Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Η Πρέβεζα στη συνάντηση του δικτύου της 12άδας αδελφοποιημένων πόλεων, που έγινε 27άδα

dod2

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αντιπροσωπεία του Δήμου Πρέβεζας από το 40ο Συνέδριο των 27 πόλεων-μελών της Δωδεκάδας που πραγματοποιήθηκε 15-19 Απριλίου 2015,στην πόλη Σίρετ της Ρουμανίας - αδελφοποιημένη με την Πρέβεζα στον Οργανισμό της Δωδεκάδας (Ντουζελάζ).Στο Συνέδριο συμμετείχαν 21 πόλεις-χώρες.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεράσιμος Ντίτσος ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της αποστολής η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Πρέβεζας, Κλεοπάτρα Γιαννούλη.
Την αποστολή ακολούθησε και ο γνωστός Πρεβεζάνος καλλιτέχνης Κώστας Καλέντζης που μετείχε στην Εκθεση καλλιτεχνών(Art Exhibition) της Δωδεκάδας που πραγματοποήθηκε εκεί παρουσιάζοντας και εκπαιδεύοντας στην καινοτόμο ζωγραφική μέσω i-pad.

Επειδή εφέτος είναι το Ευρωπαικό έτος Αειφόρου Ανάπτυξης το Θέμα της Γενικής Συνάντησης ήταν αυτό με στόχο και ειδικά σε τοπικό επίπεδο να βρεθούν τρόποι να εμπλακούν οι πολίτες στην προστασία και διατήρηση των τοπικών αξιών και να τραβήξει την προσοχή στην αναγκαιότητα της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πηγών γιά τις μελλοντικές γενεές στην Ευρώπη.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν όλες οι σωστές πρακτικές στην αειφόρο ανάπτυξη να συμπεριληφθούν στον Οδηγό της Δωδεκάδας για την Αειφόρο Ανάπτυξη που θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. .Η Γενική Συνάντηση της Δωδεκάδας περιελάμβανε τρείς τομείς: δημόσια διαχείριση, εκπαίδευση και νεολαία.

Στη Γενική συνάντηση των αδελφοποιημένων πόλεων αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ενόψει της λήξης της θητείας της Προεδρίας του δικτύου να προταθούν εκπρόσωποι από τα δημοτικά συμβούλια για τη συμμετοχή τους στις εκλογές, που θα διεξαχθούν για τις θέσεις του Προέδρου και των τριών πλέον θεματικών αντιπροέδρων(από 2 που ίσχυε έως σήμερα)
Να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη του δικτύου μέσω των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε κάθε πόλη- μέλος για να γίνουν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων-ιδιαίτερα των νέων και με τη συμμετοχή των σχολείων , για τη γνωστοποίηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων του. στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ημέρας 2015 (ΕUROPEAN DAY).
Να διεξάγονται παράλληλα με τη γενική συνάντηση θεματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πόλεων

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν θεματικά εργαστήρια όπου συζητήθηκαν : α) χρηματοδοτήσεις στις πόλεις της Δωδεκάδας.είδη προβλημάτων των πόλεων του δικτύου και λύσεις, πώς μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, για τον τρόπο σύστασης των επιτροπών της δωδεκάδας , πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους όχι μόνο ηλικίας 14-19 ετών αλλά και από 9 έως 14 ετών.

Οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν και στην περιοχή της Μπουκοβίνα(Βukowina) ,της Σουτσεβίτα (Sucevita),καθώς και σε τρία σημαντικά μοναστήρια προστατευόμενα ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ καθώς και σε άλλα αξιοθέατα που αποτελούν παραδείγματα καλής πρακτικής στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και το Μουσείο των αυγών , ζωγραφισμένων με ιδιαίτερη παραδοσιακή τεχνοτροπία .

dod4

dod1


Δεν υπάρχουν σχόλια: