Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Γιόρτασαν στον Άγιο Γεώργιο Βουργαρελίου, την Αγία Λαύρα της Ηπείρου

ag georgios v1

Εκεί που οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και του Ραδοβυζίου, σήκωσαν το 1821, την σημαία της επανάστασης, γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα ο Άγιος Γεώργιος.

Στο ομώνυμο μοναστήρι. Σε μια κορφή του Βουργαρελίου.

Ο Άγιος Γεώργιος Βουργαρελίου είναι σημείο αναφοράς για την Άρτα και όλη την Ήπειρο. Και κάθε χρόνο πλήθος πιστών φτάνει εδώ τη δοξολογία και την αρτοκλασία.

Xοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος. Παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κατέρης, ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης και πολλοί άλλοι.
Ένας εορτασμός διαφορετικός. Πιο κατανυκτικός, σε ένα επιβλητικό τοπίο.

ag georgios v3

Το μοναστήρι πιθανότατα ιδρύθηκε το 1690 ή λίγο αργότερα, δηλαδή στις αρχές του 18ου αιώνα. Τα σημερινά κελιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές. Στα μέσα του 19ου αιώνα το μοναστήρι βρισκόταν σε μεγάλη ακμή.

ag georgios v2

Κι αυτό το μοναστήρι έχει τη δική του συμβολή στην εθνική μας ιστορία: Σ' αυτό - κατά την παράδοση - συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Κουτελίδας, Ίσκος, Ράγγος, Κουτσονίκας και άλλοι με τα παλικάρια τους, και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης του 1821 κάτω απ' τις ευλογίες του ηγούμενου της μονής, Χριστοφόρου.

Έτσι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι έγινε η Αγία Λαύρα της Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: