Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Χρήστος Παπουτσής.Είμαι υπέρ της αυτοκριτικής αλλά όχι της ισοπέδωσης.


Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α' Αθηνών στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Β. Κεχαγιά


Κύριε Παπουτσή τί λέτε στους πολίτες όταν τούς ζητάτε παρά τις θυσίες τους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ;

Οι θυσίες είναι οδυνηρές αλλά δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποτελεσματικότητα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ελλάδας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί μια νέα ελπίδα με προοδευτική κατεύθυνση.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, με κυβέρνηση ψύχραιμη, στιβαρή και αποτελεσματική. Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση που θα εγγυηθεί το εθνικό συμφέρον, την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Κι αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εγγυηθεί με υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο.
  
Στις ομιλίες προς τους ψηφοφόρους σας κάνετε αυτοκριτική;
Είμαι υπέρ της αυτοκριτικής αλλά όχι της ισοπέδωσης. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές κλίμα, εμείς αρχίσαμε έναν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Και το πετύχαμε. Κάναμε όμως και λάθη.
Ανεχθήκαμε κάποιους να κάνουν την κρίση ευκαιρία για την επέλαση νεοφιλελευθέρων επιλογών. Και όταν εγώ αντιδρούσα, κάποιοι ζητούσαν τη διαγραφή μου.
Υπήρξαν λαθεμένες επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, λαθεμένες προτεραιότητες στην υλοποίηση της πολιτικής, μεγάλες καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς. Για παράδειγμα, η προκλητική αδιαφορία και η ακινησία της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των υψηλών δαπανών του δημόσιου τομέα είχαν οδυνηρό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Καθώς, δεν υπήρχε πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, η Κυβέρνηση αναγκαστικά επέλεγε την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων. Αναγκαστική επιλογή για τη χώρα, αλλά άδικη επιλογή για τους πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
 Τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα οδήγησαν την κυβέρνηση σε μια διαρκή προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Η ειλικρινής επισήμανση αυτών των αδυναμιών, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήξει στην ισοπέδωση της υπεράνθρωπης προσπάθειας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να αισιοδοξεί και να ελπίζει.
Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παίρνει αποστάσεις από την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου;
Χωρίς καμία αμφιβολία, η διετία 2009-2011 χρειάζεται πολιτική αποτίμηση με ειλικρίνεια, με θάρρος και με αίσθημα δικαίου. Οφείλουμε όμως, να αναγνωρίσουμε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έδωσε μια ασύλληπτη μάχη για την Ελλάδα στην Ευρώπη με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος του πρωθυπουργού και όλων μας.
Θα συμμετείχατε προσωπικά σε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά;
Ο αγώνας που δίνουμε είναι για να μην τεθεί καν αυτό το ερώτημα. Εμείς αγωνιζόμαστε για να είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος που θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών και τις ανάγκες της χώρας, τότε και μόνο τότε, να γίνει συζήτηση για πιθανά σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειασθεί μια ουσιαστική συμφωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες.
Είναι ο στόχος της εκλογικής νίκης για το ΠΑΣΟΚ εφικτός ή αποτελεί ουτοπία η πρωτιά;
Τώρα αποφασίζουν οι πολίτες και είναι ανάγκη να εκφραστούν με ελεύθερη συνείδηση. Είναι ώρα ευθύνης και χρειάζεται ψήφος ευθύνης.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, σημαίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής και εγγυητής των εξελίξεων.

Σημαίνει πόλος σταθερότητας και ασφάλειας για τη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: