Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σε ρυθμούς Πάσχα κινείται ήδη η Ήπειρος. Μειωμένο κατά 8% το κόστος για το Πασχαλινό τραπέζι. Υποτονική έως τώρα η κίνηση στην αγορά. Πολλοί επισκέπτες αναμένονται στα παράλια, λιγότεροι στα ορεινά.


Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται ήδη η Ήπειρος, αφού έφθασε η Μεγάλη Εβδομάδα, και πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το τριήμερο του Πάσχα, όπου θα κορυφωθεί και η τουριστική κίνηση, ενώ η επιστροφή κάποιων αποδήμων στα χωριά τους δεν είναι ακόμη τόσο έντονη, ίσως όμως αυξηθεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Άλλωστε, το κόστος της μετακίνησης είναι απαγορευτικό για πολλούς! 

Βέβαια, τα μηνύματα στην αγορά δεν θυμίζουν ότι έρχεται Πάσχα, αφού η κίνηση είναι υποτονική και αναμφίβολα ο κλάδος που κυρίως θα έχει την τιμητική του θα είναι αυτός των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, φθηνότερο σε σχέση με πέρσι κατά 8% περίπου, θα είναι το πασχαλινό τραπέζι. Αυτό προκύπτει από στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από μεγάλα καταστήματα οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. 

Οι τιμές.
Οι τιμές στο αρνί θα είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 8 ως 9 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία. Σαφώς και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η τιμή θα ανεβαίνει και κάποιοι κύκλοι δεν αποκλείουν, ότι μπορεί να φθάσει και τα 10 ευρώ το κιλό. 
Τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό καλάθι του ΙΕΛΚΑ είναι, εκτός από το εγχώριο αρνί, το κατσίκι (ελληνικό επίσης), μια εξάδα αβγά, ένα τσουρέκι, ξίδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, τυρί φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο και πατάτες. 
Το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται στα 39,8 ευρώ, μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2012 (μείωση 3,4 ευρώ) και κατά 16% σε σχέση με το 2011 (μείωση 7,4 ευρώ). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν το ξίδι (-35%) και το κατσίκι (-14%). 

Στα δώρα. 
Σε ό, τι αφορά τα είδη δώρων και κυρίως τα εποχιακά, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει για τους μικρομεσαίους, που προσπαθούν να επιβιώσουν στη δίνη της κρίσης. 
Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να βρει κάποιος λαμπάδες ακόμη και με 1 ή 2 ευρώ, ενώ ακριβότερες είναι όσες έχουν και κάποιο παιχνίδι μαζί. Πάντως, όπως δείχνει και η έως τώρα κίνηση, το χρήματα που μπορούν οι νονοί να ξοδέψουν για τα βαφτιστήρια είναι λίγα και κυμαίνονται περίπου στα περυσινά επίπεδα. 

Τα καταλύματα 
Γρίφος παραμένει η τουριστική κίνηση στην Ήπειρο τις ημέρες του Πάσχα. Και αυτό, γιατί ο καιρός είναι και προβλέπεται να είναι σχεδόν καλοκαιρινός και πολλοί ίσως προτιμήσουν κάποιο νησί ή ένα παραθαλάσσιο μέρος, με αποτέλεσμα να επιλέξουν, όσοι έρθουν στην Ήπειρο, περιοχές όπως η Πάργα. Είναι βέβαιο, πως στους ορεινούς προορισμούς, όπως στο Ζαγόρι, η κίνηση είναι πεσμένη και, εάν υπάρξει κάποια άνοδος, θα είναι από επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. 
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στα χωριά του Ζαγορίου, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων καταλυμάτων δεν ξεπερνά το 30% και οι διανυκτερεύσεις δεν υπερβαίνουν τις 3-4, ενώ στην Πάργα πολλά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει με μεγάλη πληρότητα.

Πολύ καλές τιμές. 
«Οι τιμές δεν είναι απλά καλές, είναι πολύ χαμηλότερες από την περασμένη χρονιά, με το δίκλινο σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να προσφέρεται στην τιμή των 25 ευρώ ανά διανυκτέρευση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ζαγορίου (που μετρά 280 ξενοδοχεία, ξενώνες κ.α.) Γαβριήλ Παπαναστασίου. 
Την ίδια στιγμή, στην Πάργα, υπάρχει αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό περίπου κατά 15%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Πάσχα, σε ό, τι αφορά τον τουρισμό, είναι ότι πέφτει πολύ κοντά στο καλοκαίρι και αυτό σε συνδυασμό με τα μειωμένα οικονομικά των περισσότερων, σημαίνει ότι πολλοί θα επιλέξουν να φύγουν λίγες ημέρες τους θερινούς μήνες και όχι τώρα. 

Η Τροχαία. 
Τέλος, επί ποδός θα βρίσκεται από σήμερα Σάββατο η Τροχαία, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις Εθνικές Οδούς. Ειδικότερα δεν θα επιτραπεί η κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων για το ρεύμα εξόδου τη Μεγάλη Τρίτη από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τη Μ. Παρασκευή από 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Για το ρεύμα εισόδου το μέτρο θα εφαρμοστεί αύριο Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, τη Μεγάλη Τετάρτη από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, την Τρίτη 7 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ. 
Η Τροχαία σε ανακοίνωσή της συστήνει στους οδηγούς, μεταξύ άλλων, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: