Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Oμιλία της Όλγας Γεροβασίλη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» στην Άρτα



Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξαναβρισκόμαστε απόψε,
με την ευκαιρία ενός ακόμη πολιτικού αγώνα για να αλλάξουμε την πόλη μας, τον Δήμο μας, τον τόπο μας.
Πολλά χρόνια τώρα δίνουμε τέτοιες μάχες στην αυτοδιοίκηση.
Πηγαίνοντας τα πράγματα, κάθε φορά, ένα βήμα παραπέρα.
Κερδίζοντας μικρές και μεγαλύτερες νίκες.
Κατακτώντας όλο και περισσότερο έδαφος υπέρ της διαφάνειας,
της συμμετοχής,
της συλλογικής συνείδησης,
της αξιοπιστίας και της ουσιαστικής, χρήσιμης παρέμβασης.
Γι’ αυτό το διαχρονικό προοδευτικό «παρών»,
που ο χώρος μας δηλώνει ανελλιπώς στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής μας, 
για τις κοινές προσπάθειες που έχουμε κάνει με πολλούς από εσάς που βρίσκεστε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα, όπως και με άλλους που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας,
θέλω να σας πω,
με πλήρη συναίσθηση και απόλυτη ειλικρίνεια,
ότι νιώθω πραγματική τιμή κι αληθινή χαρά που υπήρξα και εγώ διακριτό κομμάτι τους,
είναι απ’ τις ξεχωριστές πολιτικές περιόδους της δημόσιας διαδρομής μου.
Και σήμερα είμαστε εδώ για ένα νέο ξεκίνημα.
Για να δώσουμε μέσα απ’ την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ μια ακόμη κρίσιμη πολιτική μάχη για τον Δήμο μας και τους συμπολίτες μας. Ίσως την κρισιμότερη των τελευταίων αναμετρήσεων.
Κι αυτό επειδή η συγκυρία,
που καθιστά το 2019 εκλογική χρονιά σε όλα τα επίπεδα,
σε συνδυασμό με την πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση,
προσδίδει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου ευρύτερο χαρακτήρα.
Καθώς,  τόσο αυτές οι δημοτικές, όσο κι οι ευρωεκλογές και -φυσικά- πολύ περισσότερο οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα έχουν χαρακτηριστικά πολιτικού μετώπου απέναντι στη συντήρηση και τους εκφραστές της,
απέναντι στους νεοφιλελεύθερους πολέμιους του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών και υπηρεσιών,
απέναντι σε όσους έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για την εξουσία, σε όσους την αντιλαμβάνονται ως προνόμιο κι όχι ως ευθύνη.
Θα έχουν χαρακτήρα πολιτικού μετώπου απέναντι στη στρεβλή ατομικιστική αντίληψη και ιδιοτελή χρήση των όποιων θεσμικών ρόλων,
απέναντι στα ολιγομελή διαπλεκόμενα συστήματα συμφερόντων και στις παθογένειες της αδιαφανούς διοίκησης σε όλα τα επίπεδα,
απέναντι, δηλαδή, στους αμετανόητους πολιτικούς εκφραστές του πισωγυρίσματος σε λογικές και πρακτικές που ωφέλησαν την ελίτ των λίγων και τραυμάτισαν άσχημα τη χώρα και το λαό μας.
Υποθηκεύοντας την εθνική ανεξαρτησία, την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική ευημερία και την υγιή ανάπτυξη της χώρας και των συμπολιτών μας.
Κυρίες και κύριοι
Οι επόμενες θα είναι οι πρώτες εκλογές της αυτοδιοίκησης μετά την έξοδο μας απ’  τα μνημόνια,
με επώδυνα βιωμένα τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης,
αλλά με τους συμπολίτες μας να έχουν συνειδητοποιήσει, δυστυχώς βίαια, πως αυτά που συνέβησαν στις ζωές τους δεν ήταν νομοτέλεια, αναγκαιότητα, κακό ριζικό ή παγκόσμια συνωμοσία,
αλλά ήταν απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών τοποθετήσεων και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.
Πως ήταν αποτέλεσμα άσκησης πολιτικής από ομογενοποιημένους, γοητευμένους απ’ τους κανόνες της αγοράς, πιστούς στο νεοφιλελευθερισμό, πολιτικούς χώρους.
Οι οποίοι προκάλεσαν πολύ μεγάλη ζημιά στον κοινωνικό ιστό, στα αξιακά πρότυπα, στην οικονομική ζωή και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και των συμπολιτών μας.
Έτσι, οι επιλογές των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου, δεν θα περιοριστούν στους όρους, τους κανόνες και τον μικρόκοσμο του «Γαλατικού χωριού».
Αλλά θα είναι ενταγμένες στο ευρύτερο κάδρο.
Και η -για πρώτη φορά- εφαρμογή της απλής αναλογικής βοηθά πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση,
κατοχυρώνοντας την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης,
την αποτύπωση, με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, της επιλογής των ψηφοφόρων για την πολιτική ταυτότητα των συνδυασμών και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση.
Ταυτόχρονα, η απλή αναλογική ευνοεί πολύ τις προγραμματικές συγκλίσεις, τα διευρυμένα προοδευτικά μέτωπα και τις συνεργασίες στη βάση αρχών και αξιών.
Είναι το πιο πολύτιμο και αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας,
σε μια περίοδο που η ακροδεξιά επιχειρεί να στρέψει την Ευρώπη και τη χώρα μας σε ανατριχιαστικές κατευθύνσεις,
σε μια περίοδο που τα νεοφιλελεύθερα κόμματα αλληθωρίζουν ή ευθέως προσανατολίζονται σε συμμαχίες με την ακροδεξιά.
Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει γρήγορα να βρουν τον κοινό τόπο. Να βάλουν φραγμό στα σχέδια του μίσους, της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού. Η Ευρώπη κι η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στα χέρια των Σαλβίνι, Όρμπαν, Λεπέν, των δολοφόνων του Φύσσα ή του δημάρχου στο  Γκντάνσκ.
Φίλες και φίλοι
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν πάγια αντίληψη της Αριστεράς -και όχι μόνο της Αριστεράς-.
Η δική μας κυβέρνηση, συνεπής στις αρχές της, είναι αυτή που την ενσωμάτωσε στον Κλεισθένη, την θεσμοθέτησε στις Εθνικές εκλογές, την έθεσε στην κρίση του Κοινοβουλίου κι η απλή αναλογική υπερψηφίστηκε -ας μην ξεχνάμε- με αποκαλυπτικά ηχηρά όχι και παρών απ’ την πλευρά όσων διεκδικούν μεν το ρόλο του προοδευτικού και δημοκρατικού,
πλην όμως, χάριν στείρας μικροπολιτικής, χάριν ενός άκριτου αντιπολιτευτικού μένους, απέδειξαν πως δε διστάζουν διόλου να κάνουν δεξιά μετατόπιση, ακόμη κι απ’ τις πάγιες αρχές τους.
Πέραν της απλής αναλογικής, που καθιερώσαμε στον Κλεισθένη,
και παρά την οικονομική στενότητα λόγω της επιτροπείας που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνησή μας μεταβίβασε πόρους,
εθνικούς και ευρωπαϊκούς,
στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Εφαρμόζοντας στην πράξη ακόμη μία απ’ τις βασικές αρχές μας, την πολιτική μας αντίληψη για ενίσχυση της αποκεντρωμένης διοίκησης και της απαραίτητης απεξάρτησης από το κεντρικό κράτος.
Κι αυτό το κάναμε διατηρώντας στο ακέραιο την ευθύνη του κεντρικού κράτους απέναντι στους ΟΤΑ, χωρίς να μετακυλήσουμε την οικονομική βιωσιμότητά τους στους πολίτες, μέσα από μοντέλα τοπικής φορολόγησης, όπως πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Φίλες και φίλοι
Καθώς η φετινή χρονιά είναι και χρονιά Εθνικών εκλογών, χωρίς μακρηγορίες, να δώσω μια εικόνα για το που βρισκόμαστε.
40 μήνες έχουν περάσει απ’ τις τελευταίες εκλογές. Μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο η κυβέρνησή μας με σχέδιο, πολιτικό ρεαλισμό και σκληρή δουλειά οδήγησε με ασφάλεια μια απαξιωμένη χώρα και μια χρεωκοπημένη οικονομία στην μεταμνημονιακή πραγματικότητα.
Έτσι, σήμερα, η πολιτική ανακτά βαθμούς ελευθερίας, η χώρα αποδεσμεύεται απ’ την ασφυκτική επιτροπεία, γίνεται ελκυστική στην επιχειρηματικότητα και την επενδυτική πρωτοβουλία και επανεντάσσεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα.
Με το δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον να σταθεροποιείται,
όλους τους οικονομικούς δείκτες να έχουν θετικό πρόσημο,
το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή να αποκαθίστανται.
Ο ελληνικός λαός έκανε υπέρμετρες θυσίες με εξαιρετική αξιοπρέπεια και  είναι η ώρα να του επιστραφεί αυτό που του οφείλεται. Η κυβέρνηση το επιστρέφει. Οι δεσμεύσεις  του Πρωθυπουργού, μία μετά την άλλη, σε πείσμα καταστροφολόγων, προπαγανδιστών και κάθε λογής μηδενιστών και «αντί», γίνονται πράξη. Μείωση φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι κάποια απ’ τα θετικά μέτρα, απ΄τα μέτρα ανάταξης, που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί.
Και το αμέσως επόμενο διάστημα ψηφίζονται ρύθμιση χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, προστασία πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου.
Και προετοιμάζονται νομοθετικά και άλλα.
Που δεν είναι ούτε παροχολογία, ούτε προεκλογικά τρικ, ούτε μεταξωτές κορδέλες, ψίχουλα ή ό,τι άλλο προσπαθούν να μας χρεώσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.
Είναι η καθαρή εφαρμογή της πολιτικής μας σε συνθήκες εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.
Είναι το ελάχιστο πολιτικό στίγμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που, απ΄τον Αύγουστο και μετά δεν δίνει λόγο στους δανειστές για την ταξική της μεροληψία υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Μιας κυβέρνησης που κατόρθωσε να φέρει την ανεργία στο 18,6 % σε προ μνημονίου επίπεδα. Και συνεχίζουμε…
Το οφείλουμε αυτό στους συμπολίτες μας που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Ούτε η χώρα μας ούτε οι πολίτες της έχουν άλλες αντοχές για πισωγυρίσματα.
Κι αυτό το χρέος μας προς τον λαό ήταν απ’ την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας η βασική μας έγνοια. Ακόμη και μέσα σε δύσκολες, σε ασφυκτικές συνθήκες, προσπαθούσαμε με δίκαιη ιεράρχηση και συγκροτημένο τρόπο στο να δώσουμε λύσεις.
Για την περιοχή μας, το Νομό μας, που υπολείπονταν έντονα τα πολλά τελευταία χρόνια, καταφέραμε να  αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν και να δημιουργήσουμε και νέα, αξιοποιήσαμε παγωμένους πόρους, απορροφήσαμε μεγάλα ποσά απ’ το ΕΣΠΑ, από τομεακά προγράμματα, απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Έτσι, μέχρι σήμερα, περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στο νομό Άρτας.
Οδικοί άξονες στον ορεινό όγκο, αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα αποχέτευσης, αρδευτικά έργα, η μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η αξιοποίηση του Ξενία, η εγκατάσταση σταθμού ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι, η ίδρυση αστυνομικού σταθμού στην Άνω Καλεντίνη, της Τροχαίας Ιονίας οδού στην Καμπή, η έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνομικού στο Νεοχώρι, μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων του ΦιλόΔημου, η διαδικασία αναστήλωσης της εμβληματικής γέφυρας της Πλάκας, η προγραμματική σύμβαση αναστήλωσης της Γέφυρας του Κοράκου είναι κάποια απ’ τα έργα, μελέτες και δράσεις που ήταν απαίτηση και ανάγκη των τοπικών κοινωνιών,
παραμερισμένα ή ξεχασμένα για χρόνια,
και υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται, αυτήν την τετραετία.
Οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοιχτές σε όλους αδιακρίτως τους τοπικούς φορείς και τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης για την περιοχή μας αυξημένα. Όποια μελέτη ήταν ώριμη, όποια πρόταση ήταν τεκμηριωμένη, πήρε το δρόμο της εφαρμογής.
Οι μεγάλοι οδικοί άξονες που ήταν παγωμένοι,
που για πάρα πολλά χρόνια παρουσίαζαν εικόνα εργοταξίου σε εγκατάλειψη, ολοκληρώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς,
βγάζοντας τον τόπο μας από την απομόνωση, συνδέοντας τον με ασφάλεια και ταχύτητα με τα μεγάλα κέντρα, ανοίγοντας δρόμο στην ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο και μια ιδιαίτερη αναφορά στην ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος δεκαετιών, την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα. Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά που μια προσπάθεια που ξεκίνησε μόλις αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, το 2015, καρποφόρησε πέρυσι στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και μάλιστα καταφέραμε τη ίδρυση όχι μίας αλλά τριών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Άρτα.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, που φέτος στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών θα υπάρχουν τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα την Άρτα. Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να συνδέσουμε, μέσω του Αγροδιατροφικού Πάρκου και του Ερευνητικού Κέντρου με τα Ινστιτούτα τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες με τον πρωτογενή τομέα. Ενισχύοντας έτσι τα τοπικά προϊόντα, βοηθώντας τους παραγωγούς και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Φίλες και φίλοι,
η χρήσιμη δουλειά του πολιτικού κόσμου είναι να ανοίγει δρόμους, προοπτικές, να χτίζει γέφυρες που να συνδέουν ανθρώπους και ιδέες.
Θεωρώ ότι σήμερα για τον Δήμο της Άρτας ήδη έχουμε πετύχει αυτό που αποτελεί συνολικότερο αίτημα της πολιτικής σκηνής:
τη συσπείρωση δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων γύρω από τον συνδυασμό που έχει όλα τα εχέγγυα για τη νίκη.
Κι αυτά τα εχέγγυα δεν είναι άλλα από την πολιτική του ταυτότητα και τους ανθρώπους του.
Ενεργά, ικανά, προοδευτικά κι αναγνωρίσιμα πρόσωπα της δημόσιας ζωής του Δήμου μας.
Αποφασισμένα κι έτοιμα να δουλέψουν από τώρα μέχρι τις εκλογές για να φτάσουν οι προγραμματικές θέσεις και απόψεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας στον Δήμο Αρταίων.
Αποφασισμένα κι έτοιμα να πάρουν την επόμενη μέρα των εκλογών τον Δήμο στα χέρια τους,
όχι για να πάρουν τη σφραγίδα του αλλά για να επωμιστούν την μεγάλη ευθύνη λειτουργίας του με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά και μόνο στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.
Είναι ένας αγώνας που θα τον δώσουμε μαζί.
Και θα τον κερδίσουμε
Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: