Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Στην ...τελική ευθεία για ακόμη ένα Πάσχα λιτότητας και η Ήπειρος. Υποτονική η κίνηση στην αγορά και στα είδη δώρων. Αρκετοί επισκέπτες αναμένονται, ιδιαίτερα στα παράλια. Σε εφαρμογή ήδη τα μέτρα της Τροχαίας




Μεγάλη Εβδομάδα και η Ήπειρος ετοιμάζεται να γιορτάσει ακόμη ένα Πάσχα λιτότητας, στη σκιά βεβαίως όλων των μέτρων που έχουν μειώσει δραματικά το επίπεδο ζωής των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία στερούνται ακόμη και βασικών ειδών διαβίωσης. 
Η κίνηση στην αγορά είναι αρκετά υποτονική, με τους καταστηματάρχες να επισημαίνουν, πως ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, αν και πολλοί γνωρίζουν πως, ειδικά στο αρνί, οι τιμές του θα αυξηθούν όσο πλησιάζει το Πάσχα. 
Στο τουριστικό κομμάτι, πλήθος κόσμου αναμένεται στην Ήπειρο, όχι όμως τόσο στα ορεινά, αλλά κυρίως στα παράλια, με την Πάργα και την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας να έχουν την τιμητική τους, ενώ οι απόδημοι που έχουν επιστρέψει στα χωριά τους δεν είναι πολλοί ακόμη, μιας και το κόστος μετακίνησης είναι απαγορευτικό. 

Το τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 8% περίπου, θα είναι το πασχαλινό τραπέζι, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). 
Οι τιμές στο αρνί είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, από 8 ως 9 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία (τα σούπερ μάρκετ διαφημίζουν ελληνικά κατσίκια και αρνιά λιγότερο και από 7 ευρώ), ενώ όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η τιμή θα ανεβαίνει και κάποιοι κύκλοι δεν αποκλείουν, ότι μπορεί η τιμή του αρνιού να φθάσει έως και τα 10 ευρώ το κιλό. Το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται στα 39,8 ευρώ. Στα εποχικά είδη μπορεί να βρει κάποιος λαμπάδες ακόμη και με 1 ή 2 ευρώ, ενώ ακριβότερες είναι όσες έχουν και κάποιο παιχνίδι μαζί. 

Οι επισκέπτες.
Πάντως, επισκέπτες, παρά την κρίση, αναμένεται να έρθουν στην Ήπειρο, αλλά όχι για πολλές ημέρες, το πολύ μέχρι τέσσερις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πάργα, υπάρχει αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό περίπου κατά 15%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Πάσχα, είναι ότι πέφτει πολύ κοντά στο καλοκαίρι και αυτό σε συνδυασμό με τα μειωμένα οικονομικά των περισσότερων, σημαίνει ότι πολλοί θα επιλέξουν να φύγουν λίγες ημέρες τους θερινούς μήνες και όχι τώρα. 

Η Τροχαία. 
Τέλος, επί ποδός βρίσκεται ήδη από το Σάββατο η Τροχαία, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις Εθνικές Οδούς. Ειδικότερα δεν θα επιτραπεί η κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων για το ρεύμα εξόδου αύριο, Μεγάλη Τρίτη από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τη Μ. Παρασκευή από 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Για το ρεύμα εισόδου το μέτρο θα εφαρμοστεί αύριο Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, τη Μεγάλη Τετάρτη από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, την Τρίτη 7 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ. 
Η Τροχαία σε ανακοίνωσή της συστήνει στους οδηγούς, μεταξύ άλλων, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: