Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Σε δίκη ο Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ με τις νάρκες


Οκτώ συνολικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο Άλεξ Ρόντος, ο "καλός Σαμαρείτης των ΜΚΟ" και άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, παραπέμπονται σε δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της ΜΚΟ με "τις νάρκες".
Η ΜΚΟ φέρεται να εισέπραξε παρανόμως περισσότερα από εννέα εκατομμύρια ευρώ για να αποναρκοθετήσει σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο ενώ ο Ρόντος ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ ήταν ο υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Έπειτα από το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», στο εδώλιο των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα βρεθούν οι Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος, Νικόλαος Τσαμαδός, Νικόλαος Μπαζας, Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.

Σύμφωνα με το βούλευμα, η εμπλοκή του Ρόντου έγκειται στο γεγονός ότι βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.


Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος και πώς εμπλέκεται στην υπόθεση με τις νάρκες
"Ο ευγενής και εκλεπτυσμένος Άλεξ Ρόντος θα βρεθεί αρκετές φορές σε σημεία του πλανήτη που παρουσιαζουν ενδιαφέρον ή λίγο αργότερα θα εκδηλώσουν κρίσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 80' ο Πρόεδρος του Απόδημου Ελληνισμού Άντριου Άθενς, γνωρίζει τον Ρόντο στον Παπανδρέου."
Ο Άλεξ Ρόντος έγινε το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού όταν εκείνος είχε αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών. Εκεί, ο Ρόντος τοποθετείται στην Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την υπηρεσία δηλαδή που χρηματοδοτεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει ο χορός των εκατομμύριον με δεκάδες οργανώσεις σφραγίδες να επιδοτούνται.
Όπως έγραφε το HOT DOC, ο Ρόντος διαχειριζόταν όλα τα χρήματα που διέθετε το υπουργείο στις ΜΚΟ και σταδιακά στα χέρια του πέρασαν και τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.




Η ΜΚΟ του Τζεβελέκου και ο Λοβέρδος
Η ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, του δημοσιογράφου και προφυλακισμένου σήμερα Κώστα Ζεβελέκου, απολάμβανε την εύνοια του ΥΠΕΞ. Πώς;
Παίρνοντας εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση. Επί υφυπουργεία Ανδρέα Λοβέρδου στο ΥΠΕΞ (2002 - 2004), και κυβέρνησης Σημίτη, η ΜΚΟ του Τζεβελέκου από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, πήρε 7.841.064 ευρώ τη διετία 2002-2004.

Τα αδικήματα
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Οι κατηγορούμενοι πλην του Κ. Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία.
Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος θα δικαστεί για άμεση συνεργεία στις παραπάνω πράξεις καθώς και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στη Μαρία Μακρυνιώτη.
Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.


Διαβάστε σχετικά: 





Δεν υπάρχουν σχόλια: