Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Τρεις βδομάδες τρεις πληρωμές για αγρότες


Βδοµάδα και πληρωµή φέρνει ο Φεβρουάριος, αρχής γενοµένης από την επόµενη που ξεκινά µε τις διορθωτικές πληρωµές του έτους 2018, που αφορούν υπόλοιπα εξισωτικής 2017-2018 περί τα 22 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης 2018 ποσού περίπου 15 εκατ. ευρώ.


Μαζί στις ίδιες πιστώσεις δροµολογείται και η εκκαθάριση των συνδεδεµένων του 2017, ώστε να ξεκινήσει µετά η σταδιακή διαδικασία πίστωσης των συνδεδεµένων του 2018, συνολικού µπάτζετ 184 εκατ. ευρώ. Εν τω µεταξύ  µετά και την δηµοσίευση του ΦΕΚ για το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης (de minimis) στα ροδάκινα και νεκταρίνια αναµένεται και η πληρωµή τις επόµενες ηµέρες.  
Επίσης, σύµφωνα µε τις εντολές από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πλατείας Βάθη οι διοικητικοί υπάλληλοι των κατά τόπους Περιφερειακών ∆ιευθύνσεων καλούνται να ολοκληρώσουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους, προκειµένου την εβδοµάδα 18 µε 22 του µήνα να τρέξουν οι πιστώσεις για τις πρώτες συνδεδεµένες του 2018. Όπως και πέρυσι, στις πρώτες ενισχύσεις που αναµένεται να πιστωθούν είναι αυτές που δεν χρειάζεται να καταγραφούν και να τσεκαριστούν οι παραδόσεις ποσοτήτων από την πλευρά των παραγωγών και ειδικότερα το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, µηδική και τριφύλλια, όσπρια, καρποί µε κέλυφος και σπαράγγια.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω συνδεδεµένες θα κινηθούν λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα, όταν ήδη το 2017 κάποια είχαν σηµειώσει σηµαντική µείωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µηδική (στα 15,4 ευρώ ο τόνος το 2017 από την ενδεικτική τιµή των 27,3 ευρώ), ψυχανθή (στα 8,7 ευρώ ο τόνος πέρυσι µε ενδεικτική τιµή στα 17,1 ευρώ), όσπρια (στα 16,4 ευρώ ο τόνος µε ενδεικτική τιµή στα 29,6 ευρώ) και καρποί µε κέλυφος (στα 12,6 ευρώ ο τόνος το 2017 µε ενδεικτική τιµή στα 13,9 ευρώ) αναµένεται να δώσουν λιγότερα ποσά στους δικαιούχους. Σε αυτό το µοτίβο και η συνδεδεµένη στο σκληρό σιτάρι, που πέρυσι έφτασε τα 8,2 ευρώ το στρέµµα και φέτος δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 7,5 ευρώ. 
Στη συνέχεια, για την τελευταία εβδοµάδα του Φεβρουαρίου δροµολογείται η πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης στους βαµβακοπαραγωγούς, στο πλαίσιο πολιτικής απόφασης του αρµόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη δέσµευση του Σταύρου Αραχωβίτη σε εκπροσώπους των παραγωγών, των δήµων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύµφωνα µε την οποία οι δικαιούχοι βαµβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν τη συνδεδεµένη µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες για την ώρα κάνουν λόγο για περισσότερα από το 2017 δηλωµένα στρέµµατα και πιθανή µείωση της τιµής της ενίσχυσης από την περσινή των 72 ευρώ το στρέµµα, λίγο κάτω από τα 70 ευρώ. Να σηµειωθεί εν τω µεταξύ, ότι σύµφωνα µε τον υπουργό ακόµα και οι παραγωγοί που δεν έχουν πιάσει το πλαφόν, λόγω των βροχοπτώσεων, θα µειωθεί το ανώτατο όριο παραδόσεων, όπως αυτό ορίζεται ανά Περιφέρεια, προκειµένου να λάβουν όλοι οι βαµβακοπαραγωγοί την ειδική ενίσχυση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: