Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Εκτός ορίων οι προκλήσεις Αλβανών. Αρνούνται ν’ αποσύρουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας»!

- Αν και επιζητούν στήριξη της Ελλάδος για ένταξή τους στην Ε.Ε., συνεχίζουν να καταπατούν βάναυσα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, κόντρα στις διμερείς συνθήκες..

«Γαργάρα» φαίνεται πως κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις συνεχείς προκλήσεις των Αλβανών, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και στην εθνική ελληνική μειονότητα που ζει στη γειτονική χώρα, η οποία πολύ συχνά δέχεται αναίτιες επιθέσεις είτε από την αλβανική Κυβέρνηση, είτε από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. 

Αρπαγή ελληνικών περιουσιών (κατεδαφίζοντας ακίνητα με το πρόσχημα της ανάπλασης), προσβολή εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων (καίγοντας και σχίζοντας ελληνικές σημαίες ή και καταπατώντας ορθόδοξους ναούς), αλλά και παραχάραξη της ιστορίας, είναι μόνο μερικές από τις πιο συχνές προκλητικές ενέργειες των γειτόνων μας που βγάζουν στα... κάγκελα τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος «με νύχια και με δόντια» προσπαθεί να επιβιώσει στις πατρογονικές του εστίες! 
Επιζητούν στήριξη!
Κι όλα τα παραπάνω, την ώρα που η Αλβανική Κυβέρνηση επιζητά διακαώς την στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας στην οικογένεια της Ε.Ε. Και γιατί να σταματήσουν οι γείτονες τις προκλήσεις τους, όταν βλέπουν την ελληνική Κυβέρνηση να μένει απαθής στις κατά καιρούς επιθετικές ενέργειές τους και την αντίδρασή της να είναι άνευρη και χλιαρή; Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί και συχνά κρούουν καμπανάκι προς την Κυβέρνηση Ράμα, μέσα από τις κατά καιρούς εκθέσεις αξιολόγησής της. 
Στην παρούσα περίοδο όμως, εντείνεται ο προβληματισμός για το τι «μέλλει γενέσθαι», καθώς βρισκόμαστε εν μέσω «μυστικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, προκειμένου να διευθετηθούν χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν τις δυο χώρες. Το κακό προηγούμενο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργεί ανησυχία ότι μια ακόμη κακή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, ρίχνοντας στον... Καιάδα κρίσιμα εθνικά ζητήματα που μπορούν μεν εδώ και χρόνια να επιζητούν λύση, σε καμία όμως περίπτωση αυτή δεν πρέπει να δοθεί άνευ όρων! 
Εκτός ορίων!
Και μπορεί η Κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι «τσάμικο» ζήτημα δεν τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι συχνά ακραίοι κύκλοι επαναφέρουν το ζήτημα. Ακόμη και το παραλήρημα της Αλβανίδας, δήθεν «ιστορικού», σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ότι δεν «υπάρχουν Έλληνες στην Ελλάδα» και ότι «όλοι είναι Αλβανοί και ντρέπονται να το πουν», που αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης για οποιονδήποτε νοήμονα άνθρωπο, είναι κι αυτό ένα ακόμη δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά στη γειτονική χώρα, η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο για να μπορέσει να συμβαδίσει με τις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας.
Παραχάραξη ιστορίας!
Κι αν ακόμη κάποιος θεωρήσει ότι το παραπάνω ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση, μιας γραφικής… ιστορικού που επιζητούσε λίγα λεπτά δημοσιότητας, γιατί αλήθεια η Αλβανία εξακολουθεί να πηγαίνει κόντρα και να παραβιάζει ακόμη και τις διμερείς συμφωνίες που υπογράφει; Τρανταχτό παράδειγμα τα σχολικά βιβλία στην γείτονα που βρίθουν ανακριβειών και ανθελληνικών αναφορών, παραχαράσσοντας βάναυσα την ιστορία! Η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τις απαράδεκτες συνθήκες στην εκπαίδευση, κατηγορώντας την αλβανική Κυβέρνηση ότι με την στάση της οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση του εκεί ελληνισμού (σχετικά έγραψε προ ημερών ο «Π.Λ.»). 
Ωστόσο, έρχεται στη συνέχεια ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ν. Μελέτη στο «liberal.gr» που αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, καθώς η αλβανική πλευρά δεν έχει κάνει τίποτα απ’ όσα συμφώνησε για αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Κι έτσι ενώ από τα ελληνικά βιβλία έχουν απομακρυνθεί οι αναφορές για «Βόρειο Ήπειρο», τα αλβανικά βιβλία συνεχίζουν να είναι γεμάτα με ανθελληνικές και αλυτρωτικές αναφορές.Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, και στην τελευταία προσπάθεια προσέγγισης μέσω των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι, είχε συμφωνηθεί και πάλι να λειτουργήσουν οι κοινές επιτροπές για τον εντοπισμό των προβληματικών αναφορών στα σχολικά βιβλία και να υπάρξει άμεση αλλαγή τους. 
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, στην τελευταία συνάντηση της Κοινής Επιτροπής, με προκλητικό τρόπο η αλβανική πλευρά ανακοίνωσε ότι ούτε φέτος θα αλλάξουν τα βιβλία, καθώς τώρα... ανακάλυψαν ότι δεν προβλέπεται αλλαγή βιβλίων πριν περάσει μια… τριετία!
Επικίνδυνος αλυτρωτισμός 
Οι Αλβανοί μάλιστα πρόβαλλαν την πρωτοφανή άποψη ότι οι χάρτες (οι οποίοι δείχνουν τις αλβανικές περιοχές να καλύπτουν όλη σχεδόν την βορειοδυτική Ελλάδα) «δεν ενοχλούν γιατί αποτυπώνουν την ιστορία, δείχνοντας μια παλιά εικόνα…»!
Το θέμα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων που περιλαμβάνουν απαράδεκτες αναφορές, αφού χαρακτηρίζουν ως «αλβανικά εδάφη» ολόκληρη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα αλλά και την Δυτική Μακεδονία, περιγράφουν ως… «Γενοκτονία» την φυγή των Τσάμηδων από την Θεσπρωτία στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλλιεργώντας έτσι έναν επικίνδυνο αλυτρωτισμό και διατηρώντας τον μύθο της ταύτισης των «αρβανιτών» με αλβανική… μειονότητα, έχει τεθεί με ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις. 
Και τα βιβλία αυτά – σημειώνεται - δεν αφορούν μόνο τους Αλβανούς μαθητές, ούτε τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας τα οποία υποβάλλονται έτσι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς άσκησης ψυχολογικής πίεσης. Τα ίδια αυτά βιβλία μεταφέρονται στην Ελλάδα και μοιράζονται στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που παρακολουθούν μαθήματα αλβανικής γλώσσας στις αίθουσες των σχολείων που παραχωρούν οι Δήμοι σε όλη την χώρα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αυτά που τα περισσότερα έχουν ελληνική ιθαγένεια, μπολιάζονται με έναν επικίνδυνο εθνικισμό και αλυτρωτισμό, που καλλιεργεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας», καταλήγει το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: