Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Βαγγέλης Ευθυμίου: Οι νέοι πρέπει να δώσουν το «παρών»Στο λυκαυγές του 21ου αιώνα δημιουργούνται νέα δεδομένα και πραγματικότητες που αφορούν την πορεία των σύγχρονων κοινωνιών στον ρου της ιστορίας . Μέσα σ ’αυτές τις εξελίξεις η πολιτική και οι νέοι δεν μένουν ανεπηρέαστοι .
Συχνά οποιαδήποτε αναφορά στους νέους και στην πολιτική συνεπάγεται μια σχέση δύο αντίθετων κόσμων. Σαν αποτέλεσμα έχουμε έτσι την αναίρεση εκ των προτέρων την παρουσία των νέων σε οποιαδήποτε συμμετοχή ή παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα . Και αυτό γιατί διάφοροι χαρακτηρίζουν (και όχι άδικα πολλές φορές ) τη νέα γενιά απολίτικη , συχνά ανιστόρητη και κυρίως παθητική στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης και ότι η νέα γενιά αγνοεί τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών , και όλα αυτά σύμφωνα με έρευνες είναι απόρροια της μη γόνιμης εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου και των σύγχρονων τρόπων διασκέδασης με αποτέλεσμα οι νέοι να στερούνται πολιτικής σκέψης και να παρακολουθούν τις εξελίξεις αδύναμοι και ανήμποροι να παρέμβουν .
Όμως όλα αυτά τα φαινόμενα μας επιτρέπουν ως πολιτικό χώρο να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα και τα αίτια της κατάστασης αυτής.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εστιάσουμε στην φύση των νέων . Οι νέοι από την φύση τους δεν διστάζουν να αρθρώνουν έναν εναλλακτικό , δημιουργικό αλλά ταυτόχρονα ορμητικό , αυθόρμητο λόγο καθώς επίσης διεκδικούν μεγαλύτερη και ισότιμη παρουσία στην πολιτική και συμμετοχή στα κοινά.
Όσο όμως η πολιτική συμμετοχή εξαντλεί τη σημασία της σε εσωκομματικά επίπεδα , όσο δεν περνά από τα μεγάλα λόγια σε συγκεκριμένα έργα , όσο δεν οραματίζεται και δεν επιδιώκει μια επανάσταση του αυτονόητου τόσο προκαλεί πλήξη και απέχθεια στους νέους . Η πολιτική για να ξανακερδίσει τη νέα γενιά πρέπει να οικοδομήσει μια νέα σχέση μαζί της . Αυτό σημαίνει ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής , εκσυγχρονισμό των κομμάτων καθώς και προσαρμογής των κομμάτων στη σύγχρονη πραγματικότητα με εμφανή τα σημάδια της δημοκρατίας στο εσωτερικό των κομμάτων .
Η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση.
Πρέπει να πολεμήσουμε το φαινόμενο της δήθεν «προοδευτικής» απολιτικοποίησης , της πολιτικής απάθειας και της κατάρρευσης των ιδεολογιών της νέας γενιάς η οποία υπονομεύεται από την σκληρή πραγματικότητα της πολύχρονης κρίσης και τις τρέχουσες εξελίξεις .
Αν καταφέρουμε να συγκρουστούμε με όλα αυτά τα κακώς κείμενα θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΕΟΥ και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ .
Οι νέοι πρέπει να επιστρέψουν . Και όταν το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας είναι «παρών» μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Βαγγέλης Χ. Ευθυμίου
Φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: