Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Επιτυχημένο το 19ο Συμπόσιο Ιστορίας και Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής




Στο Λιβάδι Ολύμπου, την γενέτειρα του ήρωα Φιλικού της Επανάστασης του 1821 Γεωργάκη Ολυμπίου διεξήχθη με επιτυχία το 19ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλαχικής Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, με τίτλο «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους», αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα.
Συνδιοργανωτές μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), ήταν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος" Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λάρισας, η Δημοτική Κοινότητα Λιβαδίου, ο Δήμος Ελασσόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο του Λιβαδίου, δωρεά της οικογενείας Ζάννα το 1966. Την πρώτη ημέρα υπήρξαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από οκτώ εισηγητές. Παράλληλα, οι χοροδιδάσκαλοι των Συλλόγων-μελών της ΠΟΠΣΒ, παρακολούθησαν ένα δίωρο σεμινάριο χορού σε κατάλληλη αίθουσα, όπου αντάλλαξαν απόψεις, διασταύρωσαν γνώμες και αλληλοενημερώθηκαν για τις χορευτικές ιδιαιτερότητες του κάθε βλάχικου οικισμού.
Την δεύτερη ημέρα τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, μνημόσυνο προς τιμήν του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου. Αμέσως μετά, στο Άλσος Γκοτζαμάνη (Κιόσκι), μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ανδριάντα παρουσία Αρχών, έγινε κατάθεση στεφάνων από όλους τους φορείς και τους Συλλόγους και φυσικά από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία.
Ακολούθησαν χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων - Μελών της Ομοσπονδίας και των χορευτικών Τμημάτων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου, στον αύλειο χώρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου και Ζαννείου Μορφωτικού Κέντρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: