξεκινούμε την νέα πορεία μας, τη νέα πορεία του Κινήματος Αλλαγής.


Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ενός ισχυρού πολιτικού ρεύματος, αλλάζουμε την πολιτική ψυχολογία απέναντι στο δίπολο δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ.


Απευθυνόμαστε στο ακροατήριο των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών, των απογοητευμένων από τις ψεύτικες ελπίδες και των δυσαρεστημένων που γύρισαν την πλάτη και ακινητοποιήθηκαν πολιτικά.


Δημιουργούμε μια μεγάλη πολιτική ομπρέλα ασφαλείας .
Είμαστε και εμείς εδώ.


Όμως τίθεται ένα κρίσιμο θέμα .
Ποιο μήνυμα  πρέπει να εκπέμψουμε; Ποιο είναι το στίγμα μας έτσι ώστε οι πολίτες να μας εμπιστευτούν ξανά;

Πρέπει να είμαστε σαφείς. Σάρωσαν οι μύθοι, κακοποιήθηκε και σβήστηκε η αλήθεια.

Είμαστε η παράταξη που παρά τα λάθη μας, το ισοζύγιο της προσφοράς διαχρονικά από την ίδρυση μας είναι απόλυτα θετικό, για τον ελληνικό λαό.

Έχουμε ξεκαθαρίσει στην σημερινή συγκυρία ότι βασικός μας στόχος είναι να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβιστεί. Να υπηρετήσουμε την κοινωνική αλλαγή.


Αλλά για να τον υπηρετήσουμε, πρέπει να γίνει γνωστό σε κάθε γωνία της χώρας ηχηρά και δυνατά:

1. Το μέγεθος της καταστροφής που παραλάβαμε. Δεν μπορεί ο Καραμανλής να είναι στο απυρόβλητο και από την δεξιά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Να αποκαλυφθεί η συμφωνία Καραμανλή ,ΣΥΡΙΖΑ με το δόγμα ότι όσο χρεώνεις εμένα ΣΥΡΙΖΑ, για την διακυβέρνηση μου 2004-2009, τόσο δυναμώνεις τα επιχειρήματα της συμπαράταξης και του Γ. Παπανδρέου.
Σιωπή λοιπόν, η αλήθεια δεν συμφέρει την Κυβέρνηση.


2. Ότι δεν πρόλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου δήθεν να καταστρέψει την χώρα σε τρεις μήνες από τις εκλογές του 2009 , η καταστροφή και η χρεοκοπία γεννήθηκε και γιγαντώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή.3. Ότι το μνημόνιο ήταν το αναγκαστικό δάνειο. Όταν ανελήφθει η Κυβέρνηση από τον Παπανδρέου δεν σε δάνειζαν οι αγορές, άρα προχωρούσαμε στην καταστροφή και την χρεοκοπία την οποία θα πλήρωναν οι πολλοί και οι αδύναμοι.
Το δίλημμα λοιπόν που έφτιαξε η προπαγάνδα κάθε μορφής (πολιτική και οικονομική) δεν ήταν μνημόνιο -αντιμνημόνιο .
Το δίλημμα ήταν σωτηρία ή χρεοκοπία.
Ότι το Δ.Ν.Τ το έφερε η Ευρώπη γιατί δεν είχε τεχνογνωσία εφαρμογής προγραμμάτων, όπως μετά από 7 χρόνια παραδέχονται και η Δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ .
Πρόσφατα κυβερνητικός εκπρόσωπος το «ομολόγησε» δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή.


4. Ότι η πολιτική ανωμαλία και οι πολιτικές φιλοδοξίες κάποιων, η αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, η αδυναμία να μπουν κανόνες έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συγκρουσιακές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δημιουργούσαν προϋποθέσεις παραγωγής βιώσιμου νέου πλούτου αυτό ήταν το μεγάλο ζητούμενο, οδήγησαν στην παράταση της κρίσης .


5. Ότι υπήρξε διαχρονική εξαπάτηση και από την νεοφιλελεύθερη δεξιά αλλά και από τον αριστερό λαϊκισμό που ζημίωσαν την χώρα.
Και οι πρωτοστατούντες αφού έκαναν την ζημιά, ο ένας καθάρισε "κατόπιν εορτής "με το ουδείς αναμάρτητος και ο έτερος της προκληθείσης ζημιάς, με το ότι ζούσε σε αυταπάτες .

Το μάρμαρο όμως το πλήρωσε ο ελληνικός λαός.


Επιδίωξη μας λοιπόν είναι να αποκαταστήσουμε την προστιθέμενη αξία της αλήθειας καταρρίπτοντας τον ανήθικο μύθο περί καταστροφής της χώρας σε 3 μήνες μετά τις εκλογές του 2009.


Αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση για να μας εμπιστευτούν οι πολίτες όταν τους μιλάμε για το μέλλον.

Και πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον .Πρέπει να μιλήσουμε για τις πρωτοβουλίες μας που θα κάνουν τον Έλληνα πολίτη να ελπίσει ξανά.

Να μιλήσουμε για το ποιους θα υπηρετήσουμε και με ποιους θα συγκρουστούμε.

Με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε.

Ποιες είναι οι κοινωνικές μας συμμαχίες .


Δεν απευθυνόμαστε σε ένα ακροατήριο θολό .


Nα εμπνεύσουμε ξανά, ότι η πολιτική δεν είναι απεχθής και βρώμικη, γεγονός που οδήγησε στην απαξίωση της εξυπηρετώντας διάφορα συμφέροντα.

Να δημιουργήσουμε εκπλήξεις πολιτικές ασυνήθιστες και απρόσμενες στις συνειδήσεις των ανθρώπων .

Να μας συνδυάσουν ότι κάνουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για τους πολίτες. Υπηρετούμε και συγκρουόμαστε με γεγονότα, πρακτικές και συμπεριφορές που οι πολίτες πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να το κάνουν πολιτικοί.

Να μιλήσουμε επιτέλους αναλυτικά τι σημαίνει παραγωγική ανασυγκρότηση .

Να δούμε ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα, αναλυτικά ,εξειδικευμένα σε κάθε τομέα που έχουμε ως χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα.


Όλα αυτά όμως απαιτούν μια διαρκή και συντονισμένη μαζική πολιτική και προγραμματική εξωστρέφεια, παντού και με όλους εμάς πολλαπλασιαστές .


Απαιτούν να ξεκαθαρίσουμε τις πολιτικές μας διαχωριστικές γραμμές .

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα ξανασυνεργαστούμε με την δεξιά που η ταύτιση αυτή ήταν ένας και από τους λόγους που μας οδήγησαν στην συρρίκνωση.


Δεν θα συνεργαστούμε με όλους εκείνους που ισοπέδωσαν την αξιοπιστία της προοδευτικής πολιτικής με τις ψεύτικες ελπίδες και που με την πολιτική τους γίνονται οι γέφυρες της παλινόρθωσης της δεξιάς.


Ότι θα υπερασπιστούμε την διαδρομή μας και την κατάθεση της προσφοράς μας στον τόπο.

Ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την υποθήκευση του χώρου μας σε κανενός είδους συμφέρον που θα επιδιώκει η οικονομία να αποφασίζει, η πολιτική να εκτελεί και η κοινωνία να υποτάσσεται.Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια μεγάλη μάχη ,την μάχη της αλλαγής την πραγματική αλλαγή της χώρας.

Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε την κακοποίηση της διαχρονικής μας προσφοράς όταν το ισοζύγιο σε σχέση με τις ανεπάρκειες είναι απόλυτα θετικό.

Είμαστε εδώ και θα είμαστε καθημερινά παρόντες στην συγκυρία και την σύγκρουση με τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα της πραγματικής αλλαγής και τις προτάσεις μας για το μέλλον, αφού ανατρέψουμε τον ανήθικο μύθο της δήθεν καταστροφής .


Γιατί η αντίληψη, πως θα μου μιλήσεις εσύ για ελπίδα και μέλλον ,που με κατέστρεψες πρέπει να ανατραπεί.

Αν όλα αυτά τα πιστέψουμε και τα υπηρετήσουμε .
Θα πετύχουμε.

Κώστας Κωνής

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: