Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Πήλιο Γούσης δεν ήταν προδότης του Σουλίου


Νέα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Πήλιο Γούσης, που το πραγματικό όνομά του ήταν Πήλιος Πούσμπος, δεν ήταν προδότης του Σουλίου. Και καταρρίπτουν το μύθο ότι  αυτός ο Σουλιώτης οπλαρχηγός και  αγωνιστής της επανάστασης του 1821, υπήρξε "προδότης". Ιστορικοί υποστηρίζουν πως η λεγόμενη «προδοσία» του Πήλιου Γούση στην κατάληψη του Σουλίου, βασίζεται στη λαϊκή παράδοση και απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
 Σε πολλά βιβλία αναγράφεται ότι ο Γούσης ήταν Σουλιώτης πολεμιστής, ο οποίος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819. Πολέμησε από το 1800 μέχρι και το 1804 τους Τουρκαλβανούς του Αλή πασά και έπεσε ηρωικά το 1826, κατά την έξοδο του Μεσολογγίου. Πώς προέκυψε η λαϊκή παράδοση; Λέγεται, πως μετά τον θάνατο του Γεωργίου Τζαβέλλα, οι Σουλιώτες ζήτησαν την εκλογή νέου αρχηγού. Ο Γούσης έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα, αλλά τελικά εξελέγη ο Φώτος Τζαβέλλας. Τότε ακούστηκε να λέει δυσαρεστημένος ο Γούσης: «Όλο οι Τζεβελλαίοι θα ορίζουν το Σούλι; Θα τους δείξω εγώ». Στη συνέχεια έφυγε από το Σούλι, παίρνοντας μαζί την οικογένεια και τους ακολούθους του και εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα. Η κακή φήμη του Γούση, προέκυψε από το συγγραφέα Χριστόφορο Περραιβό, ο οποίος έγραφε, πιθανότατα για προσωπικούς λόγους, πως «ο Γεώργιος Μπότσαρης και οι συμπεθέροι του Γούσης και Κουτσονίκας επρόδωσαν στον Αλή πασά την πατρίδα τους, το Σούλι». 
Το έτος 1814 πήγε στην Κέρκυρα ο Περραιβός και κάλεσε τους Σουλιώτες σε συνέλευση, στην οποία πρότεινε να οριστεί ο ίδιος πληρεξούσιος για να πάει στη Βιέννη και να ζητήσει την προστασία του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου της Ρωσίας. Τότε, ο Πήλιο Γούσης εναντιώθηκε στην πολιτική του Περραιβού και φαίνεται πως αυτό το «πλήρωσε» ακριβά,καθώς αμέσως μετά από τη συνέλευση ακολούθησε η δεύτερη έκδοση της ιστορίας του Περραιβού, στην οποία πλέον συμπεριέλαβε και εκείνον στον κατάλογο των προδοτών. Η υπόληψη και το όνομα και του Πήλιου Γούση σήμερα θεωρείται ότι έχουν αποκατασταθεί ιστορικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: