Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Άνω Κοτσανόπουλο Πρέβεζας. Δείτε τα video






Δείτε τα video

















Άνω Κοτσανόπουλο

Το Άνω Κοτσανόπουλο (Τοπική Κοινότητα Κοτσανοπούλου - Δημοτική Ενότητα ΛΟΥΡΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΡΕΒΕΖΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Άνω Κοτσανόπουλον”. Έδρα του δήμου είναι η Πρέβεζα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.





















Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Άνω Κοτσανόπουλο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κοτσανοπούλου, του πρώην Δήμου ΛΟΥΡΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Το Άνω Κοτσανόπουλο έχει υψόμετρο 261 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2257364103 και γεωγραφικό μήκος 20,7118765529. 

Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Άνω Κοτσανόπουλο θα βρείτε εδώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ἱερὰ Μονὴ Κοιμήσεως της  Θεοτόκου Ἀβάσσου
Σὲ ἀπόσταση μόλις 17χλμ. ἀπὸ τὸν Λοῦρο καὶ 4 χλμ. μετὰ τὸ Κάτω Κοτσανόπουλο πρὸς Βρυσοῦλα, ἀριστερὰ τοῦ δρόμου ἀνάμεσα σὲ φτέρες, ἐλιὲς καὶ πλατάνια βρίσκεται ἕνα ἀπὸ τὰ παλαιότερα μοναστήρια τῆς Ἠπείρου, ἡ Μονὴ Ἀβάσσου. Ἀφιερωμένη στὴν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου ἔλαβε τὸ ὄνομά της πιθανῶς ἀπὸ τὸν ἰδιοκτήτη της Ἀβασσιώτη, ἔμπορα στὴν Ρωσσία τοῦ 19ου αἰ. Ἄλλη ἐκδοχὴ θέλει τὴν Μονὴ νὰ ὀνομάζεται Ἀρασσός (Arassus – ἀρχαῖο ὄνομα), κτισμένη σὲ ἑλληνιστικὴ θέση μὲ ὕπαρξη ἀρχαίων τάφων στὴν γύρω περιοχή. Ἡ παρουσία πάντως πολλῶν μαρμάρινων ἀρχιτεκτονικῶν μελῶν, τμημάτων τέμπλου καὶ ἀμφικιονίσκων παραθύρων, ἐντοιχισμένων στὸν σημερινὸ ναό, ἐνισχύουν τὴν ἄποψη πιθανῆς ἀναγωγῆς τῆς Μονῆς στὸν 13ο αἰῶνα.Ἀπὸ τὸ κτιριακὸ συγκρότημα τῆς Μονῆς σήμερα σῴζεται μόνο τὸ Καθολικὸ κτισμένο στὰ 1853 ἀπὸ τὸν ἡγούμενό της ἱερομόναχο Κυπριανὸ πάνω στὰ θεμέλια παλαιοτέρου ναοῦ, κτίσμα τοῦ 1746. Πρόκειται γιὰ τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική μὲ πρόναο, κυρίως ναὸ καὶ ἱερὸ Βῆμα. Στὸ κεντρικὸ κλίτος, ποὺ χωρίζεται ἀπὸ τὰ πλάγια μὲ 4 κολόνες (2 σὲ κάθε πλευρά), ὑπάρχουν 3 ἐσωτερικοὶ τροῦλλοι (φουρνικά), ἐνῶ στὰ πλάγια κλίτη ἀπὸ 3 μικρὲς καμάρες. Ὁλόκληρος ὁ κυρίως ναὸς καὶ τὸ ἱερὸ Βῆμα εἶναι κατάγραφα ἀπὸ ἁγιογραφίες τῆς ἴδιας περιόδου. Ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον παρουσιάζει τὸ ξυλόγλυπτο τέμπλο τοῦ ναοῦ μὲ ἀρκετὲς σκαλιστὲς παραστάσεις ἀπὸ τὴν Ἁγία Γραφή.Σὲ ἀπόσταση ἀναπνοῆς ἀπὸ τὴν Μονὴ ὑπάρχει ἀναστηλωμένος ἕνας ἀπὸ τοὺς παλαιότερους νερόμυλους τῆς περιοχῆς. Προσφάτως ἀναστηλώθηκε καὶ ὁ πλίνθινος μαντρότοιχος τῆς Μονῆς.Ἡ Μονὴ θὰ εἶχε ἀρκετὴ περιουσία, ἀφοῦ  διέθετε 1.000 γρόσια τὸν χρόνο γιὰ τὰ σχολεῖα τῶν γειτονικῶν χωριῶν. Μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Ἠπείρου ἡ Μονὴ διαλύθηκε καὶ ἡ περιουσία της ἀπαλλοτριώθηκε.Ἡ Μονὴ Ἀβάσσου εἶναι ἱστορικὸ διατηρητέο μνημεῖο.
















«Ένα χωριό ζωγραφισμένο σε πορτραίτα» είναι ο τίτλος της  διαρκούς έκθεσης ζωγραφικής στο Άνω Κοτσανόπουλο  που διατηρεί ο Ολλανδός ζωγράφος Μπαρτ Ελφριγκ ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής...

Ο Βart πριν πέντε περίπου χρόνια κάνοντας το γύρο της Ηπείρου επισκέφτηκε και το Άνω Κοτσανόπουλο, εντυπωσιάστηκε όπως επισημαίνει από το περιβάλλον και τους ανθρώπους του χωριού και αποφάσισε να γίνει μόνιμος κάτοικος του χωριού.


Μάλιστα αγόρασε ένα πέτρινο σπίτι, το διαμόρφωσε ανάλογα για τις ανάγκες της οικογένειάς του και κατοικεί πλέον εκεί ζώντας μέσα στην απλότητα αλλά και την ομορφιά της φύσης. Ο Bart μιλά πλέον αρκετά καλά ελληνικά και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ζωγράφισε τα πορτραίτα των κατοίκων, ιστορίες καθημερινές που αποτυπώνουν τον μόχθο, την κούραση και την αγωνία .

Ο Μπαρτ ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί αποτυπώνοντας την ζωή των κατοίκων.


"Βλέπει κανείς στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών τι τράβηξαν. Η έκφρασή τους έχει να κάνει με την σκληρή ζωή που περνούσαν'' τονίζει ο καλλιτέχνης ο οποίος χρησιμοποιώντας τα ίδια χρώματα στα έργα του επιθυμεί να πραγματοποιήσει ένα σύνολο, μια εικόνα ενότητας στα πορτραίτα.


Ολο αυτό το διάστημα ο Ολλανδός ζωγράφος φιλοτέχνησε 33 προσωπογραφίες μεγέθους από 80 εκατοστά έως 1 μέτρο η καθεμία οι οποίες εκτίθενται στην διαρκή έκθεση του

Παράλληλα η Ολλανδέζα  σύζυγος του σκηνοθέτρια Ιλόννα Σχαρρέ δημιούργησε  ένα ντοκιμαντέρ με τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων του χωριού.

Όπως η ίδια αναφέρει μέσα από το ντοκιμαντέρ θέλει να απαθανατίσει την στιγμή που ο ζωγράφος δείχνει στους απεικονιζόμενους για πρώτη φορά την εικόνα τους και την γνώμη που αυτοί έχουν για την εικόνα τους.

Παράλληλα μέσα από το έργο της δείχνει την ανθρώπινη ιστορία της ελληνικής πραγματικότητας αποσκοπώντας στην δημιουργία μιας θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το Ανω Κοτσανόπουλο στο διαδίκτυο μέσα από τα μάτια ενός Ολλανδού...


Τη δική του ματιά για τη ζωή στο Άνω Κοτσανόπουλο κετέγραψε μέσα από το φακό της κάμερας ο Ολλανδός Βart Elfrink ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής.
Ο Βart πριν πέντε περίπου χρόνια κάνοντας το γύρο της Ηπείρου επισκέφτηκε και το Άνω Κοτσανόπουλο, εντυπωσιάστηκε όπως επισημαίνει από το περιβάλλον και τους ανθρώπους του χωριού και αποφάσισε να γίνει μόνιμος κάτοικος του χωριού.


Μάλιστα αγόρασε ένα πέτρινο σπίτι, το διαμόρφωσε ανάλογα για τις ανάγκες της οικογένειάς του και κατοικεί πλέον εκεί ζώντας μέσα στην απλότητα αλλά και την ομορφιά της φύσης. Ο Bart μιλά πλέον αρκετά καλά ελληνικά και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει τα πορτραίτα των κατοίκων τα οποία θα εκθέσει το καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού.
















Θέλοντας να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο την αγάπη του για το Άνω Κοτσανόπουλο ο Bart συνεργάστηκε με ένα φίλο του Ολλανδό σκηνοθέτη και το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι το βίντεο που μπορεί ο καθένας να δει στο youtube γράφοντας «Trailer Ano Kotsanopoulo».

Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των κατοίκων, αποσπάσματα από τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη που κατάγεται από το Ανω Κοτσανόπουλο, και «εικόνες» από την ζωή του ίδιου στο χωριό...

Δείτε το σχετικό video.



Χρήστος Μπαϊλης, Δήμαρχος Πρέβεζας
Ο Χρήστος Μπαΐλης γεννήθηκε το 1952 στο Άνω Κοτσανόπουλο του Νομού Πρέβεζας, από τον Ευάγγελο και την Ελένη Μπαϊλή, το γένος Κατσιώτη.
Το 1970 τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Λούρου και εισήχθη στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974.
Εργάστηκε ως Λογιστής στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1980 εργάστηκε στη Υπηρεσία Πολιτικής Γης ως Προϊστάμενος κα από την θέση αυτή είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με όλους τους φορείς του Νομού Πρέβεζας πάνω σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης . Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά -ως αιρετός- το 1998, οπότε εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Λούρου, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης. Το 2002 και το 2006 εξελέγη Δήμαρχος Λούρου.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κολοβού, με την οποία έχουν δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Ευάγγελο.

Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ
Γεννήθηκε στο Άνω Κοτσανόπουλο Πρέβεζας.
Είναι ξενοδοχοϋπάλληλος με μεγάλους αγώνες στο εργατικό κίνημα. Το καλοκαίρι του 2012, εκλέχθηκε Βουλευτής του ΚΚΕ, στην Β' Αθηνών και επανεκλέχθηκε το 2015.

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος του Σωματείου των Ξενοδοχουπαλλήλων Αθήνας, στο οποίο διετέλεσε και Πρόεδρος και πρώην μέλος του Προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Πηγές: http://el.wikipedia.org/
            www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: