Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο "χαράτσι".

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο  χαράτσι

Αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πολυνομοσχέδιό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.


Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Επίσης, με άλλη ρύθμιση που κατατίθεται, δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να απαλλάσσει πρόσωπα σε κατάσταση φτώχειας, (υπαρκτή ή επικείμενη) από τον ειδικό φόρο ακινήτου, να τους εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις ή να χαμηλώνει το ύψος της οφειλής, «ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων, ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά». Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.

Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: