Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση μνήμης για τους Εβραίους των Ιωαννίνων


Ο Δήμος Ιωαννιτών με τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου και την καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητας διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης, τιμώντας τους συμπολίτες μας που έζησαν εκατοντάδες χρόνια αρμονικά με τη Χριστιανική Κοινότητα στην πόλη μας.
Η Ρωμανιώτικη Κοινότητα των Ιωαννίνων, ίσως η αρχαιότερη της Ελλάδας, μιλούσε μόνο την Ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιούσε την Εβραϊκή γλώσσα μόνο για τα Θρησκευτικά της καθήκοντα.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου του 1944 ανήμερα της γιορτής της Παλιγγενεσίας οι δυνάμεις κατοχής υλοποιώντας τις εντολές του Βερολίνου για την “Τελική λύση”, αφού σημάδεψαν με σταυρό τα Χριστιανικά σπίτια στο Κουρμανιό και το Κάστρο συγκέντρωσαν την Κοινότητα στον Παραλίμνιο χώρο (1860 άτομα μεταξύ των οποίων και 650 παιδιά), τους επιβίβασαν σε φορτηγά με κατεύθυνση τη Λάρισα όπου μετά από δέκα περίπου μέρες, τους φόρτωσαν σε κλειστά βαγόνια και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Διασώθηκαν μόνο 110 άτομα και περίπου άλλοι 50 διέφυγαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους ή είχαν καταφύγει τις προηγούμενες μέρες στις Αντιστασιακές οργανώσεις.
Σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα αριθμεί περίπου 50 άτομα. Να σημειωθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η Κοινότητα αριθμούσε περισσότερα από 4.000 μέλη, ωστόσο οι μισοί περίπου Γιαννιωτοεβραίοι μετανάστευσαν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαβίλη στο Μώλο στις 25 Μαρτίου 2018 και ώρα 13.00.
Ομιλητής : Θωμάς Κ. Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννίνων
Χαιρετισμός : Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων

www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: