Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Δεν θέλουν τη Χρυσή Αυγή τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κρυοπηγή Πρέβεζας, στις γιορτές μνήμης για τους εκτελεστέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.


Μετά την Πανηπειρωτική συνομοσπονδία Ελλάδος που με επιστολή της προς τον δήμαρχο Σουλίου ζητά να μην προσκληθούν στις εκδηλώσεις μέλη της Χρυσής Αυγής Υπενθυμίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι στις περσινές εκδηλώσεις μέλη της ΧΑ επιδίωξαν και κατάφεραν να μολύνουν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του έπους των Σουλιωτών, αντιδράσεις υπάρχουν και στην Πρέβεζα για παρουσία μελών της Χ.Α., με δεδομένο ότι τη Μεγάλη Παρασκευή στις 11 το πρωί στο Μνημείο εκτελεσθέντων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρυοπηγής, τελείται το καθιερωμένο επίσημο μνημόσυνο.


Η Κρυοπηγή είναι ένας μια από τις γωνιές της Ελλάδας που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος κατά την διάρκεια της Γερμανικής εισβολής .


Οι Γερμανοί κατακτητές παρακολουθώντας από καιρό την αντιστασιακή δράση των Κρυοπηγητών ένα πρωινό του Μάρτη του 1944 εισέβαλαν στο χωριό.

Οι κάτοικοί του έχοντας ζήσει και άλλες φορές παρόμοιες καταστάσεις, θεώρησαν ότι ήταν ακόμη ένα επιχείρηση αρπαγής των προμηθειών τους από τους Γερμανούς και έτσι το αντιμετώπισαν..Όμως ο Γερμανικός στρατός, εκτός από τα τρόφιμα πήρε μαζί του και 28 συγχωριανούς τους. Αφού τους οδήγησε αρχικά στην Πρέβεζα στην συνέχεια τους μετέφερε στο Αγρίνιο όπου ήταν η έδρα της Κομαναντατούρ. Εκεί, αφού τους κράτησε φυλακισμένους για ένα μήνα, την Μ. Παρασκευή του 1944 τους εκτέλεσε μαζί με άλλους 120 πατριώτες στην θέση Αγία Τριάδα.

Οι μνήμες των ανθρώπων που έζησαν τα τραγικά αυτά γεγονότα είναι ακόμη ζωντανές στην Κρυοπηγή η οποία κάθε Μεγάλη Παρασκευή τιμά τους νεκρούς της και τους νεκρούς του Αγρινίου ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα εισακουστεί το αίτημα για ανακήρυξή της σε Μαρτυρική Κοινότητα.

Ήδη, έχουν εκφραστεί σε ανεπίσημο επίπεδο έντονες αντιρρήσεις για την παρουσία μελών της Χ.Α. στο μνημόσυνο της Κρυοπηγής, ενώ σε επίσημο επίπεδο συνομιλήσαμε με τον βουλευτή μας κ. Κώστα Μπάρκα, για το ζήτημα. Ο Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής την αντίθεσή του στην παρουσία μελών της Χ.Α. στο μνημόσυνο πεσόντων της Κρυοπηγής τη Μεγάλη Παρασκευή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κρυοπηγή τιμάμε τη μνήμη των ανθρώπων της Εθνικής αντίστασης, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, ενάντια στους κατακτητές, ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές. Οι συνεχιστές τους, ένα Νεοναζιστικό κόμμα, δεν έχουν θέση στο μνημείο πεσόντων της Κρυοπηγής. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους προγόνους μας στην Κρυοπηγή, που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία, ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές, ζητάμε να μην προσκληθούν μέλη της Χ.Α. ένα κόμμα με ναζιστικό παρελθόν και παρών και να αμαυρώσουν τη μνήμη των πεσόντων.»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Arage kai oi syllogoi twn paramethoriwn perioxwn tha apokleisoun tsipra kai kke apo tis ekdilwseis tous ws ideologikous apogonous tou kommounistikou paidwmazomatos pou vasanise tis perioxes tous,i tha ta vlepoume ola monopleura opws mas ta parousiazoun ta deltia eidisewn???