Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Για το αιγοπρόβειο γάλα μίλησαν τα βλέμματα μπροστά στο πλέξιγκλας


Η κρίση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι τοπική, δεν είναι παγκόσµια και όσο πιο νωρίς αποδεσµευτούµε απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις για το από τί γάλα παράγεται η φέτα ή τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα, θα αποκτήσει ο κλάδος τα θεµελιώδη ώστε να εκµεταλλευτεί ουσιωδώς την πρωτιά της χώρας µας πανευρωπαϊκά στην παραγωγή πρόβειου τυριού.
Αυτό κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της ζωντανής συζήτησης για τη γαλακτοφόρο κτηνοτροφία που διοργάνωσε η Agrenda στα πλαίσια της Zootechnia, όπου ακούστηκαν χωρίς στεγανά απόψεις γαλακτοβιοµηχάνων, κτηνοτρόφων και φορέων. Κεντρικός οµιλητής ο διεθνούς φήµης καθηγητής από τη Σαρδηνία, Guiseppe Pulina ο οποίος τόνισε πως θα χρειαστεί 25% περισσότερο πρόβειο και 50% αίγειο γάλα έως το 2030 η διεθνής αγορά, και πως η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει, αφενός διαφοροποιώντας την παραγωγή της ως ένα βαθµό από τη φέτα και αφετέρου προωθώντας το προϊόν αυτό ως κάτι που αξίζει να δώσει το κάτι παραπάνω ο καταναλωτής για να το αγοράσει.
Για έναν κλάδο, αλλά δύο ξεχωριστές δουλειές, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ, Θανάσης Γελασάκης, λέγοντας πως για τα εντατικά συστήµατα ο στόχος θα πρέπει να είναι η αυξηµένη ποσότητα γάλακτος καλής ποιότητας, µε χαµηλά σωµατικά κύτταρα και όσο καλύτερο σε λίπος και πρωτεϊνη γίνεται. Ενώ για τις εκτατικές, πρέπει να δοθεί προσοχή στη διαφορετική αξία στο γάλα λόγω των ιδιαίτερων οργανοληπτικών του συστατικών. Στα πλαίσια της συζήτησης η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυµπία Τελιγιορίδου είπε πως η πολιτεία θα βρει άλλον τρόπο ενίσχυσης για τα νησιά, καθώς τα de minimis προϋποθέτουν να έχει παραδώσει ο κτηνοτρόφος έστω ένα λίτρο γάλα, κάτι που στις νησιωτικές περιοχές χωρίς τυροκοµεία αυτό είναι αδύνατον. Από τους εκπροσώπους της βιοµηχανίας γάλακτος ακούστηκε η άποψη ότι η φθίνουσα πορεία στην τιµή της φέτας οφείλεται στη λανθασµένη άποψη ότι µπορεί να ανταγωνιστεί το λευκό τυρί, κάτι που δεν βρίσκει σύµφωνους τους κτηνοτρόφους που απάντησαν ότι οι εισαγωγές γάλακτος είναι οι κύριες υπεύθυνες γι’ αυτό. Επιπλέον η κουβέντα εστιάστηκε και στο νέο κανονισµό για το γιαούρτι.

Γιώργος Κοντονής

Δεν υπάρχουν σχόλια: