Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Την τρίγλωσση ποιητική συλλογή "Η ροδιά" του Θεσπρωτού Μήτσ' Μήτση, παρουσίασε ο δήμος Ζίτσας



Μια ωδή λαμπερή, ένας ύμνος αφοσίωσης, στην αείμνηστη γυναίκα του Βίκυ, είναι η τρίγλωση (Ελληνικά-Ιταλικά και Ισπανικά) ποιητική συλλογή "Η Ροδιά" του Θεσπρωτού λογοτέχνη (από το Πολύδροσο Σουλίου) Μήτσ' Μήτση, που παρουσίασε στα Γιάννινα, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2019, ο δήμος Ζίτσας. Μέσα από αυτή την ποιητική συλλογή, αναδύεται η ανθρωπιά και η ελπίδα του εξαιρετικού ποιητή, συγγραφέα και λαογράφου, που αγωνίζεται και το κατορθώνει να βγει από την απελπισία και να πλησιάσει θετικούς ανθρώπινους σκοπούς. Μιλώντας ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, αναφέρθηκε στο ταλέντο και στα χαρίσματα του Μήτσ' Μήτση και χαρακτήρισε το γεγονός της φιλοξενίας στην Καρίτσα του  λαογραφικού του μουσείου,  πολύ σημαντικό, καθώς θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αξιολογότερα στην Ήπειρο, όπως είπε. Και, όπως ανακοίνωσε, προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για τη λειτουργία του στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.  Μάλιστα στο τέλος της εκδήλωσης του δώρισε συμβολικά και ένα ασημένιο κόσμημα, το οποίο απεικονίζει τη ροδιά, που είναι ο τίτλος του βιβλίου του, προκειμένου να αποτελέσει έκθεμα του μουσείου του. 
 Στις ομιλίες τους ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Παπαϊώννου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Φίλων Θ. Παπαγιάννης και επικεφαλής της Εθελοντικής Συμμαχίας Ηπειρωτών και ο διδάκτωρ ηλεκτρολόχος μηχανικός, επικεφαλής γραφείου τύπου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Διονύσης Παπαχρήστου, αναφέρθηκαν στα λογοτεχνικά επιτεύγματα του ποιητή και συγγραφέα, που περιλαμβάνουν ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, θεατρικά, όλα βασισμένα στα καθάρια βιώματά του, αλλά και στο λαογραφικό του μουσείο, που ξεχωρίζει για το πλούσιο λαογραφικό υλικό. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και για την αλησμόνητη Βίκυ του, που είναι το καμάρι, αλλά και πόνος της καρδιάς του, γιατί την έχασε πολύ νωρίς από την αγκαλιά του. Στους χαιρετισμούς τους ο πρωτοσύγκελος π. Θωμάς Ανδρέου της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, στο Γηροκομείο της οποίας διατέθηκαν τα έξοδα από την πώληση του βιβλίου κατά την παρουσίασή του, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα και η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Άννα Μπακάλη, σημείωσαν την πολυσήμαντη προσφορά του Μητσ' Μήτση, αλλά και τον ακατάλυτο δεσμό του, που δεν τον έσπασε ούτε ο θάνατος, με την γλυκιά και τριανταφυλλένια μακαριστή γυναίκα του. Ο ίδιος ο ποιητής υπογράμμισε ότι θεωρεί χρέος του την προσφορά και δεν θα παρεκκλίνει από αυτό το ψυχικό του πρτόσταγμα, όποια και να είναι τα εμπόδια, που θα βρει μπροστά του. Στις παρεμβάσεις τους η αντιδήμαρχος του δήμου Ζίτσας Γιαννούλη Γεωργούλα, ο εκδότης Τζον Πάτσης, ο εκδότης του περιοδικού "Άπειρος Χώρα" Γιώργος Βασιλείου και η μεταφράστρια στα Ιταλικά του  βιβλίου του, υπογράμμισαν τη φλόγα της ψυχής του, που παραμένει άσβηστη.


 Ο συγχωριανός του κληρικός π. Ηλίας Μάκος, που κατέθεσε εμπειρίες του από την αναστροφή του, κατά την παιδική του ηλικία με την αξέχαστη Βίκυ, είπε μεταξύ άλλων, ότι "δεν είχε στραμμένο το πρόσωπό της στους προβολείς της ανθρώπινης αλαζονείας, αλλά έλαμπε ολόκληρη με το αστραφτερό ήθος της και τη δροσερή αύρα της, που έβγαινε αβίαστα μέσα από την αυτογνωσία της, τη σχέση της με το συνάνθρωπο και την ταπεινοφροσύνη της". Και κατέληξε: "Και από τα βιώματά μου και από τις ποιητικές πινελιές γι' αυτή του Μήτσ' Μήτση, που έχουν μια απαράμιλλη διαύγη και κάθε στίχος δείχνει ότι είναι τεχνουργημένος από μάστορα αγάπης, θα θυμάμαι πάντοτε τη Βίκυ γι' αυτό, που ήτα, μια ανθοδέσμη, ένα μπουκέτο, ευαισθησίας και καλαισθησίας, που δεν περιοριζόταν, αλλά αγηνόταν. Συγκινητική ήταν η στιγμή, που η κόρη του ποιητή, διάβασε συναισθηματικά φορτισμένη ένα ποίημά του, που εξέφραζε τη διονυσιακή μέθη του για τη ζωή.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: