Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Νίκος Θ. Νταής: Να μεταφερθούν τα οστά της Κυρά- Βασιλικής Κίτσιου- Κονταξή, (Κυρά-Βασιλικής του Αλή Πασά) στην γενέτειρα της Πλαίσιο Φιλιατών



Κυρά-Βασιλική: Ήταν μια Ηπειρώτισσα καλλονή και τελευταία σύζυγος του Αλή πασά των Ιωαννίνων (The Pasha’s Favourite (Ali Pasha and Kira Vassiliki, 1844)

          Η Βασιλική Κονταξή ή ευρέως γνωστή ως Κυρά-Βασιλική, ήταν μια Ηπειρώτισσα καλλονή και τελευταία σύζυγος του Αλή πασά των Ιωαννίνων, γεννήθηκε στο χωριό Πλισιβίτσα (το σημερινό Πλαίσιο) των Φιλιατών το 1789 και πέθανε στο Αιτωλικό το1834. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έζησε στο χωριό Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας. Διατηρώντας την αρχοντική ομορφιά της και την αξιοπρέπεια της γυναίκας του Αλή Πασά,πέθανε από δυσεντερία στο Αιτωλικό όπου και τάφηκε σε ηλικία 45 ετών. Ο τάφος της βρίσκεται στον περίβολο του ναού των Μεγίστων Ταξιαρχών του Αιτωλικού. Δίπλα στον τάφο αναγράφονται τα εξής: «Τάφος Κυρα-Βασιλικής 1789-1834». Και από κάτω: «Απέθανεν η κυρα-Βασιλική Κίτζου από δυσεντερία, ετών 45, μετασχών των αχράντων μυστηρίων της Θείας Μεταλήψεως και κατ' άδειαν του επιτρόπου του Αγίου Ακαρνανίας και από του εφημερίου των Ταξιαρχών ετάφη κατά την συνήθη εκκλησιαστική τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών. Εν Ανατολικόν (sic) τη 11 Δεκεμβρίου 1834. Μελέτιος ιερεύς Δ.Κ.».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Η ΚΥΡΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΤΣΙΟΥ - ΚΟΝΤΑΞΗ
Να μεταφερθούν τα οστά της στην γενέτειρα της Πλαίσιο Φιλιατών

Tου Νίκου Θωμά Νταή
σ. Συμβολαιογράφου

 Επειδή με την μεταφορά των οστών της Κυρά - Βασιλικής έχω ασχοληθεί εκτενέστατα από το έτος 2011, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διάβασα στον Θεσπρωτικό Τύπο, τις ενέργειες που κάνει ο«ΘΟΥΚΙΔΥΔΕΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΒΩΤΩΝ» με τον Πρόεδρό του κ. Γρηγόριο Καλογερόπουλο,Συγγραφέα - Ιστορικό Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.
  Με τον στην επικεφαλίδα τίτλο και με τα παρακάτω αποσπάσματα από το άρθρο μου, το δημοσίευσα στις Εφημερίδες «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ», «ΤΙΤΑΝΗ», «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» και το περιοδικό «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ». 
Στην συνέχεια με επιστολές μου προς:
1)-Τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Πλαισίου του Δήμου Φιλιατών,
2)-τον Δήμαρχο Φιλιατών,
3)-την «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ»,
4)-τον «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΩΝ» και με προσωπικές μου επαφές με τον «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», του οποίου υπήρξα μέλος και αντιπρόσωπος στην Π.Σ.Ε., με τον φίλο τ. Δήμαρχο Αιτωλικού κ. Γαλάνη, σήμερα Διευθυντή της ΔΕΗ στο Μεσολόγγι, τον κ. Γιάννη Λουκά, Τμηματάρχη των ΕΛΤΑ, ο οποίος με εφοδίασε με πολλά έγγραφα ιστορικά στοιχεία για την ζωή, τον θάνατο και την όλη πορεία της Κυρά - Βασιλικής, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Κοσμά, συζήτησα το ιστορικό χρέος της μεταφοράς των οστών.......
       Επίσης στον αγαπητό κ. Αντώνη Μπέζα, Υφυπουργό, ο οποίος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Πλαίσιο, λόγω καταγωγής της μητέρας του Ανθούλας Μπέζα - Ξένου, αγαπητής συμμαθήτριας μου στο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στον οποίο του έγραψα, αν θέλει να συνδέσει τ΄ όνομά του με την ιστορία της Κυρά - Βασιλικής και το Πλαίσιο, να πάρει επάνω του το όλο θέμα της μεταφοράς των οστών.

          Συγκινημένοι για την πρωτοβουλία μου αυτή και από τα άρθρα μου (ένα εκ των οποίων θα επαναδημοσιεύσω προσεχώς, σεβόμενος τον χώρο των Εφημερίδων), ευαισθητοποιήθηκαν και μου τηλεφώνησαν πολλοί συμπατριώτες μου και από το Εξωτερικό ακόμη, για να με συγχαρούν!

         Οφείλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στους συμπατριώτες κ. Αχιλλέα Νίνο και στον οδοντίατρο κ. Μαντζούκη, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον και με ενθάρρυναν τηλεφωνικά λέγοντας μου ότι: «εμείς οι τρεις θα πάμε τα οστά της Κυρά - Βασιλικής στο χωριό της». Ευχή που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε. Εγώ πάντως περνώντας από τον γειτονικό με τον Μύτικα Αιτωλ/νίας, όπου διαμένω και κατοικώ, Αιτωλικό, στέκομαι μπροστά από τον τάφο της Κυρά - Βασιλικής και συγκινημένος της μεταφέρω τα χαιρετίσματα από την Πατρίδα της, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συναντηθεί στα Άγια χώματα του χωριού της με τις δικές της ψυχές. 

        Σας στέλνω κ. Καλογερόπουλε, φωτοτυπίες των επιστολών μου προς όσους προανέφερα καθώς και των δημοσιευμάτων μου. Να ενωθούμε όλοι οι Θεσπρωτοί, όλοι οι Ηπειρώτες, για να εκπληρωθεί το Ύψιστο αυτό Ιστορικό Χρέος.
     Το εύχομαι ολόψυχα και είμαι στο πλευρό σας σε ότι με χρειαστείτε. 

Ακολουθεί απόσπασμα από το πρώτο δημοσίευμα μου του έτους 2011:





Το κέρινο ομοίωμα της Κυρά Βασιλικής στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Η ΚΥΡΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΤΣΙΟΥ - ΚΟΝΤΑΞΗ 

      Ρίγη συγκίνησης με καταλαμβάνουν όταν επισκέπτομαι τον τάφο της Κυρά - Βασιλικής Κίτσιου - Κονταξή στον περίβολο του Ι. Ναού Ταξιαρχών Αιτωλικού Μεσολογγίου. Μόνος και έρημος ο τάφος και μόνη και έρημη η Κυρά - Βασιλική σε ξένη από το χωριό της γη. Αποκομμένη από το χωριό της και τους δικούς της ανθρώπους και χωριανούς της στη ζωή της, αποκομμένη και μετά θάνατο... 

Κυρά Βασιλική. Η ευνοουμένη του Αλή πασά. Χαλκογραφία (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ "ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ" ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ

            Η Βασιλική Κίτσιου - Κονταξή, Κυρά - Βασιλική του Αλή Πασά, όπως την ξέρει ο κόσμος, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής της, είχε εγκατασταθεί μαζί με τα αδέλφια της Σίμο Κίτσιο και Γεώργιο Κίτσιο στην Κατοχή Αιτωλ/νίας, όπως δε μαρτυρεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου της (κώδιξ Ιερού Ναού Ταξιαρχών αριθ. 20 σελ. στο Αιτωλικό 11/12/1834, από τον Ιερέα Μελέτιο), πέθανε σε ηλικία 45 ετών και ετάφη κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν Τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών, αφού μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων της Θείας Μεταλήψεως και κατ΄ άδειαν του επιτρόπου Αγίου Ακαρνανίας (Μητροπ. Πορφυρίου) και υπό του εφημερίου Μελετίου, ετάφη κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν Τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών στο Αιτωλικό Μεσολογγίου Αιτωλ/νίας). 
……………………
Μύτικας Αιτωλ/νίας 11/2/2019

Νίκος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος

Επίτιμο μέλος της
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA)




Δεν υπάρχουν σχόλια: