Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Το 12ο Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 7 έως 12 Αυγούστου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας


12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το 12ο Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 7 έως 12 Αυγούστου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας με ελεύθερη είσοδο.
Θα θέλαμε να κάνουμε μνημόσυνο αναφορά στη Χρύσα Σπηλιώτη, μια καλλιτέχνιδα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή με τραγικό θάνατο στις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι Αττικής, η οποία θα ήταν μαζί μας στο Αράχθειο Θέατρο με το έργο «Νικόλαος Μάντζαρος».
Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε δύο μεγάλες Κυρίες του ελληνικού πολιτισμού, στη συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα και στην τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο.



Την Τρίτη 7 Αυγούστου η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο θρυλικό Γεφύρι της Άρτας. Τα πέτρινα γεφύρια, φτιαγμένα με την σοφία των παλιών μαστόρων αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας μας. Ήταν τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων που ζούσαν απόμακρα εκατέρωθεν των ποταμών. Θέλοντας να αποτίσουμε φόρο τιμής στην παράδοσή μας που αφορά σε παλιά κτίσματα, και εν προκειμένω στα γεφύρια, παρουσιάσαμε στο Αράχθειο Θέατρο την ιστορία του μεγάλου πολύτοξου γεφυριού του Αράχθου ποταμού που βρίσκεται στην Άρτα. Όταν έπεσε το γεφύρι της Πλάκας, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε. Όταν κατέρρευσε το Θεογέφυρο, η είδηση έκανε το γύρο του διαδυκτίου. Ακολούθησαν δεκάδες συγκινητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις. Τα υπεραιωνόβια γεφύρια αξίζουν όμως κάτι περισσότερο από επικήδειους μετά την καταστροφή: χρειάζονται μέριμνα και προστασία, διότι εάν καταστραφούν δεν θα μπορέσουν να ξαναστηθούν με τον ίδιο παραδοσιακό και μουσειακό τρόπο. Νιώθουμε όλοι μας χαρούμενοι γιατί ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας.
Η εκδήλωση περιελάμβανε ντοκυμαντέρ του καταξιωμένου συμπατριώτη μας Βασιλείου Γκανιάτσα, που αφορά στην προαιώνια ιστορία του γεφυριού της Άρτας μέχρι τις μέρες μας. Στη συνέχεια ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κύριος Χρήστος Μέγας απήγγειλε το ποίημα που ο ίδιος έγραψε για το Γεφύρι της Άρτας. Η βραδιά πλαισιώθηκε από παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορό. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Σταύρος Καψάλης και Βασίλης Παπαγεωργίου με το συγκρότημά τους, ο Κώστας Κωσταγιώργος στο βιολί, ο Σπύρος Αλεύροντας στο ντέφι, ο τραγουδιστής Μάκης Κιάμος, το πολυφωνικό συγκρότημα υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου καλλιτέχνη Βαγγέλη Κώτσου με συμμετοχή της Σταυρούλας Αηδόνη, το χορευτικό των Μερακλήδων με χοροδιδάσκαλο το Βασίλη Γκαρτζώνη και η χορευτική ομάδα του Γυμνοτόπου με χοροδιδάσκαλο το Νίκο Τόλη.


Την Τετάρτη 8 Αυγούστου το εργαστήρι θεατρικών σπουδών Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης της Αννίτας Γκαϊτατζή παρουσίασε την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Το Παραμύθι δίχως όνομα» της Ελληνίδας συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Το έργο μας διδάσκει όλα αυτά που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Είναι μια αλληγορική ιστορία με πάντα επίκαιρα μηνύματα. Ειναι ένα πολιτικό παραμύθι, είναι μια Πλατωνική Πολιτεία για παιδιά, είναι η ιστορία μιας παραμυθένιας πατρίδας, της Ελλάδας.
Η Πηνελόπη Δέλτα είναι πιστή , όπως το όνομά της, στις ιδέες της μέσα στο βιβλίο, πιστή μέχρι το θάνατο σε όλα όσα επέλεξε και σε αυτά που τόσο μεθοδικά προτείνει.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο της εθνικής μας τραγουδίστριας, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο, η οποία με τα τραγούδια της εμψύχωνε τον λαό και τους στρατιώτες μας κατά τον πόλεμο του ’40 και τα θέατρα της εποχής έσφυζαν από κοινό, που πήγαινε να αντλήσει ελπίδα. Εκτός από αυτά, τραγούδησε και τραγούδια του έρωτα και ψυχαγωγίας. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τραγούδια της από την γνωστή και καταξιωμένη τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη πλαισιωμένη από τους Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, Θάνο Θάνου στο πιάνο και Σπύρο Νίκο στο ακορντεόν.


Την Παρασκευή 10 Αυγούστου  παρουσιάστηκε η παράσταση «Τα αστέρια του Χθες» με τους Γιάννη Τσιτουρίδη και Τίσσα Βασιλάκη. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό νοσταλγικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τις μιμήσεις μεγάλων μας ηθοποιών και τραγουδιστών σε κείμενα Κ. Παπαπέτρου, Τ. Βασιλάκη και Γ. Τσιτουρίδη.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου δόθηκε η θεατρική παράσταση Το μυστικό Κλειδί βασισμένο στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα "Η καρδιά της Βασιλοπούλας".
Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο, της συγγραφέως που σημάδεψε με την πένα της την Ελλάδα του 20ου αιώνα και όχι μόνο. Με σεβασμό, αγάπη, σύγχρονη ματιά και μεράκι μεταφέρεται αυτό το μοναδικό διήγημα στη σκηνή, πλαισιωμένο με ζωντανή μουσική, ευρηματικά σκηνικά - κοστούμια και μαγικούς φωτισμούς...
Είναι ένα κλασικό έργο που προσεγγίζει την σύγχρονη πραγματικότητα της έλλειψης συναισθημάτων. Μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη έντονες στιγμές, γρήγορες εναλλαγές και όμορφη μουσική που θα αγγίξει την ψυχή όλων...
Οι ηθοποιοί ζωντανεύοντας τους ρόλους με μαεστρία, προκαλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο παραμύθι και να αναζητήσουν το νόημα της ζωής...
την αγάπη.
Λίγα λόγια για το έργο: Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα μεγάλο νησί ήταν ένας Βασιλιάς καλός. Ένα πρωί λοιπόν, έμαθε με χαρά ο λαός όλος πως γεννήθηκε στο παλάτι μια Βασιλοπούλα. Όλοι εύχονταν στην μικρή. Πρώτη ήρθε η Μοίρα και ευχήθηκε στην μικρή να μην έχει καρδιά, να μην νιώθει. Όλοι λυπήθηκαν, όμως μετά ήρθε η Ζωή συμπληρώνοντας πως αν η Βασιλοπούλα ήθελε, μπορούσε να βρει ξανά την καρδιά της. Και της έδωσε ένα κλειδί. Μεγαλώνοντας και μη νιώθοντας ακόμα χαρά, λύπη ή αγάπη, παίρνει την απόφαση ακολουθώντας αυτό το κλειδάκι, να αναζητήσει την καρδιά της. Ένα ταξίδι γεμάτο δοκιμασίες ξεκινά κι η δικαίωση δεν αργεί να έρθει.
Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φώτης Σπύρος, Φιλίτσα Καλογεράκου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νίκη Λειβαδάρη,Γιάννης Παπαθανασίου, Νίκος Χρηστίδης

Την Κυριακή 12 Αυγούστου ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος μας μετέφερε σε ένα ταξίδι στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό, με θέα τα υπέροχα Τζουμέρκα.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η διακεκριμένη Δόκτωρ Αστροφυσικός κυρία Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού με θέμα «Περίπατος στο Διάστημα».
 Η κυρία Μεταλληνού παρουσίασε την Σελήνη με τους κρατήρες της, το Πλανητικό Σύστημα, με την πανέμορφη Αφροδίτη, το γίγαντα Δία, τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον απόμακρο Πλούτωνα και πολλούς ακόμη αστερισμούς.
Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος, πριν την ομιλία της διακεκριμένης Αστροφυσικού παρουσίασε βίντεο που έχουν επιμεληθεί μέλη του συλλόγου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης στήθηκαν τηλεσκόπια και το κοινό είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Η βραδιά ήταν μαγευτική, ο ουρανός καθαρός και το θέαμα από το πέσιμο των περσίδων που συνέπεσε εκείνο το βράδυ, φανταστικό.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής κύριος Βασίλης Τσίρκας, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Βασίλης Ψαθάς, ο τέως βουλευτής Άρτας κύριος Χρήστος Γκόκας, ο αντιδήμαρχος Παλλήνης κύριος Ιωάννης Μπάρπας, ο τέως δήμαρχος Ξηροβουνίου κύριος Λεωνίδας Τσιάπαλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας κύριος Παπαδημητρίου, το μέλος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κύριος Αντώνης Κοντός, το μέλος της Τζουμερκιώτικης Ομοσπονδίας κύριος Ανδρέας Ζιανίκας και πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Νεάς Κερασούντος κύριος Τζίμης Καραβασιλείου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση του φετινού φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Αραχθείου για την προσφορά τους στον πολιτισμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμο Άρτας, στους πολιτιστικούς συλλόγους Σκούπας και Αγίας Μαρίνας και στην Αδελφότητα, στον κύριο Γιάννη Μπάρπα, στον επιχειρηματία Ευάγγελο Χήτα, στο ζεύγος Αθανασίου και Δώρας Νάκου, στο ζεύγος Σπυρίδωνος και Αργυρώς Κατσιανά, στον κύριο Θεοφάνη Παπαιωάννου και στον Κύριο Στέφανο Κορτέσα, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: