Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Μετακινούνται εκατοντάδες πρόσφυγες σε Κατσικά - Φιλιππιάδα. Νέα Μόρια θα κάνουν την Ήπειρο;

Για να αποσυμφορήσουν τον καταυλισμό της ντροπής στη Λέσβο…

Μετακινούνται εκατοντάδες πρόσφυγες αιτούντες άσυλο σε Κατσικά - Φιλιππιάδα

• Κέντρο ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Πωγωνιανή

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης του 1,6 δισ. ευρώ που διέθεσε για το προσφυγικό η Ε.Ε.

Νέα έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος σημειώνεται τον τελευταίο καιρό, που έχει τη βάση του στο αδιαχώρητο που έχει προκληθεί στον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου. 
Οι συνθήκες διαμονής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης, που τα τελευταία 24ωρα αναζητά τρόπους να αποσυμφορήσει το Κέντρο, το οποίο βέβαια δεν αργεί να γεμίσει και πάλι από τις συνεχείς αφίξεις που γίνονται από τη γειτονική Τουρκία.
Ήδη τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο απομάκρυνσης 2.000 ατόμων που παρέμειναν στη Μόρια περιμένοντας την εξέταση του αιτήματός τους για παροχή ασύλου, με την Ήπειρο να είναι πρώτη στη λίστα των περιφερειών της χώρας που θα αποτελέσει τον σταθμό προορισμό τους. 


Σε Κατσικά - Φιλιππιάδα
Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας δηλαδή, θα μετακινηθούν από τον καταυλισμό της Μόριας 2.000 άτομα, με προορισμό τη Βόλβη της Μακεδονίας και τους καταυλισμούς Κατσικά και Φιλιππιάδας. Σε πρώτη φάση τα πρώτα γκρουπ, που θα είναι των 400 ατόμων το καθένα, θα έχουν προορισμό (μέσω του λιμένα Πειραιά) τον Κατσικά. Σε δεύτερη φάση, στα μέσα του Οκτωβρίου, θα μετακινηθούν άλλα 1.000 άτομα προς τη δομή φιλοξενίας Πρέβεζας, που λειτουργεί ως γνωστόν στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βίτσα, στόχος είναι με τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό του Κέντρου της Μόριας, που λειτουργεί ως βασικό κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό που δημιουργήθηκε σε κτήματα γύρω από αυτόν. 


Εν αγνοία της  τοπικής κοινωνίας!
Για μια ακόμη φορά πάντως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινείται ουσιαστικά εν αγνοία των τοπικών αρχών, οι οποίες μάλλον ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αν και ήταν εκείνες (ειδικά Περιφέρεια και Δήμοι) που συνέδραμαν και συνδράμουν την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας. Όπως είπε στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας, που εκπροσωπούσε το Δήμο Ιωαννιτών όλη την προηγούμενη περίοδο σε συναντήσεις και πρωτοβουλίες για το Μεταναστευτικό, προ διμήνου περίπου από το Υπουργείο είχε τεθεί ερώτημα για επέκταση του Κέντρου Κατσικά, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται περί τους 400 πρόσφυγες. Εκφράστηκαν όμως διαφωνίες, είπε ο κ. Κολόκας, και μεταφέρθηκε στο Υπουργείο ότι κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τις ισορροπίες που έχουν εξασφαλιστεί σήμερα. Έκτοτε δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια περαιτέρω ενημέρωση τοπικών φορέων, μέχρι τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Βίτσα. 
Να σημειωθεί επίσης ότι η Συντονιστική Επιτροπή που λειτουργούσε στο πρώτο στάδιο λειτουργίας των Κέντρων στην Ήπειρο, με ευθύνη της 8ης Μεραρχίας, έχει αδρανοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό (και ίσως να έχει καταργηθεί), οπότε υπάρχει «απόλυτο σκοτάδι» για την τοπική κοινωνία, που στην Ήπειρο δέχτηκε χωρίς καμία επιφύλαξη τους πρόσφυγες και έχει εκδηλώσει τη συμπαράστασή της με κάθε τρόπο. 


Φυγή προς Αλβανία;
Σήμερα τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν με τις υποδομές φιλοξενίας, όπως ήταν με τις πρώτες αφίξεις, αλλά με άλλα, όπως το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους νέους που θα έλθουν θα είναι υπό καθεστώς «περιορισμού» μέχρι να αποφασιστεί η τύχη των αιτήσεων παροχής ασύλου. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρξαν πάρα πολλοί από τους προηγούμενους φιλοξενούμενους στον Κατσικά (αλλά και στη Φιλιππιάδα) που αναζητούσαν τη φυγή προς την Αλβανία, δημιουργεί ασφαλώς περισσότερες υποχρεώσεις στην Αστυνομία για ελέγχους στην παραμεθόρια περιοχή, για αυτό και απαιτείται ενίσχυση των δυνάμεών της. 


Στην Πωγωνιανή 
Εκτός όμως των Κέντρων Φιλοξενίας που υποδέχονται και φιλοξενούν άτομα μεγάλης ηλικίας, οικογένειες, μητέρες με παιδιά κ.α., στο πρώην Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής θα λειτουργήσει, με συγκατάθεση και του Δήμου Πωγωνίου δομή- κέντρο για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που υπολογίζονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα σε 2.200. Από αυτά το Κέντρο της Πωγωνιανής έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 έως 30 παιδιών. 


Η διαχείριση των κονδυλίων
Η ανεπαρκής διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αναζωπυρώνει την κριτική των Ευρωπαίων εταίρων και για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό στην Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου και τα οποία μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1,6 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για υλοποίηση δράσεων στους τομείς υποδοχής του ασύλου, καθώς και της επιστροφής, της διαχείρισης των συνόρων και της πρόληψης του εγκλήματος. 
Μάλιστα γίνεται λόγος για αδιαφανή τρόπο διαχείρισής τους με αποτέλεσμα να διασύρεται διεθνώς η χώρα μας. Χθες η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, θέλοντας να τεθεί τέρμα στη φιλολογία αυτή , κατέθεσε ερώτηση το Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας να αποδώσει η Ελληνική Κυβέρνηση πλήρη και εμπεριστατωμένο και λεπτομερή λογαριασμό για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων και ακόμη για το πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας. 


Η κ. Βόζενμπεργκ, στην ερώτησή της, αναφέρει ότι «οι πρόσφατες εικόνες ντροπής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα καταμαρτυρούν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν δαπανηθεί σωστά από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό της χώρας πληθαίνουν οι φωνές για αδιαφανή τρόπο διαχείρισης και κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια: