Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

13,6 εκ. για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου


Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, του παρακείμενου κτηρίου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου,  ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση αρχικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε..
Στην προγραμματική σύμβαση, θα μετέχουν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη (Άρτας) – Αργιθέας (Καρδίτσας), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τα αντίστοιχα Τμήματα Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Προϊσταμένη Αρχή για την υλοποίηση του έργου έχει οριστεί η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στο κείμενο της υπό προς υπογραφή  Προγραμματικής Σύμβασης, αναφέρεται πώς το γεφύρι Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο, λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων. Το τόξο είχε άνοιγμα περίπου 46 m και ύψος στο κέντρο περίπου 24 m. To συνολικό μήκος της ήταν περίπου 62 m και το πλάτος της στην κορυφή περίπου 2 μέτρα. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1515 έως 1540 από τοπικούς τεχνίτες, με πελεκητά, πλακοειδή τεμάχια ασβεστόλιθου και ακανόνιστους λίθους για την εσωτερική πλήρωση, κονίαμα με άσβεστο και τοπικά αδρανή.


Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, τον Μάρτιο του 1949, η γέφυρα Κοράκου ανατινάχθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρρευσε. Τα απομείναντα τμήματα των βάθρων παρασύρθηκαν το 2015 από μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Αχελώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: