Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Δεν καταβάλουν εισφορές υγείας στον ΕΦΚΑ οι νέοι αγρότες που πάνε στρατό


Εξαιρούνται – σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ – καταβολής εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλο το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τους οι νέοι αγρότες και οι μη μισθωτοί. Ως έναρξη ισχύος της διάταξης, ορίζεται η 1/3/2018, (άρθρ.23 παρ.8 δευτ.εδάφιο). Αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την ημερομηνία αυτή, αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την νέα διάταξη.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 έως 28/2/2018, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νεώτερες οδηγίες αναφέρει η εγκύκλιος του φορέα. Τέλος, αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν την 31/12/2016 και έχουν κριθεί ή εκκρεμούν, αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις προϋφιστάμενες γενικές ή ειδικές διατάξεις.
Για την άσκηση του δικαιώματος εξαίρεσης λόγω στράτευσης, θα πρέπει να συντρέχουν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
  • Υποβολή σχετικού αιτήματος
  • Ενεργή ασφάλιση στον ΕΦΚΑ με ιδιότητα Μη Μισθωτού (σ.σ.συμπεριλαμβάνει και τους αγρότες), για όλο το χρονικό διάστημα στρατιωτικής θητείας ή μέρος αυτής. - Αποδεδειγμένη περίοδος στρατιωτικής θητείας.
Η έναρξη εξαίρεσης ανατρέχει την 1η του μήνα της στράτευσης ενώ η λήξη, την τελευταία ημερολογιακή ημέρα του μήνα λήξης της θητείας.
Διαδικασία
  • Για την άσκηση του δικαιώματος υποβάλλεται σχετικό αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία ΕΦΚΑ. Το αίτημα υποβάλλεται κατά την έναρξη της στρατιωτικής θητείας και όχι αργότερα από την ημερομηνία λήξης της.
  • Το αίτημα συνοδεύεται από βεβαίωση της Στρατολογικής Υπηρεσίας, από την οποία προκύπτουν γενικά στοιχεία στράτευσης του ασφαλισμένου και, οπωσδήποτε, η χρονική διάρκεια της θητείας.
  • Ελέγχεται ο ενεργός ασφαλιστικός δεσμός με ιδιότητα Μη Μισθωτού.
  • Εκδίδεται απόφαση εξαίρεσης κλάδου υγείας
  • Η περίοδος εξαίρεσης απεικονίζεται στο Μηχανογραφικό Σύστημα "Ασφάλιση-Έσοδα", σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με το αρ.πρωτ.ΔΙΕΙΣΦΜΜ/91/156557/6-22019 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών.
Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση αναστολής της θητείας, ή τροποποίησης του αρχικού διαστήματος διάρκειας στρατιωτικής θητείας οι ασφαλισμένοι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν σχετική βεβαίωση, ή Πιστοποιητικό Τύπου Α΄, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ορθά το χρονικό διαστήματος της εξαίρεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: