Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Πεζοπορική διαδρομή στο Πωγώνι, από τον Παλαιόπυργο στο Γεφύρι Γκρέτσι και την Κάτω Μερόπη









Άλλη μια πεζοπορική διαδρομή στο Πωγώνι. Αφετηρία μας το χωριό Παλαίοπυργος στο Άνω Πωγώνι. Ξεκινάμε από το χωριό με αρχικό προορισμό το γεφύρι του Γκρέτσι, ακολουθώντας τον δρόμο που διασχίζει τον οικισμό και κατευθύνεται προς τη ποταμιά. Το τμήμα αυτό της διαδρομής μας είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα και είναι το μοναδικό κομμάτι της που έχει επαρκή σήμανση.


Φτάνοντας στο πανέμορφο γεφύρι του Γκρέτσι, δεν περνάμε στην απέναντι πλευρά του αλλά στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε έναν δασικό δρόμο που κινείται παράλληλα και αντίθετα προς τη ροή του ποταμού. Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία σήμανση στη περιοχή αφού στο Πωγώνι ελάχιστα τμήματα των πεζοπορικών διαδρομών είναι χαρτογραφημένα.

Ακολουθώντας το ποτάμι στη πορείας μας συναντάμε και τον παλιό διατηρητέο νερόμυλο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το γεφύρι. Όταν ο χωματόδρομος στρίβει και περνάει στην απέναντι πλευρά του ποταμού, εμείς τον εγκαταλείπουμε. Ακολουθούμε το μονοπάτι που συνεχίζει παράλληλα προς τη δεξιά πλευρά της όχθης του ποταμού και αντίθετα προς τη ροή των νερών του. Το τελευταίο αυτό τμήμα της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο. Ανηφορίζουμε μέσα από δυσδιάκριτα μονοπάτια (γιδόστρατες) και πολλές φορές χρειάζεται και λίγο ψάξιμο για να τα εντοπίσουμε.

Το τέλος της σύντομης ανηφορικής μας πορείας βρίσκεται στο χωριό Κάτω Μερόπη, εκεί όπου είναι και το τέλος της πεζοπορικής μας διαδρομής.








Γεφύρι Στο Γκρέτσι


Τα γεφύρι Γκρέτσι βρίσκεται κάτω απ' το χωριό Παλαιόπυργος. Γεφυρώνει στη θέση Γκρέτσι τον ποταμό Γορμό. Απο εκεί περνούσαν οι ντόπιοι για να μεταβαίνουν στα χωράφια τους, αλλά και στο μύλο.

Έχει τρία τόξα, θεμελιωμένα στα βράχια. Το μεγάλο γεφυρώνει το γκρεμό που σχηματίζεται ακριβώς αποκάτω του και τα νερά δημιουργούν καταρράκτη!
Οδηγίες Πρόσβασης: 

Απο το χωριό Παλαιόπυργος που απέχει περίπου 60 χλμ. απο τα Ιωάννινα, κατεβαίνουμε προς την κοιλάδα του ποταμού Γορμού.
Ημερομηνία Καταγραφής: 

Παρ, 06/05/2011
Νομός: 

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κοινότητα: 

Παλαιόπυργος
Ποταμός: 

ΓΟΡΜΟΣ
Συντεταγμένες: 

N 40° 00΄15,8΄΄ E 020° 29΄13,9΄΄
Υψόμετρο: 

657
Παρακείμενα Κτίσματα: 

Στον Παλαιόπυργο, στη θέση Γκρέτσι, υπήρχαν εκτός από το τοξωτό γεφύρι δύο νερόμυλοι, νεροτριβή,(των οποίων σώζονται υπολείμματα) και μονοπάτια που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία.
Χρονολογία: 

1830







Συντήρηση: 

Με απόφαση του που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 441/Β/11-6-1996....."Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το πέτρινο γεφύρι στη θέση "Γκρέτσι" στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου Ιωαννίνων, διότι αποτελεί δείγμα γεφυριού λαϊκής αρχιτεκτονικής, σημαντικό για τη μελέτη της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής."
Ονοματολογία: 

Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Μέβδεζα. Η μετονομασία σε Παλαιόπυργος έγινε με το ΦΕΚ 76/2 Μαΐου του 1927.
Μορφή: 

Μονότοξο με δύο βοηθητικά τόξα
Άνοιγμα Τόξου: 

8,30 μ. (μεγάλο) - 1,30 μ. (αριστερό) - 1,30 μ. (δεξιό)
Ύψος Τόξου: 

4,50 μ. (μεγάλο) - 0,65 μ. (αριστερό) - 0,65 μ. (δεξιό)
Πλάτος Καταστρώματος: 

2,60 μ.
Κατάσταση: 

Πολύ Καλή


Δείτε τα video






Δεν υπάρχουν σχόλια: