Ίσως πρόκειται για τη πιο περπατημένη διαδρομή στο Ζαγόρι, αφού κάθε χρονιά χιλιάδες φυσιολάτρες την επισκέπτονται. Και βέβαια όχι άδικα αφού αν και είναι λίγο κουραστική, στο τέλος κάθε πεζοπόρος αποζημιώνεται για τις προσπάθειες του από τη καταπληκτική ομορφιά του τοπίου της «Δρακόλιμνης».


Η πεζοπορική αυτή διαδρομή αρχίζει από το χωριό μικρό Πάπιγκο (υψόμετρο 970 μ.) και έχει ως πρώτο στόχο, το καταφύγιο της Αστράκας (1930 μ.).
Σύμφωνα με τις πινακίδες στο χωριό, ο χρόνος που απαιτείται για να καλύψει κανείς την απόσταση των 5,5 - 6 χιλιομέτρων που χωρίζει το μικρό Ζαγοροχώρι με το καταφύγιο, είναι μικρότερος των 3 ωρών.
Χρόνος που πιστεύουμε ότι δύσκολα για κάποιους δεν θα είναι αρκετός.
Το μονοπάτι είναι φυσικά ευδιάκριτο, συντηρημένο και με συχνή σήμανση.
Όταν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας, το πρώτο της στάδιο το περνάμε μέσα από ένα δασώδη μέρος.
Γρήγορα όμως το τοπίο απογυμνώνεται αφού πλέον μπαίνουμε στην Αλπική ζώνη της Τύμφης.























Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας πριν αρχίσουμε τη πορεία μας. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος καίει.
Σημαντική βοήθεια προσφέρουν στη προσπάθεια μας και οι 3 πηγές που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας. Πρόκειται για τις βρύσες: «Αντακλή» (1178 μ), «Τράφος» (1522 μ.) και «Κρούνα» (1780 μ.), που βέβαια μας είναι άγνωστο αν έχουν όλους τους μήνες νερό.
Φτάνοντας στο καταφύγιο και μετά από την απαιτούμενη στάση για μερικές ανάσες, μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της πορείας μας (απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων). Το μονοπάτι μας για λίγο κατηφορίζει ως την «ξερόλουτσα» και στη συνέχεια ανηφορίζει ως το σημείο που υπάρχει η τελευταία βρύση της διαδρομής μας.
Από τη βρύση και μετά μπαίνουμε, στο δυσκολότερο ίσως τμήμα της διαδρομής μας. Η απότομη ανηφόρα ξεκινάει από εδώ και το μονοπάτι μας μετά από περίπου μισή ώρα καταλήγει σ΄ έναν από τους ποιο όμορφους προορισμούς της Ηπείρου, τη Δρακόλιμνη της Τύμφης (2003 μ.). Η συνολική διάρκεια της πορείας, κυμαίνεται μεταξύ των 3 και 4 ωρών.

Δείτε τα video