Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Αλήθεια ή προεκλογικό τρικ η επαναφορά για γάλα 5 ημερών;


«Ανταποκρίνεται στις προθέσεις σας η είδηση για επαναφορά της διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες ή αυτή αποτελεί στοχευμένη διαρροή ενόψει της επικείμενης προεκλογικής περιόδου;». Το ερώτημα θέτει, με αφορμή δημοσιεύματα, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του σημειώνει ότι «η κατάρρευση των τιμών παραγωγού του φρέσκου γάλακτος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας, που βιώνει έναν πρωτόγνωρο μαρασμό. Η μείωση των τιμών παραγωγού παρουσιάζονταν από τους υποστηρικτές της εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως προϋπόθεση για τη μείωση των τιμών του γάλακτος στο ράφι, κάτι που η ζωή έδειξε ότι δεν επιβεβαιώθηκε! Υπενθυμίζεται ότι όταν επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου υπήρξε επιμήκυνση της διαρκείας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες -γεγονός που με ανάγκασε σε παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονταν για επαναφορά στις 5 ημέρες. Όταν, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, η τότε ηγεσία του ΥπΑΑΤ διαβεβαίωνε -παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτρόφων- για “τροπολογία Χαρακόπουλου”, όπως την ονόμαζε, που θα αποκαθιστούσε τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση.
Ωστόσο, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν επανήλθε η διάρκεια ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες άλλα, αντιθέτως, αφήνεται πλέον στην αποκλειστική διάθεση του παρασκευαστή η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος. Ως εκ τούτου, δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ μας προέκυψε φρέσκο γάλα… αορίστου διαρκείας! Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος είχε ως αποτέλεσμα ο κτηνοτροφικός κόσμος να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα απ’ αυτούς που, ως αντιπολίτευση, πλειοδοτούσαν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του.
Το γεγονός αυτό διευκολύνει έτι περαιτέρω τη διάθεση και στην ελληνική αγορά εισαγόμενου γάλακτος, δίνοντας διέξοδο στις “λίμνες γάλακτος” και στα “βουνά βουτύρου” των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και των βόρειων γειτόνων μας. Έτσι συμπιέζονται οι τιμές της εγχώριας παραγωγής, που αδυνατεί να συναγωνιστεί λόγω αντικειμενικών δυσχερειών το κόστος παραγωγής των βόρειων χωρών.
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν πράγματι προτίθενται να μειώσουν τον χρόνο ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες, πότε θα προχωρήσουν στην αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: