Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Χαμηλές οι τιμές στα τριφύλλια λόγω έλλειψης ρευστότητας των κτηνοτρόφων και υπερ-προσφοράς




Έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των κτηνοτρόφων και υπερ-προσφορά λόγω μεγάλης παραγωγής ως απόρροια των πολλών εκτάσεων που καλλιεργούνται πλέον με το προϊόν δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις των παραγωγών τριφυλλιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι πουλάνε τσάμπα το προϊόν, ιδιαίτερα φέτος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τη φετινή χρονιά χαρακτηρίζουν οι πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης των 10-11 λεπτών το κιλό στις βόρειες περιοχές της χώρας, που όμως είναι λίγο πιο αυξημένες, όσο κατεβαίνουμε νοτιότερα, όπως συμβαίνει άλλωστε παραδοσιακά με το προϊόν. Πάντως μεγάλη επίπτωση στην αγορά του προϊόντος, τη ζήτηση και τις τιμές φαίνεται πως έχουν οι πολλές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος, με το δέλεαρ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Κερανιδόπουλος, παραγωγός τριφυλλιού εδώ και 15 χρόνια στην Καστοριά: «έχουμε πάει πολύ πίσω χρονικά στις κοπές φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών και της κακοκαιρίας, αλλά το κακό είναι πως ζήτηση δεν υπάρχει καλή και αναγκαζόμαστε να πουλάμε προς 10-11 λεπτά το κιλό. Πιστεύω ότι η επιλογή να δοθεί συνδεδεμένη στο προϊόν και το γεγονός ότι πολλοί που απορρίφθηκαν από τα βιολογικά τα προηγούμενα χρόνια, στράφηκαν στα τριφύλλια, που θεωρούνται πιο εύκολη καλλιέργεια, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά».

Ο γεωργo-κτηνοτρόφος από τον δήμο Τοπείρου της Ξάνθης, κ. Σάκης Λουκμακιάς, μας ανέφερε τα ακόλουθα: «οι τιμές στην Ξάνθη είναι στα 10-11 λεπτά το κιλό και η ζήτηση δεν είναι καλή. Με τις τιμές πρόβειου γάλακτος στα 70-75 λεπτά και με τις συνεχείς αποχωρήσεις συναδέλφων από το επάγγελμα, κάτι που επιβεβαιώνουν μάλιστα και στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι προοπτικές για το προϊόν δεν φαίνονται καλές».

Τέλος, ο επίσης γεωργo-κτηνοτρόφος από την περιοχή του Μεσολογγίου, Ορφέας Κουτρούλης, μας τόνισε τα ακόλουθα: «ο καιρός είναι καλός εδώ αν και στα πρώτα χέρια είχαμε βροχές και τώρα κόψαμε το τρίτο και πάμε για το τέταρτο χέρι. Η ποιότητα επίσης είναι καλή, αλλά το κακό είναι ότι η ζήτηση δεν κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε γειτονικές, όπως τα Ιόνια νησιά, για παράδειγμα. Συνεπώς οι τιμές των 12-14 λεπτών το κιλό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που πουλάμε, σε καμιά περίπτωση δεν μας ικανοποιούν».

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: