Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κυρίως κάθε Πάσχα αναδεικνύεται το πρόβλημα. Ερήμωσαν και από ιερείς τα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Ένας παπάς κάνει Ανάσταση ακόμη και σε 5 χωριά.


Η ερήμωση της Ηπειρωτικής υπαίθρου και κυρίως των ακριτικών περιοχών, αλλά και των ορεινών σε Πωγώνι, Μουργκάνα ,Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Σούλι, και Μέτσοβο, δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη δημοσίων υπηρεσιών, αστυνομικών τμημάτων, στρατιωτικών φυλακίων κ.α., αλλά και σε ιερείς! 

Το πρόβλημα υπάρχει βέβαια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όμως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, αναδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό και το αρνητικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας και μόνο ιερέας θα κάνει Ανάσταση, όχι σε ένα ή δυο χωριά, αλλά σε τουλάχιστον 5 και αυτό μόνο σε μια περιοχή του Πωγωνίου, αρχής γενομένης από την περιοχή Ορεινό- Ξηρόβαλτο από τις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Αφού περάσει από το Φυλάκιο Δρυμάδων, το Σταυροσκιάδι και το Δελβινάκι, θα καταλήξει περίπου στις 12 το βράδυ στην Πωγωνιανή. Και βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Το ίδιο γίνεται σε πολλά χωριά του ορεινού τόξου Πωγωνίου- Κόνιτσας, αλλά και στο Ζαγόρι. 

Και οι συνταξιούχοι

Σαφώς και η συγκεκριμένη τακτική δεν αφορά μόνο τις ακολουθίες της Ανάστασης, αλλά και αυτές της Μεγάλης Πέμπτης και Μεγάλης Παρασκευής, με τους ιερείς (που στην πλειοψηφία τους είναι υπερήλικες) να κάνουν πραγματικό αγώνα δρόμου για να φθάσουν σε όλες τις εκκλησίες! 
Δυστυχώς, η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης είναι από τις πιο φτωχές στην Ελλάδα, ενώ το γεγονός ότι κάθε χρόνο δεν χειροτονούνται πάνω από ένας ή δυο ιερείς δυσχεραίνει την κατάσταση. Για αυτό και έχουν. επιστρατεύσει, ειδικά αυτές τις ημέρες, συνταξιούχους ιερείς, που βεβαίως εθελοντικά τελούν τις Λειτουργίες του Πάσχα. 

Ζητούσαν ιερέα!
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά ορεινά χωριά της Ηπείρου φέτος το Πάσχα είναι η επιστολή κατοίκου από την Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας, στην οποία ζητούσε ιερέα για τις Λειτουργίες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς δεν προβλεπόταν να έρθει κανείς! 
Τελικά, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις ιερέας βρέθηκε, όμως η επιστολή ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά χωριά. «Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τι έχει αλλάξει και δεν μπορεί ένας ιερέας να έρθει στο χωριό μας για λίγη ώρα» ανέφερε στην επιστολή του, πριν διευθετηθεί το πρόβλημα, ο κάτοικος της περιοχής κ. Χάρης Πορέτσης. 

Πλήγμα. 
Μπορεί, λοιπόν, το πρόβλημα με τις ελλείψεις ιερέων σε πολλά χωριά της Ηπείρου να είναι μεν διαχρονικό, αλλά φέτος αναδεικνύεται όσο καμία άλλη χρονιά. Οι χειροτονίες γίνονται με το. σταγονόμετρο και οι λιγοστοί κάτοικοι των απομονωμένων χωριών μας για πρώτη φορά αγωνιούν τόσο πολύ, για το εάν θα κάνουν Ανάσταση ή εάν θα παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Επιταφίου στα χωριά τους, που δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. 
Οι λιγοστοί επισκέπτες ή απόδημοι που τα έχουν επισκεφθεί, βλέποντας τα προβλήματα αυτά, του χρόνου ίσως να μην έρθουν, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει για την Ηπειρωτική ύπαιθρο, που περιμένει πώς και πώς κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα, για να αναζωογονηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: