Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Η λιτότητα ξηλώνει κεκτημένα.


Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη πλήττει τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, επισήμανε σήμερα εκφράζοντας την ανησυχία του γι' αυτό ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς."Τα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν να πληγεί το σύνολο των κεκτημένων της μεταπολεμικής περιόδου από την άποψη των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων", επισήμανε ο Λετονός επίτροπος, παρουσιάζοντας μια πρώτη ετήσια αναφορά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
"Τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα επίσης εθίγησαν, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην δικαιοσύνη, των συνθηκών κράτησης και των σχέσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους πολίτες" στα κράτη μέλη της ΕΕ, επισήμανε ο Μούιζνιεκς, ο οποίος εξελέγη Επίτροπος το 2012 με εξαετή θητεία.
Ο ίδιος είπε ότι είναι ανήσυχος λόγω του ότι "σε πολυάριθμες χώρες, οι κύριοι θεσμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (. . .) έχουν αποδυναμωθεί από τις υπερβολικές δημοσιονομικές περικοπές".
"Επιπλέον, λαϊκιστικά κόμματα και εθνικιστικές κι εξτρεμιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την απόγνωση και τους φόβους του πληθυσμού για εκλογικούς σκοπούς", είπε.
Μετά τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τις συναντήσεις του με τις αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ο Μούιζνιεκς χαρακτήρισε την κατάσταση "ιδιαίτερα ανησυχητική", ειδικά σε ό,τι αφορά "την επιμονή μορφών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του τρόπου μεταχείρισης των μεταναστών, των περιορισμών της ελευθερίας της έκφρασης καθώς και της αναποτελεσματικότητας των δικαιικών εθνικών συστημάτων".
Σε ό,τι αφορά ιδιαιτέρως την ελευθερία της έκφρασης, ο Επίτροπος κατήγγειλε ότι σε "πολλά κράτη η δυσφήμιση παραμένει ποινικό αδίκημα ενώ κερδίζουν έδαφος οι απόπειρες άσκησης υπερβολικού ελέγχου (στην έκφραση πολιτών) στο Διαδίκτυο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: